Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Gdzie te liście widzisz ? Pola całe brązowe i żólte

Opublikowano

Na północ od Poznaia rzepaki jak nie wymarzły to ledwo pikają,po tych wiatach z mrozem do -10,wczesniej do -18 było ,bez płatka sniegu

Opublikowano

Przed zimą

Screenshot_20180320-201028.png

Po pierwszych mrozach było -20  kilka dni mało śniegu i wiaterek 

Screenshot_20180320-201400.png

A jak będzie teraz ? 

Nie wiem ale obsada była na 98 poprzednim razem 

Opublikowano (edytowane)

kończyłem dziś nawożenie zbóż bo te 1-2cm śniegu wczoraj zeszło jak słońce trochę przygrzało w południe, jechałem koło rzepaku to powiem szczerze ani mi sie nie chciało stanąć i spojrzeć po nim, zobaczymy jak temperatura znów wzrośnie co się bedzie działo

ale rzepak Panie Maax rewelacja, liście go chronią na 100% bedzie dobrze

u mnie w sezonie 10/11 to liście z rzepaku w bruzdach leżały moich i sąsiadów, wiatr zrobił swoje

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano

Spokojnie 2012 rok było-25 i wiater porywisty zero śniegu byłem pewny że po rzepaku nie było liści nawet stożek wydawał się stracony a było 4,5 tony 

Jestem optymistą ale  podałem sporo N i rzepak ruszył były nowe liście nawet było 18 c przez kilka dni 

Opublikowano (edytowane)

12 październik i 1 marzec , drugi rok stip, obsada w miarę jest, chyba nie powinno być źle :)

721404D4-6CD7-4773-B379-8BE7C22440C0.png

2EB21934-413E-4341-9DEF-CE9526DAE4AE.png

Edytowane przez Artis
Opublikowano

Dobre wschody na glinach to chyba jedyna zaleta strip til

Opublikowano (edytowane)

powiem wam co po dwóch latach siewu mzurim zaobserwowałem, ale tylko rzepak siałem, choć mam doświadczenie bo widzę pola w pszenicy.

-zbyt mała obsada w mzurim = zachwaszczenie wtórne do w tym roku 50 roślin na metr i gra ale wschody były lepsze

-ciężko zwalczyć chwasty np butisan+navigator+salsa i chwasty były przy małej obsadzie, w tym roku butisan+navi górne dawki i tylko bodziszek

-lepsze przezimowanie w rowku

-więcej wody spływa do rowku

-nawóz idzie za łapą która spulchnia na 20-35cm u mnie ok 25-30cm

- jeszcze raz te chwasty przytoczę na pewno samosiewy na dwie dawki

- więcej dżdżownic na pewno chodzi, na jednym kawałku miałem problem z dzikami bo ryły za nimi jak głupie

- mniejsza ilość nawozu pod korzeń idzie, bardziej efektywnie

- lepsze wschody w susze 

-gorzej wygląda niż tradycyjny ale lepiej się sprawdzi w gorszych warunkach na pewno korzeń jest lepszy to nie podlega wątpliwości

-chwalą taki siew gdzie jest dużo kamieni bo redlica ominie

- gdy jest dużo słomy słabo rozciętej to siew = katorga same kupy nagarnia 

ogólnie w moim rejonie jest słaba ziemia więc każdy kombinuje jak może, widzę, że główna zaleta to zasoby wodne w glebie nie przesusza się jej uprawiając, choć mowią, że jak ściernia stoi to więcej paruje wody... Oczywiście przed siewem 5l randapu na ściernie 

Edytowane przez Artis
Opublikowano

Kolego napisz lepiej coś o tej słomie np jak mam pszenice 10-12ton kombajn nawet nowy  nie zetnie tego w proch  to jak z tym sobie radzić? Bo ja próbowałem i sam nie wiem ?

Opublikowano (edytowane)

Z tą słomą miałem na myśli żeby kosił to dobry kombajn z ostrymi nożami i równo rozrzucił a nie jakiś bizon. (tak siałem po bizonie też i nie polecam), problem tez z sianem jest gdy kosi wieczorami a przyjdzie rosa, na pewno wpływa to na jakość resztek pożniwnych. Co jeszcze, to trzeba samemu sprawdzić u mnie kosili jak najniżej i ok, czasem lepiej sprawdzi się wysokie koszenie. To tyle na podstawie dwóch lat u mnie i okolicznych obserwacji. Brona mulczowa w stylu zgrabek nie sprawdza się. Im lepsza ziemia tym resztki pożniwne szybciej znikają, mniejszy problem był siew na dobrej ziemi gdzie sypała pszenica 8-9t niż na mozaice 5,5t

Edytowane przez Artis
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Wicherek napisał:

Stasiu święte słowa piszesz (chociaż raz ) ale tych zalet jest więcej !

Wada to duża presja ślimaków w roku przynajmniej u mnie

Edytowane przez staszek131415
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v