Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, Kula07 napisał:

Czy aby napewno na słowo "zalecenia" robi Ci się niedobrze?

Ja sobie w tym roku trochę utrudniłem i oprócz azoty dam jeszcze Korn-Kali oraz pseudo Kizeryt.

Myślę że tak, bo nie w każdych warunkach takie ,,zalecenia" się sprawdzają. My aż tak sobie nie utrudniamy co do nawożenia. Nigdy nie dawaliśmy Korn-Kali ani Kizerytu. Siarka szła w poli21, w tym roku w saletrosanie. Potas przecież daje pod korzeń, jedynie magnez, ale to daje jako siarczan magnezu i to nie dużo po do 8kg/ha do każdego zabiegu. Za dużo zabawy i jeżdżenia rozsiewaczem. A czy zebrał bym więcej z ha? To nie wiem bo nie zamierzamy sypać dodatkowo korn kali i kizeryt. A plony przy moim nawożeniu rzepaku patrząc kilka lat do tyłu wynoszą od 3t do 5,5t. Także ciężko powiedzieć czy po zastosowaniu KK i Kizerytu plon by był większy. Mogę tylko gdybac, bo sypać tego nie planuję.

• Like 1
Opublikowano

Widze plany na nawożenie rzepaku macie duże a ja odmiennie jade wszystko w tym roku saletrą dwie dawki po 300kg saletry 34% . Jestem ciekaw jaki też plon z tego wyjdzie , to tak tylko w tym roku takie a nie inne nawożenie że saletrosan i saletra . 

Opublikowano

Etykiety ze śor to co innege. Chodzi mi o zalecenia głównie w nawożeniu. Twoje nawożenie nie wyjdzie drożej od mojego wliczając w to dodatkowe 2 przejazdy rozsiewaczem, czas itd. W zeszłym roku też dawałeś korn kali lub kizeryt? Mi głównie zależy żeby rzepak dostał siarkę. Magnez jak już to w siarczanie magnezu. Myślę że siarka najważniejsza w rzepaku, magnez mniej.

Opublikowano

Słaby rzepak bo dostał 615g tebukonazolu i pewnie nieźle go zahamowalo ☺ ja dałem 160g tebu z tilmora i 0.4 mepiku i jest troche za mały, ale pięknie wyciśnięty w ziemię ☺

Opublikowano (edytowane)

Czyli moje nawożenie PKSMg wychodzi podobnie kosztowo jak Twoje PK. Na N1 planuje dać 450 RSMS więc też taniej niż Saletronsan.

To taki pierwszy taki kombinowany rok i raczej ostatni.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano

Taniej RSM pod względem czego? Może azot jest tańszy ale ilość siarki jest inna. Wiesz, trzeba dokładnie by to było przeliczyć co ile wyjdzie. Ale obstawiam że moja technologia jest tańsza ^_^

Opublikowano

Technologii nie ma co porównywać bo z nawozami wnosimy inne ilości składników. Ale moje nawożenie PKMgS jest tańsze niż Twoje PK :)

Co do RSM to azot napewno jest tańszy a sierke uzupełniam Kizerytem.

BTW. Zastanawiam się nad przeżuceniem KK na pszenice.

Dysze wachlarzowe.

Opublikowano

Pytanie czy warto za tę różnicę w cenie nawożenia jeździć i spędzać 2 razy więcej czasu podczas nawożenia. Ja na wiosnę jadę 2 razy rozsiewaczem. A Ty? Ale nie ważne. Tak jak pisałeś, dwie różne technologie także każdy w niej widzi wady i zalety.

Opublikowano
sumek666 co do gnojowicy na pierwsza dawke to sprawdza się super, Nie sieje rzepaku ale 3 sąsiadów sieje i bierze ode mnie gnojowice świńska właśnie pod rzepak każdy z nich widziałpozytywna różnicę między nawozeniem sztucznym a gnojowica w ilości ok 50m3 jeden nawet ogranicza się tylko do gnojowica na jesień i też jest zadowolony.
Opublikowano
12 minut temu, Kula07 napisał:

Nie czytasz uważnie. 

Rozsiewaczem zrobie tyle przejazdów co Ty :D

A RSM? U mnie w sumie idą 3 przejazdy czyli na jesień NPK i wiosną saletrosan i saletra.

U Ciebie chyba 5 przejazdów czy nie? Na jesień NPK?, 2xRSM, Korn kali i Kizeryt = 5 przejazdów.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, koniu napisał:

A RSM? U mnie w sumie idą 3 przejazdy czyli na jesień NPK i wiosną saletrosan i saletra.

U Ciebie chyba 5 przejazdów czy nie? Na jesień NPK?, 2xRSM, Korn kali i Kizeryt = 5 przejazdów.

Ale przejazdów z rozsiewaczem robię tye co Ty, a jeżeli KK przeżuce na zboża a raczej tak zrobie to nawet jeden mniej :D

Nawet biorąc pod uwagę te przejazdy to i tak nawożenie bedę miał tańsze :)

Ale tak jak już wcześniej napisałem a czego nie zauważyłeś to jest taki pierwszy i ostatni rok. Zazwyczaj jesienią szło NPK a wiosną 2x N + ewentualnie KK.

Zysk można przeliczyć na % :D

Edytowane przez Kula07
Opublikowano
1 godzinę temu, waldeko napisał:

Ja dam 400 kg saletrosanu a na drugą dawkę planuje dać mocznik ale to się okaże jak będzie z wodą.

Jak będziesz dawał mocznik na II dawkę, to ja bym rozsiał 400kg Saletrosanu i za góra tydzień reszte mocznika a nawet można by było rozsiać ich w tym samym momencie ja bym tak pewnie zrobił . Lecz ja na II dawkę daję saletrę.

Opublikowano

Zauważyłem. To ile zaoszczędziłeś na nawożeniu w tym roku w porównaniu do tradycyjnego nawożenia? Już nie liczmy przejazdów, czasu tylko oszczędność na nawozach. Choć u mnie czas wliczamy w koszty.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v