Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

czym desykujecie?

Glifosat prawnie zabroniony...

Gdzie to wyczytałeś

desykacja 150-170

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)

A desykacja ze sklejaczem przecież im więcej wody tym więcej luszczyn jest sklejonych.bynajmniej tak mi się wydaje. Sam daje 200 l/h wody i jakiegoś glifosatu z klejem na 2 tygodnie przed kombajnem

Edytowane przez slay6
Opublikowano (edytowane)

Czyli 150l zalecasz? Trochę lipa bo przy moich dyszach to bym musiał ustawić ciśnienie poniżej 2bar a wtedy robią się zbyt duże krople chyba że zmienić na zwykłe. Bo powyżej 6km/h moim zdaniem spore szkody się porobią.

Edytowane przez kamilc017
Opublikowano (edytowane)

Gdzie to wyczytałeś

desykacja 150-170

Tu

https://www.agrofakt.pl/desykacja-rzepaku-bez-glifosatu/

Dzisiaj byłem obejrzeć rzepak i moje oględziny solidnie wyhamowaly jeszcze spory entuzjazm odnośnie plonów...

Monolit leży, do tego miejscami łodygi w środkowej części są uschnięte, spruchniałe... Czy to zgnilizna twardzikowa? Rośliny porazone zaczynają robić się żółte i po prostu schną...

Jakby tego było mało korzenie podczas próby wyrwania dosłownie odpadają, są zgnite spruchniałe rozwalaja się w dłoni? Co to? Skutki smietki???

Także z daleka rzepak wygląda godnie ale przyglądając się uważnie nie jest tak kolorowo.

Czy pryskałem fungicydami? Oczywiście że tak! Początkiem ruszenia wegetacji oraz na opadanie platka...

Teraz też opadają.... - Ręce.

Edytowane przez panczo1922
Opublikowano

Faktycznie plonu rzepaku jest dla mnie zagadką bo robak i grzyb mimo pełnej ochrony zrobił szkodę na 90% pól w okolicy a tyle że mam o tyle dobrze że sialem co drugą rurkę i stoi bardzo ładnie się rozłożył praktycznie od samego dołu

Opublikowano

@Kula, kiłę rozpoznałbym wcześniej, bo robiłem kilkukrotną lustrację jeśienią w poszukiwaniu śmietki, wczesna wiosną również wyrywałem korzenie żeby zobaczyć jak rośnie...

Poza tym jest to na stanowisku gdzie rzepak jest po raz 2 co prawda w odstępie 3 lat ale wcześniej nie było go tam nigdy....

Na płatka jechałem 360g Prochlorazu+ 200g Azoksystrobiny, w ubiegłym roku również zaobserwowałem spore porażenie, rzepak przedwcześnie usychał ale myślałem że taki rok...

teraz znowu takie same objawy, pomimo zastosowania dobrej, jak sądzę ochrony na płatka...

szczerze - boję się siać rzepak w tym roku!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v