Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy tydzień temu we wtorek dałem 160 kg saletry/ha byłem dziś na rzepaku, i z tego co widziałem poza częściowym podmarznięciem i zgryzieniem przez sarny ok 70% roślin żyje i zaczyna się rozwijać. Spora część starych liści obumarła i zaczyna gnić ale rośliny zaczynają rozwijać się od środka i wypuszczać nowe listki. A jak tam u was?

Opublikowano

u mnie generalnie z dnia na dzień robi się bardziej zielono niż żółto, więc chyba jest dobrze :) coś tam na pewno wypadnie, ale wystarczająca obsada będzie na 1m2

Opublikowano

U mnie też rzepaki ruszają ale są takie place gdzie nic z tego nie będzie, jak się ruszy to stożek odpada a po wyciągnięciu korzenia skóra z niego schodzi i jest miękki a więc ten na pewno zmarzł.

Opublikowano (edytowane)

U mnie stożek dostał po du..ie, ale korzeń siedzi bardzo mocno, ale nie wiem czy to w takiej sytuacji ma jakieś znaczenie. :( miał ktoś z kolegów SHERLOCKA? Jak wam przezimował?

Edytowane przez luki19903
Opublikowano

U mnie stożek dostał po du..ie, ale korzeń siedzi bardzo mocno, ale nie wiem czy to w takiej sytuacji ma jakieś znaczenie. :( miał ktoś z kolegów SHERLOCKA? Jak wam przezimował?

mam SHERLOCKA i raczej coś z niego będzie. napewno lepiej przezimował niż VISION, który jest do kasacji

Opublikowano

kolego a przecinałeś szyjkę rzepaku na połowę?

bo dziś dr szczepaniak pokazał nam że pod szyjką korzeń jest uszkodzony jest ciemno brązowy i zamiera więc trzeba sprawdzić bo to zależy od odmiany i plantacji bo taki rzepak uszkodzony jeszcze przez jakiś czas odbija i rozwija się normalnie a potem umiera więc wszysko wyjdzie za dwa tygodnie wtedy będzie wiadomo który przeżył a który lipa

Opublikowano

Co do nawozów- niby pogoda długoterminowa wróży brak opadów do około 25-27 marca. Jak wygląda u Was planowanie kolejnej dawki N na rzepaki? U mnie 20 marca mijają 2 tygodnie od pierwszej i planuję wtedy powtórzyć zabieg. Wiem, że niektórzy dali N wcześniej. czy ktoś sieje już drugą dawkę??

Kolumb wygląda z dnia na dzień lepiej, myślę że słoneczna i ciepła pogoda w weekend pozwoli na szybszy rozwój i rozwieje wszelkie wątpliwości co do tego ile % plantacji przezimowało.

A propos:

Żyto i pszenżyto też ok (jeśli można mówić, że ok po takich zimowych akcjach). Natomiast jęczmienie i pszenice do niczego. Prawie nikt nie posiał w tych uprawach azotu. Wszyscy czekają na rozwój sytuacji. Nasiona pszenicy jarej po 2tyś za tonę!

Ojciec dziś widział gospodarza- orał jęczmień zimowy.....

Opublikowano

pszenica nadaje się pod pług... i nie ma sobie co mydlić oczu :mellow: 50ha do przesiewu, najprawdopodobniej jęczmień , może cos kukurydzy spróbujemy pierwszy raz...

Opublikowano

pszenica nadaje się pod pług... i nie ma sobie co mydlić oczu :mellow: 50ha do przesiewu, najprawdopodobniej jęczmień , może cos kukurydzy spróbujemy pierwszy raz...

Żal ale było chyba ubezpieczone?

Opublikowano

Ja tak pojechałem w zeszłym roku z rzepakiem /też nie miałem ubezpieczonego/ musiałem cały przesiać 10ha jarym rzepakiem a 20 jęczmieniem. Jary dał prawie 3t/ha tak że lepiej opłacał się od jęczmienia. Warto się nadnim zastanowić.

Opublikowano (edytowane)

na jakiej ziemii miałes rzepak jary, napisz krótko technologie uprawy

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

witam koledzy 9-10 marca dałem po 200 kg polifoski 21 na rzepak za ile i w jakiej ilosci moge jechac z saletrą??

Jechać z saletrą to możesz w tym samym dniu choć zazwyczaj siarka powinna być dostarczona wcześniej. Dawka odpowienia saletry to 250-350kg/ha

Opublikowano (edytowane)

Nasiona kupiłem w Obrolu SW Swinto siane na 3 i 4 kl. bez orki tylko bezpośrdnio po gruberze i nawet nie pryskałem /nieradze tak robić tym którzy mają problem z komosą na swych polach bo niema czym jej powschodowo zwalczyć /. Siane było po pireszej dawce azotu druga poszła dopiero ja miał 6-8 liści i koniec, dodatkowo standarowo siarczan Mg, odżywki raz fungicyd na płatka i z 3 opryki na słodyszka bo ta cholera go lubi. Ogólnie sugerowalem się zalecaniami Obrolu z ich strony internetowej. Teraz jest ponoć dostępna u nich bialo kwitnąca odmiana LYSIDE której slodyszek nie atakuje bo jej nie rozpoznaje. Więcej na http://www.obrol.pl/...grotechnika.php   ; http://www.obrol.pl/...ary_odmiany.php

Edytowane przez Siwy7406
Opublikowano (edytowane)

koło Wrocka wszystko zmasakrowane większość ozimin do przesiania rzepak który jeszcze jako tako wyglądał jakiś czas temu teraz mimo że jest zielony w środku jest miękki rozchodzi się całkowicie czyli nic z niego nie będzie .A i jeszcze jedno pytanie kto przesiewal ozimy jęczmieniem jarym rzepak popryskany chlomazonem (comannd 0.17l? ja siałem po tytoniu jeczmien jary i było ok dawka 0.6 l a jak to jest po rzepaku?

Edytowane przez thug
Opublikowano (edytowane)

ja w sobote drugą dawke na rzepak daje około 200kg/ha saletry co o tym myślicie

rzepak ładnie przezimował i już środki sie rozwineły

pierwsza dawka była dana 5 marca 300kg/ha saletry

Edytowane przez szymon170696
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v