Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekawa sprawa z tą przytulią. Mam atlas chwastów Czubińskiego i Paradowskiego z lista substancji działających na dany chwast i w przytulii nie ma wymienionej żadnej substancji aktywnej z Navigatora i Galery, za to jest substancja z FOXa

ja FOX-a stosowałem dwa sezony i w pierwszym było dobrze a w drugim troche gorzej czyli rzepak troche dostał bo to wiosna i ma bardzo duzy przyrost i pobrał troche tego foxa i go przychamowało na kilka dni a później było dobrze trzeba FOX-a stosowac jak najwczesniej jak to możliwe.Ogólnie to ma rejstracje jesienną ale chwasty gineły na wiosnę pięknie jest lepszy od galery i dużo tańszy

Opublikowano (edytowane)

Z mojej strony sorki, nie w tym temacie napisałem, a myśłałęm, że piszę w "opryskach" Niech mod przeniesie i po sprawie

Dzięki toomi właśnie właśnie, bo on od 4stopni już działa. Ja byłem nastawiony na galerę, ale na szybko wyszedł temat z foxem i tak rozkminiam, jestem z podlasia więc tutaj rzepak jeszcze nie ruszył w górę więc może nie dostanie tak po tyłku.

Edytowane przez ejczbio
Opublikowano

@Bociek Popieram zdecydowanie.. po co robić "młyn" w tematach dot. rzepaku...

Opublikowano

Szanowni Rolnicy.

Mam kłopot. W ubiegłym roku zasiałem rzepak. Na jednej działce został zjedzony do korzeni przez jelenie i sarny. Gdy przyjechałem z agregatem, aby go zlikwidować okazało się, że z korzeni wyrastają młode odnogi. Czy będzie z tego plon, czy warto go zostawić? Proszę o poradę.

Opublikowano

A koła łowieckiego nie zaprosiłeś?

U nie szkody od saren i łosi na 36% uprawy, całkowite 13% częściowe 23%. Teraz koło będzie się kłócić z Nadleśnictwem co zrobiły łosie a co sarny. Na szczęście Nadleśnictwo wzięło rzeczoznawcę (bardzo fachowy), który nie tylko określił % szkód ale i ile jaka zwierzyna zrobiła.

Opublikowano (edytowane)

Witam co sądzicie o tym rzepaku zaorać czy zostawić? Odmiana Scherlock

Ja mialem w zeszlym roku rzadszy i 3.6 sypnol Edytowane przez dziubek
Opublikowano

Witam co sądzicie o tym rzepaku zaorać czy zostawić? Odmiana Scherlock

Ja jeszcze gorszy zostawiam na jednej działce, z takiego to bym się cieszył

Opublikowano

Panowie doradźcie wczoraj jechałem z opryskiem na jednoliścienne i samosiewy jutro zapowiadają deszcz 2 dawka jedne dzień po oprysku to dobry pomysł ? 

Opublikowano

Szanowni Rolnicy.

Mam kłopot. W ubiegłym roku zasiałem rzepak. Na jednej działce został zjedzony do korzeni przez jelenie i sarny. Gdy przyjechałem z agregatem, aby go zlikwidować okazało się, że z korzeni wyrastają młode odnogi. Czy będzie z tego plon, czy warto go zostawić? Proszę o poradę.

Mozesz zostawiac ale do tony z hektara możesz  mieć  mniej. w zależnosci w  jakim stopniu jest zjedzony. Sam mam podobny przypadek dzis  juz  poszła druga dawka saletry 300 kg/h ( pierwsza dawka 330kg/h) i zabieg ALGAMI

Opublikowano

Panowie doradźcie wczoraj jechałem z opryskiem na jednoliścienne i samosiewy jutro zapowiadają deszcz 2 dawka jedne dzień po oprysku to dobry pomysł ? 

witam

jaki preparat ? większość preparatów można stosować do  2 godz przed deszczem .Dawki podzieliłeś to dobrze . jak masz odpowiedni zwilżacz / Adiuwant/ to możesz zmniejszyć dawkę preparatu o 20 % .To są te oszczędności  odpowiedni preparat przyczepny.

Opublikowano

Siewnik Mzuri -uprawa bezorkowa. Odmiany Vektra i Visby.

Rzepak przezimował. Wszystkie liście opadły ze względu na duży mróz bez  okrywy śnieżnej. kuj-pom region Pałuki

Nawet mi się podoba. Nie wiem jaki plon będzie ale na pewno w tym roku również zasieje technologią ST. Lepiej znosi mróz i anomalie pogodowe. polecam

Minus.

Siewnik Mzuri nie jest precyzyjny, nie sieję punktowo i robi w dużym ściernisko tzw.kupy.

Opublikowano

Mam siany mzuri i orkowo ,nie widze różnicy ,mzuri nie nadaje się na mocne gliny jak nie popada to kiepsko wschodzi,na słabsze stanowiska tak ,ale mi nie warto ,bo ma swój bardzo dobry sprzęt

Opublikowano

Mam siany mzuri i orkowo ,nie widze różnicy ,mzuri nie nadaje się na mocne gliny jak nie popada to kiepsko wschodzi,na słabsze stanowiska tak ,ale mi nie warto ,bo ma swój bardzo dobry sprzęt

Nie prawda na glinach super wschody bez porównania do orki

Opublikowano

@miwigos

Ja nie mam kolego tak dobrego sprzętu :( Kto Ci siał kolego??? Hawrol czy Agro-Land....??? Duro już też próbowałeś??? 

Piotr

Nie prawda na glinach super wschody bez porównania do orki

glina ,glinie nierówna,ja po orce niemam problemów ze wschodami,ale w jednym dniu orane i siane ,bardzo dobrym sprzętem

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v