Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie wrócę do odżywek z ProCam-u bo raczej na nie jestem zdecydowany.

Co lepiej wziąć (chodzi mi o potrzeby rzepaku) ???

PROleaf MAX chelat 1,5-2 l/ha :Cu 20 g/l, Mn 68 g/l, Zn 28 g/l, Mo 4 g/l, So3 150 g/l,

(urwali trochę na składzie w tym toku bo w zeszłym sezonie było PROleaf MAX 2016 Cu 21 g/l, Mn 75,69 g/l, Zn 28 g/l, Mo 5,2 g/l, So3 170 g/l).

czy

PROCHELAT MAX 1-1,5 kg/ha : Mg 50g/kg, S 60 g/kg, Mo 1 g/kg, schelatowane: Fe 20 g/kg, Mn 50 g/ha, Zn 20 g/kg/

do tego pójdzie jeszcze Makro P

Opublikowano

Kula, jaka klasa ziemi? Trochę dużo tego azotu jak na 4,5 t. 4,5 w moim gospodarstwie sypało przy nawożeniu 170-180N, jeśli obsada była odpowiednia i był to wynik powtarzalny. Plus kwestia dużego negatywnego wpływu na glebę dawek powyżej 100N. Ale każdy ma swoje doświadczenia i wie co robić.

W jakich kosztach zwykle zamykasz się brutto w rzepaku?

Skakałbym z radości gdybym uzyskał 4,5t przy 180N. Ziemia przeważnie IV.

Kula07 wliczyles w to kombajn podatki paliwo amortyzacje ?? 4.5t napewno przy takim koszcie nieosiagniesz chyba ze nie wiem chemie masz za pol darmo

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem to co napisałem.

Opublikowano

U mnie suma czystego składnika azotu wraz z jesiennym nawożeniem wyjdzie ok 250-260kgN/ha. Klasa ziemi IV/IIIB. Tylko z drugą dawką czekam bo nie da rady wjechać, także u mnie jeszcze spokojnie.

Ubezpieczacie wasze rzepaki np. od gradobicia? Da się jeszcze teraz ubezpieczyć rzepak?

Opublikowano

Skakałbym z radości gdybym uzyskał 4,5t przy 180N. Ziemia przeważnie IV.

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem to co napisałem.

a mieszańca nie uzyskasz na 4 klasie?? bez problemu tylko nawożenie wyższe 

według mnie jest  rzadki i nie da wysokiego plonu

za rzadki ??? w sam ras jak na mieszańca 

Opublikowano

myśle w poniedziałek wbijać z opryskiwaczem na jednoliścienne zrobił bym to w sobotę tylko ze mokro i jutro ponoć ma być w nocy -1 dlatego poczekam do poniedziałku i się zastanawiałem czy robić w jednym oprysku mix chwast toprex i tebusi i bor i odżywki czy osobno te jednoliścienne a na drugi dzionek resztę

Opublikowano (edytowane)

Na Podlasiu wyjątkowo mokra wiosna tego roku w moich okolicach pola rzepakowe jeszcze gorzej wyglądają u ciebie napewno coś będzie żyło

Edytowane przez Torridon
Opublikowano

2 marca podane 100kg N nastepnie 15 marca 60 kg N i zastanawiam sie kiedy dac ostatnia dawke 60 kg N?? juz teraz czy na spokojnie za tydzien?? Dodam ze nie zapowiadaja przez tydzien opadow ale w glebie sporo wilgoci

Opublikowano

myśle w poniedziałek wbijać z opryskiwaczem na jednoliścienne zrobił bym to w sobotę tylko ze mokro i jutro ponoć ma być w nocy -1 dlatego poczekam do poniedziałku i się zastanawiałem czy robić w jednym oprysku mix chwast toprex i tebusi i bor i odżywki czy osobno te jednoliścienne a na drugi dzionek resztę

Jak chcesz uszkodzić rzepak to rób mix :P :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v