Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja czekam na przymrozek i atakuje saletrą i siarczanem, dobrze było we wtorek ale nie mogłem bo miałem kurs chemizacyjny , nie ma co zwlekać z sianiem nawozu w końcu juz marzec tym bardziej w tym roku jak rzepak mocno wymęczony.

Opublikowano

Panowie mam pytanie, a mianowicie przez tymczasowy brak gotówki spowodowany różnymi problemami, ktora po pewnych problemach wkoncu przelano na moje konto spółnilem sie z zakupem saletrosanu na rzepak i gdy dzisiaj zadzwonilem do goscia, u którego zawsze kupuję nawozy powiedział mi, ze sprzedali wszystko co mieli i jest problem z zakupem tego nawozu, ponieważ zakład w Tarnowie czasowo wstrzymał produkcję tego nawozu. W zamian za saletrosan zaproponował mi zakup Polifoski 21,która zawiera 21% azotu w tym w tym 8% w formie amidowej i 13% w formie amonowej, 4% magnezu całkowitego w formie węglanu i siarczanu rozpuszczalnego w wodzie i 35% trójtlenku siarki (SO3), czyli 14% S rozpuszczalnej w wodzie, w formie siarczanu. i moje pytanie brzmi czy warto ją kupic? cenę będe znał dopiero jutro rano

Opublikowano

ja kupiłem 2 t tej Polifoski i będą ją dawał właśnie na rzepak (ze względu na siarke) tylko że do tego dam jeszcze saletre amonową.. Ta polifoska działa wolniej toteż dam ją wcześniej a za parę dni dam saletre. Pierwszy raz tak robie bo zawsze na 1 zabieg dawałem tylko saletre także zobaczymy jaki będzie efekt ;)

Opublikowano

Hej wczoraj byłem zlustrować plantację i miałem siać nawóz ale już teraz nie wiem co robić, może ktoś miał taką sytuację że sarny zjadły mu rzepak. Chodzi o liście zostały same korzenie wystające z ziemi może nie na całości lecz nie ma rzepaku nie podgryzionego, może ktoś miał taką sytuację siać nawóz czy nie (chciałem dać 300 saletry) może plantacje trzeba zaorać, zregeneruje się rzepak będzie spadek na plonie, a może starać się o jakieś odszkodowanie z nadleśnictwa co myślicie???

Opublikowano

z odszkodowaniem będzie ciężko.. straty w plonie będą napewno, pytanie jak środek? jeżeli nie ruszony to jest nadzieja... Nie wiem jak to wygląda, to trochę taka loteria w takiej sytuacji <_<

Opublikowano

jestem z wielkopolski powiat pleszewski. więc jak siać już nawozy pod zboża ozime i rzepak tak czy nie bo ja już sam nie wiem czy zmarzły czy nie u nas wszystko żółte jak diabli ale korzenie w zbożach i rzepaku trzymają się ziemi i korzenie długie mają więc pod rzepak bym dał teraz 200kg mocznika a pod zboża 200kg saletry i już teraz na weekend chce wjechac w pole ale nie wiem czy nie zmarzło wszystko przez ostrą zimę sam już nie wiem co robic????????????

Opublikowano

Ja dziś o 3 rano poleciałem z siarczanem na rzepaki i jeszcze na spróbowanie na pszenice ale to tylko na 5 ha sypnałem saletry jutro planuję na reszte sypać tylko czy nie za wcześnie, ale było pięknie zero kolein i było -6 jak wyjeżdżałem.

Opublikowano

Ja jestem z WLKP i jak tylko będzie przymrozek (ma być w ten weekend) to jadę na rzepak siarczan amonu 200kg/ha + saletra amonowa 200kg/ha ...

jedyne co sie zatanawiam czy wjechać też w zboże bo pszenica cała żółta, niby przy ziemi listki zielone ale jak zdaleka sie patrzy na pole to masakra..:/:/

Opublikowano

Panowie mam pytanie, a mianowicie przez tymczasowy brak gotówki spowodowany różnymi problemami, ktora po pewnych problemach wkoncu przelano na moje konto spółnilem sie z zakupem saletrosanu na rzepak i gdy dzisiaj zadzwonilem do goscia, u którego zawsze kupuję nawozy powiedział mi, ze sprzedali wszystko co mieli i jest problem z zakupem tego nawozu, ponieważ zakład w Tarnowie czasowo wstrzymał produkcję tego nawozu. W zamian za saletrosan zaproponował mi zakup Polifoski 21,która zawiera 21% azotu w tym w tym 8% w formie amidowej i 13% w formie amonowej, 4% magnezu całkowitego w formie węglanu i siarczanu rozpuszczalnego w wodzie i 35% trójtlenku siarki (SO3), czyli 14% S rozpuszczalnej w wodzie, w formie siarczanu. i moje pytanie brzmi czy warto ją kupic? cenę będe znał dopiero jutro rano

Ja mam saletrosan z data produkcji 24.02.2012 wiec nie wiem jak z tym przestojem ,czy ci nie sciemnia zeby wypchnac polifoske 21

Polifoska 21 bedzie dzialala duzo wolniej od saletrosanu

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Ojczulek w tym tygodniu siał sól potasową 100kg/ha.

Opublikowano (edytowane)

można zmieszać, sprawdziłem w tabeli ;) ale co do mieszania z solą potasową to można tylko na krótko przed siewem ;)

No, a ogólnie dla rzepaku jest jakaś różnica, czy wysieje wszystko na raz, czy np. podziele-wpierw sól potasowa, a za pare dni saletre z siarczanem?

mówisz mieszanke soli z saletrą. To nie lepiej było kupić ze mną NK 21:21? Cenowo ciekawie wychodzi.

Zgadzam się, tylko u mnie ciężko dostać ten nawóz, a szczególnie jeśli chodzi o ilość, jaką bym potrzebował ;) .

Rzepak zasiałem na próbe, ale nie chciałbym zakończyć uprawy po jednym sezonie :) .

Edytowane przez MarcinPykuS
Opublikowano

Jestem z lubelskiego, sial ktoś może w tym rejonie saletrę na rzepak. Mam go posianego na częściowo podmokłym terenie i jak mrozek puści to mogę parę ładnych tygodni nie wejść w pole. Nie wiem co robić bo nie chce też go narazić na mróz. Najlepiej było by posiać w ostatnim momencie przed odwilżą.

Siał ktoś z was może saletrę na pszenżyto?

Mam pytanie,czym pryskacie rzepak od chwastów dwuliściennych na wiosnę ?

Opublikowano

a kto to wie kiedy to będzie dzień wygląda sprzyjająco na wysiew ale u mnie jeszcze nikogo nie widziałem żeby mi wspomniał o wyjeździe w pole też bym to chciał zrobic w ostatniej chwili ale kto to wie kiedy to będzie

Opublikowano

Koledzy a nie boicie się czy wasz rzepak nie zgnije? :( Boję się wyjeżdżać z nawozem choć 80% plantacji w mojej okolicy zostało zasilone (śląsk), narazie pogoda nie jest jeszcze zbyt sprzyjająca ale pewnie niedługo się to zmieni. Plantacje mam w galerii.

Opublikowano

Jeśli widać po rzepaku że zaczyna wypuszczać liście i wogóle zaczyna robić się pole zieleńsze to nie ma na co czekać czym wcześniej tym lepiej, lepiej nie pozwolić mu głodowac. No ale jak wiadomo jest ryzyko nadejścia mrozów deszczy i nawóz zostanie spłukany ale ja na twoim miejscu bym sypał aby przymrozek i w pole

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v