Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

błogosławieni ci co nie widzieli a uwierzyli....

6,5 tony - wszystko możliwe... Też miałem sąsiada co twierdził ze z 2 ha zbierał 13 ton. Tylko okazało się ,że 2 ha to była działka w/g geodezji, a był w orany u mnie ponad 1,5 ha. Po ustaleniu granic o dziwo plony spadły... :)

Opublikowano

Znam "firmę" która osiągneła na hybrydzie 6,2t/ha przy powierzchni około 50ha i przy oszacowaniu przez ubezpieczyciela 12% szkody spowodowanej gradem. Rzepak jest w stanie dać plon 9t wiec wiec wszystko przed nami. Nawet mi sie udało wyciągnąc nie raz ponad 5t/ha (ale średnia narazie zawsze poniżej, najwyższa to 4950kg/ha)

Opublikowano

Ja w tamtym roku sypnąłem 100 kg saletry w momencie gdy pąki były już żółte i nic się nie stało. Nie wiem jak to będzie z roztworem bezpośrednio na pąka ale małe stężenie do 5% nic nie powinno zrobić.

Opublikowano (edytowane)

nic sie nie stanie ale efekt też nie do zauważenia rzepak jest taką roślina że wszystkie niezbedne mikro i makroelementy powinny byc podane odpowienio wczesnie

u nas już niektórzy jadą na płatka heh oj bardzo wcześnie

Edytowane przez thug
Opublikowano

Witam,

Panowie mam do was takie pytanie, czy ktos ma tutaj na forum praktykę ze stosowaniem rocieńczonego RSM (np 50l RSM+150 l wody) w rzepaku w fazie pąkowania ? Poważnie się nad tym zastanawiam bo u nas w mazowieckim sucho, zimno i rzepak tak sobie rośnie, a ten RSM może by mu trochę pomógł. Czy jak bym prysnął normalnymi dyszami to go nie poparzę ??

Opublikowano

Panowie określenie oprysku na płatka to macie na myśli oprysk przeciwko pryszczarkowi kapustnikowi i słodyszkowi ? Czy coś innego?

A "na opadanie płatka" ?

Wiem ,że to banalne pytanie ale w literaturze nie ma takiego określenia .

Mój monolit widać dostał za mało azotu bądź siarki bo w miejscu "zakładki" wygląda ładnie a przy skrajach pola kiepsko , widać też że woli lżejszą glebę niż gliniaste wzgórki ;)

Opublikowano

Na płatka to oprysk fungicydem (na grzyba) który książkowo powinno się wykonać w momencie opadania pierwszych płatków kwiatowych. Dla mnie jest to zdecydowanie za szybko i zawsze trochę go opóźniam. Oczywiście do zabiegu możesz dodać coś na robale np. Mospilan.

• Like 1
Opublikowano

Witam,

Panowie mam do was takie pytanie, czy ktos ma tutaj na forum praktykę ze stosowaniem rocieńczonego RSM (np 50l RSM+150 l wody) w rzepaku w fazie pąkowania ? Poważnie się nad tym zastanawiam bo u nas w mazowieckim sucho, zimno i rzepak tak sobie rośnie, a ten RSM może by mu trochę pomógł. Czy jak bym prysnął normalnymi dyszami to go nie poparzę ??

W tamtym sezonie duże gospodarstwo tak 120ha rzepaku poparzyło , Jedynie do zabiegu na płatka dodaję na 250l oprysku 20-30l RSM32%.

Opublikowano

Na płatka to oprysk fungicydem (na grzyba) który książkowo powinno się wykonać w momencie opadania pierwszych płatków kwiatowych. Dla mnie jest to zdecydowanie za szybko i zawsze trochę go opóźniam. Oczywiście do zabiegu możesz dodać coś na robale np. Mospilan.

W tamtym roku robiłem doświadczenie mam akurat kawalek 36m szerokości 1.20ha i na połowie pola na płatka zastosowałem pictor + mospilan a na drugiej be tych srodkow plon po obu stronach był niemal identyczny w tym roku nie bd pryskał

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v