Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po 14 dniach ?? pierwsz słyszę..

To jak jest w końcu z tą drugą dawką?

Bo sam stoję przed dylematem kiedy dac drugą dawkę N, z teorii wynika że w moim przypadku muszę ją dac akurat po dwóch tygodniach od pierwszej dawki, a jak to jest w praktyce?

Wypowiedzieli by się jacyś eksperci co mają dłuższe doświadczenia z rzepakiem.

Opublikowano

dodałem ostatnio posta, że proszę o pomoc. Dałem Gallerę we wtorek 0,30 na ha, rumian wzięło na inne chwasty czekam aż spali. dzięki za porade koledzy

ja pryskałem 05-04 galera=leopard 0.3 =0.9 no i poskrecało rzepak ale podobno to tylko przesciowe a chwasty takie jak gwiazdnica chaber czy rumian to juz pali je, to zobacze za tydzien jak ten rzepak . bo wtedy pryskam \ bor + asahi+ na chowacza

Opublikowano

To jak jest w końcu z tą drugą dawką?

Bo sam stoję przed dylematem kiedy dac drugą dawkę N, z teorii wynika że w moim przypadku muszę ją dac akurat po dwóch tygodniach od pierwszej dawki, a jak to jest w praktyce?

Wypowiedzieli by się jacyś eksperci co mają dłuższe doświadczenia z rzepakiem.

Nie później niż trzy tygodnie przed początkiem kwitnienia.

Opublikowano

do kiedy można pryskać od chwastu????? bo zostało mi 3 ha co nie opryskałem na jesieni a narazie nie ma warunków do oprysku ( wiatr i deszcz )

Opublikowano

ja pryskałem 05-04 galera=leopard 0.3 =0.9 no i poskrecało rzepak ale podobno to tylko przesciowe a chwasty takie jak gwiazdnica chaber czy rumian to juz pali je, to zobacze za tydzien jak ten rzepak . bo wtedy pryskam \ bor + asahi+ na chowacza

Z Galerą mozna było łączyć tylko Perenal lub Gabi.Po innych mieszaninach mogą być skutki uboczna na rzepaku.

Opublikowano

Ja na rzepak siałem saletrę już w drugiej połowie lutego. 2 dni temu pryskałem go lekko mocznikiem, jutro jeśli warunki pozwolą opryskam Galerą 0,33/ha a za kilka dni planuje dać delikatną dawkę saletry, około 200kg/ha, Rzepak dobrze przezimował i ładnie wygląda tylko ma sporo rumianu. Co o tym sądzicie? Czy mam dobry plan?

Opublikowano (edytowane)

a słyszeliście może o środku na chowacza pod nazwą "Seicenta". Mój sąsiad pracuje w Plantico i mówi że oni wszystkie rzepaki tym pryskaja i że pomaga.

I czy ktoś stosował może metodę żółtego naczynia do określenia czy i jakie szkodniki znajdują się w rzepaku?

Ja dziś postawię żółte naczynie z wodą i za 3 dni się okaże jak to jest.

Edytowane przez robert812
Opublikowano

na etykiecie asahi nic nie ma na temat niskich temperatur,ja już pryskałem asahi razem z opryskiem na chowacza ,bo u mnie w ciągu doby trzy sztuki utopiło się :)

Gość Profil usunięty
Opublikowano

U mnie narazie zimno ,deszcze,wiatry, to dawac miske zolta , na robaki, czy jak sie wypogodzi?

Opublikowano

na etykiecie asahi nic nie ma na temat niskich temperatur,ja już pryskałem asahi razem z opryskiem na chowacza ,bo u mnie w ciągu doby trzy sztuki utopiło się :)

ale czy obniży skuteczność gramana?

Opublikowano

Może ktoś sie orientuje jaka jest róznica między Terra sorb foliar a Asahi?Który będzie lepszy na popędzenie rzepaku?

Opublikowano

Każdy pisze ,że stosuje asahi a czy to jest uzasadnione ekonomicznie? Są tak duże pozytywne efekty stosowania?

tak tylko i wyłocznie w tym roku ,po ostrej zimie, stan rzepaku jest taki ja jest czyli nie ciekawy ,jest zimno i rzepak nie zdozył sie zregenerowac,a tu odmiany wczesne za ok 25 dni beda kwitły

Opublikowano

ale czy obniży skuteczność gramana?

Asahi jest w formulacji SL ,a więc na bazie roztworu wodnego jest to najbardziej odpowiednia formulacja do mieszania z innymi ŚOR i nawozami,

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v