Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zobacze jeszcze dobrze pogode, jeśli nie nie bedą zapowiadać śniegu to wjeżdzam w ten weekend tylko doradźcie czy mocznik czy saletra a może saletrzak no i mam siarczanu amonu troche

Opublikowano (edytowane)

Ja na drugi tydzień , jak będzie dobry mróz to będe siał (bo inaczej nie wjadę), zastosuję saletrosan w dawce 400 kg/ha, ze względu na to ,że rzepak potrzebuje szybkiego zasilenia i dltaego ,że dosyć słaby miałem po zimie. A co do opadów to patrzyłem w necie i będa to opady o niewielkiej skali..

Edytowane przez martini89
Opublikowano (edytowane)

Witam. Jestem kompletnym laikiem w uprawie rzepaku w tym roku mam pierwszy raz. I mam mianowicie pytanie jakie nawozy najlepiej zastosować wiosną, w jakiej ilości i kiedy najlepiej zastosować (na co zwrócić uwagę).

Edytowane przez damianTDD
Opublikowano

@damianTDD, dość ryzykowne jet, że nigdy nie miałeś rzepaku. Czemu nie kupiłeś jakieś książki na temat uprawy? Parę złotych, a już byś wiedział co nie co.

Wiosną najlepiej saletra lub saletrosan, siarczan amonu. Pamiętaj że jedna dawka nie wystarczy

Opublikowano

to powiedzcie ile tego siarczanu zastosować na 1h niby z prognoz wynika ze marzec ma być już wiosenny też po 20 jak będzie ładnie to siejemy

Gość Profil usunięty
Opublikowano

@Marekpieg...po podaniu przeze mnie linku temat został sklejony z innym.

Opublikowano

No 200kg siarczanu i 200kg saletry plus 300 na drugą dawke to wg mnie już max a co było pod korzeń? Bo jak sporo azotu to wg mnie troszke za dużo. U mnie nieco mniej. Wiosna:

Jesień: Polifoska 8 - 300kg

Wiosna I dawka: Yara mila 16:16:16 - 150kg, Sól p. - 150kg, Saletrosan - 200kg, Saletra(zależnie jak rzepak będzie wyglądał)

Przeznaczone na obie dawki 250kg saletry.

Opublikowano

Pestka5465 też tak zrobię jak Ty tzn 200kg siarczanu amonu + 200kg saletry i na II dawkę 300kg saletry amonowej ale między I a II dawką pomyślałem o 100 kg soli potasowe co myślisz?

Opublikowano

Koledzy S Piotr i Groszek ten siarczan amonu macie krystaliczny? Ja mam Puławski Krystaliczny tylko nadal dokońca nie wiem co wysiac najpierw siarczan amonu czy saletrę doradzcie. Kolega dzis wysiewał saletrę w Polsce południowej idealne warunki na wysiew zero okrywy snieżnej i spory mróz.

Opublikowano

Ja tylko kupuję siarczan niegranulowany ten krystaliczny,zaleta niska cena,wada nie leci tak szeroko jak granulowany,dawka jaką zapodam to z 150-200kg/ha a za parę dni poleję RSM-em.Wyczytałem że warto by było do azotu i siarki na start dodać fosfor on wpłynie na szybką odbudowę korzenia i doda życia dla umęczonej rośliny.

Opublikowano

Dolistne gdy temperatura jest niska a wegetacja ruszyła bo fosfor z gleby jest wtedy praktycznie nie przyswajalny. A jeśli temperatura dość wysoka to jakieś nitrofoski.

Opublikowano

A powiem wam że patrząc za okno pisać sie nie chce na te tematy bo czlowiek się zastanawia ile i co dać a tu po dakich dwóch dniach -11 i do tego silny wiatr i rzepak kto wie czy jest

Opublikowano (edytowane)

Piotr no tak szerokośc wysiewu mniejsza, ja będe mieszał siarczan amonu z saletrą pójdzie to na I dawke kolejna to sama saletra. No zaoszczędzic idzie sporo na krystalicznym, a tak nawiasem bo widze jesteś dolnego śląska ja z górnego kiedy masz zamiar wysiac I dawkę?

Az strach z tymi mrozami, mogło choc odrobine okrywy zostać bylibysmy spokojniejsi bo na dzień dzisiejszy wszystko zalezy od temperatury, ze zbożami tak samo.

Edytowane przez proxy8441
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v