Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Wiem. Ale jak lecisz nawigatorem po wschodzącej to metazachlor nie ma sensu.

Nigdzie nie napisałem,  że pryskam metazachlorem. Post był odpowiedzią dla andrzeja_1988, który chce pryskac metazachlorem.

Opublikowano

.. A Command 480 EC 0,15-0,2 l/ha zahamuje trochę samosiewy pszenicy by wytrzymały tak by w fazie 4 liści dobić je jakaś Panterą? W ubiegłym roku miałem problem z pszenicą bo szybciej rosła od rzepaku.

Opublikowano

W ubiegłym roku 2x leciałem graminicydem. Tera myślę Command 480 EC 0,15-0,2 l/ha  i graminicyd. Przy rzadkim siewie i bez orki jest problem z samosiewami.

rzepak_l_64621e41ea840e49ec5aa61b207c8c07.jpg

Opublikowano

Ja w zeszłym roku leciałem perenalem i jestem bardzo zadowolony z odchwaszczania. Nie musiałem czekać żeby rzepak osiągnął ileś liści a przy suszy jesiennej każda niepotrzebna roślina ciągnęła wode której i tak był deficyt.

Opublikowano

Ja jadę przedwschodowo pod warunkiem ze jest wilgoć, inaczej nie ma sensu. Mozesz lecieć powschodowo ale ja tego nie robiłem. Jadę o 5 rano jak jest rosa następny dzień po siewie i juz nie poprawiam. Jesienią daje tylko na jednoliścienne i koniec chwastów.

Opublikowano

Ja nie uznaje wiosennego odchwaszczania czy to w zbożu czy rzepaku, bo często nie ma warunków a i innej pracy jest wtedy sporo. 

Najwazniejsze żebyś opryskal

na chwasty, bor i robale. Smietka i pchełka.

No i skrócenie bo przy oborniku moze mieć aż za duzo wigoru:)

Opublikowano
38 minut temu, Rolnik7343 napisał:

czyli na chwasty dam comandem  i metazanex.  i myślę że to zrobi robotę jak warunki bedą sprzyjające

o opryskach na robaka to bedzie sie później myśleć jak rzepak wzejdzie

Chlomazon czyli comand dawkujesz w zależności od gleby tj zawartości próchnicy. Im mocniejsza działka tym większa dawka chlomazonu. Na wydmach mogą być problemy z chabrem przy malej dawce.

0.1-0.15 chlomazon

1.2-1.7 metazachlor

0.5 pendimetalina

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v