Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
17 minut temu, Bartek933 napisał:

A u mnie zero od ubiegłej soboty jak wiadro stoi na polu. Ja nie chce dodawać insektycydu i poczekać na nalot a starszy woli na zapas czy jak to inaczej nazwać. A u Was jak się praktykuję?

Dobre pytanie. Jesienią jechałem na jednoliścienne bez insektycydów, a za 3 dni leciałem specjalnie na mszycę bo się pokazała. Ale z drugiej strony jeśli damy "na zapas" jakiś pyretroid albo coś z fosforoorganicznych to ma to jakiś głębszy sens?

Opublikowano
2 godziny temu, robercikj100 napisał:

Ja w lubelskim posiałem tydzień temu saletrę. 

ale przyznaj szczerze bynajmniej u mnei w terenie a ty lubelskie to tym bardziej wschod kraju ze rosliny mimo podania azotu itd to słabo jeszcze rosna bo zimno jest i nwm czy one wykorzystuja ten azot 

Opublikowano (edytowane)

5 minut temu, yacenty napisał:

ten srodek kosztuje kilanascie zł na ha, a jak masz jutro wyjechać tylko z nim to ile extra dołożysz?

Niby tak ale jeśli dzisiaj zastosujesz pyretroid, a po jutrze będzie nalot to coś pomoże zastosowanie tego środka?

Edytowane przez derek2223
Opublikowano
5 minut temu, yacenty napisał:

ten srodek kosztuje kilanascie zł na ha, a jak masz jutro wyjechać tylko z nim to ile extra dołożysz?

Wszystko mam dawać na zapas? Może dodając jutro właśnie stracę. No nic, muszę jeszcze rano coś pod wiadro podłożyć i przed wyjazdem na pole zerknąć do niego

Opublikowano
36 minut temu, przemek28_28 napisał:

Zdjęcia z dzisiaj, ostatnie z 17. Niby zimno a rzepak idzie ładnie w gore.

FDD28005-0A5C-4D83-B32A-FF32FAD06AC8.jpeg

757EE43B-DD1A-4A6F-BAFA-5E6A69035BAD.jpeg

D45DC048-1ADC-4CE8-A8CA-BD3FD91E0759.jpeg

rzepak piekny ale zalezy jaka masz lokalizacje , bo u nas w terenie to nie ma takich rzepaków , jeszcze miedzyrzedami widac zieime a u cb pieknei zakryte 

Opublikowano
1 minutę temu, yacenty napisał:

Nie stosujevtakich środków solo

Stosowanie neonikotynoidów tak przy każdym zabiegu "dla bezpieczeństwa" pewnie doprowadzi niedługo do tego, że chowacz będzie wpieprzał frytki z colą śmiejąc się jak będziemy wjeżdżać opryskiwaczem w pole 😛

A tak poważnie to zabezpieczanie się na zapas z jednej strony wydaje się sensowne ale patrząc od strony "dobrej praktyki rolniczej" to już chyba trochę mniej.

Opublikowano
1 godzinę temu, poderwa napisał:

Drugą dawkę ?

oczywiście że drugą, pierwsza poszła 1i 2 marca

27 minut temu, warchest napisał:

ale przyznaj szczerze bynajmniej u mnei w terenie a ty lubelskie to tym bardziej wschod kraju ze rosliny mimo podania azotu itd to słabo jeszcze rosna bo zimno jest i nwm czy one wykorzystuja ten azot 

u mnie też małe jeszcze rośliny ( przynajmniej w sobotę były jak nawóz rozsiewałem, jutro jadę zobaczyć jak wygladają) ale szczerze przyznam ze uważam ze bardzo dobrze zrobiłem, deszczu u mnie jak na lekarstwo i jak rozsiewałem w sobotę to było troche wilgoci a na poczatku tygodnia spadło jakieś 5 mm deszczu. Całe nic ale nie zapowiada się żeby spadło więcej w niedalekiej przyszłości. jak nie wykorzysta teraz to pociągnie za tydzień. rzepak to taka roślina ze przez tydzień ciepłej pogody urośnie dwa razy większy wiec nie widzę problemu.

• Root Admin
Opublikowano
53 minuty temu, derek2223 napisał:

Stosowanie neonikotynoidów tak przy każdym zabiegu "dla bezpieczeństwa" pewnie doprowadzi niedługo do tego, że chowacz będzie wpieprzał frytki z colą śmiejąc się jak będziemy wjeżdżać opryskiwaczem w pole 😛

A tak poważnie to zabezpieczanie się na zapas z jednej strony wydaje się sensowne ale patrząc od strony "dobrej praktyki rolniczej" to już chyba trochę mniej.

solo = na zapas? od kiedy?

Opublikowano
1 godzinę temu, matek89121 napisał:

pewnie ze drugą  juz chyba w kraju nie ma nikogo kto by nie posiał 1 dawki

sam z  lubelskiego jestem tydzień temu mocznik  na ostatnia dawke dawałem 

Wierz mi są tacy co pierwszej nie posiali jeszcze.

Opublikowano
29 minut temu, yacenty napisał:

solo = na zapas? od kiedy?

1 godzinę temu, yacenty napisał:

Nie stosujevtakich środków solo

To solo czy nie solo ?:-P Zresztą takie dywagacje nie mają sensu, każdy robi jak uważa. Zresztą sam uważam za sensowne dawanie czegoś na robaka przy okazji innych zabiegów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v