Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, XTRO napisał:

skąd jesteście, że tyle robali ?

Jutro muszę i ja wystawić 

Dolnośląskie w naczyniach ponad 20szt. Rzepak podskoczył do góry 5cm po niedzieli skracanie

Edytowane przez sap
Opublikowano

panowie u mnie czesc rzepaku wyleciala i kiepsko to patrzy posypany byl ale kiepsko to wyglada . na jesieni byl pryskany butisanem avant czy teraz jakbym chcial siac pszenice jara musze to orac czy wystarczy talerzowka ? wylecial na tym kawalku bo tam mokro strasznie bylo i bym wolal talerzowka to skotlowac nic orac na 15 cm bo pisze ze najlepiej przeorac na 15 cm a wy co proponujecie ?

Opublikowano

chloropiryfos  + pyretroid na chowacza, ale to nie ma się co spieszyć takim środkiem, bo oprysk zalecają po 10 ciepłych dniach od pierwszego nalotu, wiec jeszcze ładnych parę dni, przy okazji się dorzuci na grzyba 

• Like 1
Opublikowano

Panowie u mnie po 1 dniu 6 chowaczy w miseczce

Próg szkodliwości to chyba 10 chowaczy w ciągu 3 dni ? czy 10 chowaczy każdego dnia czyli sumując 30 w ciągu 3 dni? - nie wiem jak to rozumieć

Drugie pytanie to czy ruszać z opryskiem na szkodnika czy jeszcze czekać? i jak do tego wszystkiego maja się ujemne temperatury bo z piątku na sobotę nadają u mnie mały przymrozek (Lubelskie)? czy przymrozek nie wyhamuje szkodnika?

Opublikowano
26 minut temu, Mari82 napisał:

U mnie ponad 40szt co w innych latach miałem 10-20szt.kuj-pom.

Coś mi się zdaje że w tym roku co nie wymarzło to zjedzą robaki O.o

Opublikowano
13 minut temu, Bartek933 napisał:

sap: czym będziesz skracał?

Zawsze szedł toprex Ale ten rok to eksperyment jesienią szedł tebu +ccc wiosna chyba pójdzie znowu tebu razem z mepikiem. W tamtym  roku środki z gornej półki zawiodły więc w tym eksperyment.

• Thanks 1
Opublikowano

Świętokrzyskie, miska 2 dzień w rzepaku 1 sztuka. Przerzuciłem na drugie pole w większy rzepak, jak nic się nie będzie pojawiać to pójdzie wszystko na raz z caryxem.

Opublikowano
Przed chwilą, gustaww napisał:

Świętokrzyskie, miska 2 dzień w rzepaku 1 sztuka. Przerzuciłem na drugie pole w większy rzepak, jak nic się nie będzie pojawiać to pójdzie wszystko na raz z caryxem.

No pewnie że może iść z fungi co roku sraczka z chowaczem zawsze pryskamy z tydzień po na locie  i nic nie jest rzepakowi

Opublikowano
1 godzinę temu, warchest napisał:

panowie u mnie czesc rzepaku wyleciala i kiepsko to patrzy posypany byl ale kiepsko to wyglada . na jesieni byl pryskany butisanem avant czy teraz jakbym chcial siac pszenice jara musze to orac czy wystarczy talerzowka ? wylecial na tym kawalku bo tam mokro strasznie bylo i bym wolal talerzowka to skotlowac nic orac na 15 cm bo pisze ze najlepiej przeorac na 15 cm a wy co proponujecie ?

Ja osobiście zawsze po wymarznieciu talerzuje ,kto by się bawił w orkę.:Di przesiewałem rzepakiem jarym a w 2012r przesiąkłem zbożami i było ok! nawet eczmien jary ładnie wyrósł choć nie polecali siać.

• Thanks 1
Opublikowano
43 minuty temu, Jarek22B napisał:

Panowie u mnie po 1 dniu 6 chowaczy w miseczce

Próg szkodliwości to chyba 10 chowaczy w ciągu 3 dni ? czy 10 chowaczy każdego dnia czyli sumując 30 w ciągu 3 dni? - nie wiem jak to rozumieć

Drugie pytanie to czy ruszać z opryskiem na szkodnika czy jeszcze czekać? i jak do tego wszystkiego maja się ujemne temperatury bo z piątku na sobotę nadają u mnie mały przymrozek (Lubelskie)? czy przymrozek nie wyhamuje szkodnika?

Uraczy mnie ktoś jakąś radą odnośnie szkodników i progów szkodliwosci?

Opublikowano
17 minut temu, Siemanr1 napisał:

Ja osobiście zawsze po wymarznieciu talerzuje ,kto by się bawił w orkę.:Di przesiewałem rzepakiem jarym a w 2012r przesiąkłem zbożami i było ok! nawet eczmien jary ładnie wyrósł choć nie polecali siać.

a jak kawalek mi wylecialo na 5 klasie to co lepiej tam by bylo zasiac pszenica jara to kiepsko bo na 5 klasie nie bedzie . czy jeczmien jary chyba toleruje slabsze warunki od pszenicy ? czy gorczycy wsiac na ziarno tylko ze po rzepaku to moze byc lipa bo to ta sama grupa roslin i pozniej w gorczycy moze mi sie trafiac rzepak i na poplony niewiem czy by to kupili i ciekawe jak z cena bo czysta gorczyce to 2,7 zł brali ale towar extra byl

Opublikowano
2 godziny temu, dawciu22 napisał:

rzepak na jesień metazanex +command teraz wyleciał do przesiania jest,

bedzie ok jak pójdzie agregat scierniskowy unia grudziąz i w to siew bez orania?  gruber na 15cm

Jakie dawki? Ja jeśli będzie potrzeba przesiewać to gruber i siew. 

Opublikowano
17 minut temu, warchest napisał:

a jak kawalek mi wylecialo na 5 klasie to co lepiej tam by bylo zasiac pszenica jara to kiepsko bo na 5 klasie nie bedzie . czy jeczmien jary chyba toleruje slabsze warunki od pszenicy ? czy gorczycy wsiac na ziarno tylko ze po rzepaku to moze byc lipa bo to ta sama grupa roslin i pozniej w gorczycy moze mi sie trafiac rzepak i na poplony niewiem czy by to kupili i ciekawe jak z cena bo czysta gorczyce to 2,7 zł brali ale towar extra byl

Jakieś strączkowe, bądź też mieszankę zbożową to cosik napewno urośnie a na futer ludzie kupią

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Jarek22B napisał:

Uraczy mnie ktoś jakąś radą odnośnie szkodników i progów szkodliwosci?

jak podane 10szt w ciągu 3 dni to zliczasz ilość szkodnika który właśnie w przeciągu tych 3 dni się utopił, proste. Jak np. te 10szt wpadło by w cg 1 dnia to już przekroczony a jak 10szt w cg. 5 dni to teoretycznie nie

osobiście obok zabudowań mam pola, postawiłem wczoraj naczynie (jak II dawkę rozsiewałem po której dziś tylko znamiona na glebie zostały)  a dziś już go nie było, pytałem w dwóch domach gdzie mają dzieci i widziałem jak biegały po łące obok czy nie wzięły mówili że dzieci powiedziały że nie zabierały, syn dorosły z okolicznego domu powiedział że może tacie się spodobał (bo widzi miejsce wystawienia z warsztatu) i tak też się stało :D  wziął bo myślał że jego wnuczka tam go zaniosła ale się skapnął że celowo postawiony po tabeli na nim :D tak bym już wiedział ile wleciało za dobę, jak już wspomniałem kolega mówił że po 3 dniach wleciało ok 36szt Górny Śląsk

mówicie że ok. 10 dni po pierwszym nalocie się jedzie? wtedy pewnie rozpoczyna wyrządzanie szkód dopiero a wcześniej się aklimatyzuje do środowiska, tak sobie to tłumaczę np?

Edytowane przez proxy8441
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v