Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jle litrów rsm28 max można podać żeby nie poparzyć liści? czas goni a rzepak nie dostał jeszcze N ,na następny tydzień nadają wysokie temperaty więc będą warunki na wjazd
Opublikowano
39 minut temu, piotr4255 napisał:

Bo ten rzepak jest ,tylko jest rzadki od jesieni i Nie wiem, to hybrydy lg architect Anderson i dk exprit czy będzie coś z tego czy nie

No tak w kujawsko pomorskim ciężko spotkać ładny rzepak większosć ma dylemat zaorać czy zostawić

Opublikowano
30 minut temu, ovi napisał:

Jle litrów rsm28 max można podać żeby nie poparzyć liści? czas goni a rzepak nie dostał jeszcze N ,na następny tydzień nadają wysokie temperaty więc będą warunki na wjazd

Nie szalej z ciśnieniem, i dobierz jak największą kryze jeśli masz taką możliwość by mieć jak największy wydatek i tak jak pisał tomek belka do góry 

Opublikowano

Czy ma ktoś jakieś opracowania z chemią na płatka ? 

Lub własne spostrzeżenia w tym kierunku ? 

Tylko nie takie opracowania firm np BASF że to niby piktor jest najlepszym środkiem i daje plon + 600 kg wiencej bo to reklama co publikują co roku 

Chodzi o niezależne badania lub właśnie ? 

Opublikowano
2 godziny temu, Maaxx napisał:

Czy ma ktoś jakieś opracowania z chemią na płatka ? 

Lub własne spostrzeżenia w tym kierunku ? 

Tylko nie takie opracowania firm np BASF że to niby piktor jest najlepszym środkiem i daje plon + 600 kg wiencej bo to reklama co publikują co roku 

Chodzi o niezależne badania lub właśnie ? 

Od kilku lat stosuje Pictor a kilka razy dawałem Amistar.Plony takie same lub 300 -400 kg rzepaku więcej po Pictorze.Myślę że to jedynie zasługa pogody i odmiany rzepaku.Do Pictora na płatek dodaje jeszcze tebukonazol.Jest czyściej niż po samym Pictorze

Opublikowano

Nie polecam Pictora  rozczarował mnie w poprzednim sezonie 9_9

Opublikowano

Panowie każdy rok jest inny, w tym roku pictor is the best, za rok zadziała słabiej. Jest inna pogoda, jest inna presja, jest bardziej lub mniej podatna odmiana na choroby. Takze nie można nigdy całkowicie zwalać winy na śor. Trzeba by było rok w rok robić doświadczenia pół pola robić pictorem, pół czymś innym wtedy można debatować. W tym roku pictor może ,,badziew", a zwykły tebu może być cacy.

Opublikowano

U nas jest plan Tazer 0,5L + Mondatak 1L w pełni kwitnienia, a później wraz z zabiegiem na pryszczarka jeszcze pewnie dołożymy w zależnosci od kondycji rzepaku i pogody albo Tebukonazol 1L lub Pictor 0,25L. 

Opublikowano
9 minut temu, androproteam napisał:

czemu rozczarował? 

Nie słuchaj chłopa trzyma go jeszcze, chodź co prawda praktycznie go nie odpuszcza. Pictor jeden z lepszych fungi na kwitnienie. 

Opublikowano
na płatek polcem pictor 0,3 + 125g tebukonazolu, zabieg wykonać w chwili opadaniu pierwszych płatków, po dwóch tygodniach poprawić 125g tebukonazolem i dodać robaki.
Opublikowano

co polecacie na chowacza bo jutro chyba będe musiał dać zabieg, w ub r jechałem chloropiryfosem środek Cyren 480 dawka jkoś poniżej 1l i super zrobiło robotę a chowacza było aż czarno dosłownie po poruszeniu roślinami spadał z nich, rzepak ledwo co odbudowuje rozete bo był raz że zniszczony a raz że mały i nie wiem czy dać mu w takiej fazie 1l tebu? zadziała tylko grzybobójczo czy również jakis wpływ w tej fazie wykaże na pęd główny? Wiadomo odbudowuje rozete ale pąki kwiatowe już w sercu widać i lada dzień ruszy do góry

Opublikowano

Rzepak dostał pierwszą dawkę azotu 9.03. Dawać już drugą? Obecnie rzepak jest malutki, wypuszcza zielone listki. Był wymarzniętych i powyjadany przez sarny.

Opublikowano
46 minut temu, AleksanderX napisał:

W nocy to tez nie wolno kiedy owady śpią

nie wolno bo je obudzisz :D

12 minut temu, proxy8441 napisał:

co polecacie na chowacza bo jutro chyba będe musiał dać zabieg, w ub r jechałem chloropiryfosem środek Cyren 480 dawka jkoś poniżej 1l i super zrobiło robotę a chowacza było aż czarno dosłownie po poruszeniu roślinami spadał z nich, rzepak ledwo co odbudowuje rozete bo był raz że zniszczony a raz że mały i nie wiem czy dać mu w takiej fazie 1l tebu? zadziała tylko grzybobójczo czy również jakis wpływ w tej fazie wykaże na pęd główny? Wiadomo odbudowuje rozete ale pąki kwiatowe już w sercu widać i lada dzień ruszy do góry

Z tebu jeszcze poczekaj.Na robaka możesz dać pyretroid.Później poprawka dursbanem i skracanie w jednym przejeżdzie

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v