Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a nie będzie za wcześnie między jedną dawka a druga? boję się też czekać bo jak będzie po 18stopni ciepła to moment pójdzie do góry i boję się żeby nie brakowało mu jedzenia... a co do skracania to mam qartza i boję się Ci skracac jak mówicie dac sam tilmor bez cayxa
Opublikowano

Rzepak u mnie zaczął pomału odbijać, z 3-4 cm nowych zielonych liści mimo iż 1 dawka azotu poszła 9.03 (3tyg temu). Do tego dalej wyjadają go te jeb... sarny których nie zadowalają stare liście tylko biorą się właśnie za te nowe zielone -.- ;/

Opublikowano

Screenshot_20180331-210602.png

Kontrola tylko 300 kg mniej 

Regulatory CCC i zwykłe tebu nie gorsze od droższych rozwiązań 

Morał po co stosować drogą chemię jak można zwykłe CCC za 20 zł lub tebu za 35 zł ? 

Sory kontrola to wiencej jak 300 kg tylko 700kg

Opublikowano (edytowane)

Rok czy dwa lata temu na tym forum wszyscy się rozpisywali jakie to CCC niedobre bo wpływa niekorzystnie na korzeń i może bardziej zaszkodzić niż pomoc. Teraz widzę znowu trend na toprexy i inne caryx że znowu są be inze wystarczy zwykle CCC .

Edytowane przez robercikj100
Opublikowano

A bo kilka lat temu firmy wciskały kit by to ich produkt się sprzedawał 

Teraz chłopy są nowoczesne mają neta i czytają opracowania 

Ale muszę powiedzieć że internet wykorzystują przeciw nam bo każdy większe gospodarstwo ma swój profil co kupuję co sprawdza co piszę na forum 

Daradzca wie kiedy i gdzie ma jechać i co wciskać 

Opublikowano
7 godzin temu, Cihu napisał:

Czytałem kiedyś opracowanie badania wpływu CCC na rzepak. No i okazuje się, że miało dokładnie taki sam wpływ na rzepak jak święcona woda.

Skoro tak to dlaczego jak spryskam CCC rzepak on jest wyraźnie niższy ? 

Te opracowania chyba pisały takie firmy jak Bayer 

• Like 2
Opublikowano
11 godzin temu, azzadek napisał:

Rzepak u mnie zaczął pomału odbijać, z 3-4 cm nowych zielonych liści mimo iż 1 dawka azotu poszła 9.03 (3tyg temu). Do tego dalej wyjadają go te jeb... sarny których nie zadowalają stare liście tylko biorą się właśnie za te nowe zielone -.- ;/

Jak azot zacznie dobrze gonić to sarny odpuszczą bo im szkodzi

Opublikowano
11 godzin temu, Maaxx napisał:

Screenshot_20180331-210602.png

Kontrola tylko 300 kg mniej 

Regulatory CCC i zwykłe tebu nie gorsze od droższych rozwiązań 

Morał po co stosować drogą chemię jak można zwykłe CCC za 20 zł lub tebu za 35 zł ? 

Sory kontrola to wiencej jak 300 kg tylko 700kg

no uważaj na takie publikacje bo dostaniesz pozew zbiorowy od koncernów chemicznych za spadek ilości sprzedawanych towarów....

tak na poważnie to jeżeli rzepak ma warunki na jesieni to i tak wybuja i tak wybuja żadna chemia nie pomoże. na wiosne jeżeli jest zbyt gęsta obsada to i tak będzie parł w góre triazole wiadomo od lat najlepsze w ochronie rzepaku ale i tak najważniejsza jest pogoda  gdy jej brak to i kropidło księdza nie pomoże....

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 31.03.2018 o 11:08, kamilc017 napisał:

Rzepak po Toprexie w dawce 0.5l szkoda że nie zrobiłem kontroli. 

20170512_194321.jpg

20170602_194248.jpg

jakby ten rzepak nie miał miejsca na wytworzenie tych rozgałęzień to nawet ten preparat by mu nie pomógł, pozatym widać że roślina była piękna na jesieni, rozwinięta, sporo liści i zawiązków pędów bocznych i są efekty, osobiście miałem Arota rzadko zasianego te rośliny co miały piękne rozety i miały miejsce właśnie tak wyglądały bez skracania

co do tebukonazolu to wiosną 16r zastosowałem na powyższą odmianę 1l Tarczy Łan przy wysokości roślin 16-18cm i spowodowało to lekkie opóźnienie w stosunku do kontroli, rzepak przyhamował mocno objawiało się to troszeczke późniejszym kwitnieniem a rośliny też powoli się zbierały, za późno dany

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano
1 godzinę temu, proxy8441 napisał:

jakby ten rzepak nie miał miejsca na wytworzenie tych rozgałęzień to nawet ten preparat by mu nie pomógł, pozatym widać że roślina była piękna na jesieni, rozwinięta, sporo liści i zawiązków pędów bocznych i są efekty, osobiście miałem Arota rzadko zasianego te rośliny co miały piękne rozety i miały miejsce właśnie tak wyglądały bez skracania

co do tebukonazolu to wiosną 16r zastosowałem na powyższą odmianę 1l Tarczy Łan przy wysokości roślin 16-18cm i spowodowało to lekkie opóźnienie w stosunku do kontroli, rzepak przyhamował mocno objawiało się to troszeczke późniejszym kwitnieniem a rośliny też powoli się zbierały, za późno dany

A jak wyszedl plon w porównaniu z kontrolą?

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, mathewc385 napisał:

A jak wyszedl plon w porównaniu z kontrolą?

plon nie ważony ale wydaje mi się że tebukonazol w tej fazie mu zaszkodził, wzrokowo mozna było uznać że po tebu było mniej łuszczyn ale dorodniejsze zaznaczam że tebu szło na 16-18cm rzepak

co do azotu to najpierw chyba pojadę na chowacza bo kolega mówił że od środy do wczoraj naliczył 36szt jak wjadę i pogoda pozwoli i następnie II dawka

Śląsk

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano
1 godzinę temu, piotr4255 napisał:

Kolego ja mam wątpliwości czy z druga dawką w kujawsko pomorskim wyjechać

DLaczego?

Opublikowano

ja pierwszy raz mam rzepak, po świętach dam II dawkę azotu. w najbliższym czasie jak rzepak trochę ruszy to dam tebukonazol na wyregulowanie. Czy mogę do tego oprysku dodać coś na chowacza i jakąś odżywkę?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v