Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

za***iscie w uj wygląda cześć nadziemna, pod już bez szału. 

Czym siane, jaka obsada? 

Wysiane poniżej 3,5 kg na ha. Przyznam że nie liczyłem roślin. Siane było siewnikiem precyzyjnym, takim jak do fasoli. 

Takie opinie krążą. 

Screenshot_20180330-202504.jpg

Edytowane przez kamil2963
Opublikowano

Sam nie wiem tu jest opisany jeden ze składników toprexsu chodzi o difenokonazol piszę tam że to najlepsza opcja lepsza od drogich środków np beyer 

http://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/ochrona-roslin/skutecznosc-fungicydow-w-zwalczaniu-suchej-zgnilizny-kapustnych-w-rzepaku,77527.html

7 minut temu, waldii1 napisał:

Za późno zastosowany gdy już jest wykształcony pęd główny. Do tego mógł być dodany mocznik i z pędu głównego wióry lecą.

Do zabiegów na płatka leją RSM +bor + fungicydy i jeszcze coś i nic rzepakom się nie dzieje to jak niby mocznik ma szkodzić ? 

Opublikowano

Też obstawiam że przedobrzyli z mocznikiem i mogli zjarac. 

Jeśli chodzi o difenokonazol to bardzo dobra substancja w ochronie kapustnych. Z powodzeniem stosujemy go w brokule i kalafiorze, jest jednym ze składników Scorpiona. 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, Maaxx napisał:

Tak mam własne obserwacje i to potwierdzają doradcy że każdy środek skraca korzenie potem one się regenerują  

Tu przykład z tego roku największe rośliny bez skracania średnie tebu 0,5l najmniejsze tebu 0,5 + ccc0,5 

IMG_20171027_133459.jpg

Rośliny same się skracają przykład w tym roku chyba że zima przychodzi nagle np listopad 

W tym roku pierwszy raz zastosowalem tebukonazol plus 0.2ccc zeby sie przekonac czy dziala , dlatego pryskalem fragmenty pól - juz jesienią bylo widac jak rosliny "siadly" i liscie byly ciemniejsze .

Edytowane przez pawlus224
Opublikowano

Jeśli zastosuje na wiosnę toprex to jako kolejny, ostatni zabieg grzybowy mogę zastosować Tilmor?  Przeczytalem że może być stosowany jako T3 ale przecież zawiera tebukonazol i protiokonazol więc też działa skracajaco. Co o tym sądzicie ? 

Opublikowano
26 minut temu, piotrb14 napisał:

Tilmor gorzej skróci ale dobrze ochroni przed chorobami, polecam 0,8 tilmor + 0,2-0,4 caryx lub  mepik

O widzisz, więc sprawa jest rozwiązana, pójdzie tilmor z caryxem (tilmor mam w promocji). 

Mam tez rzepak na który nie udało mi się wjechać na czas jesienią  więc trochę uciekł. Tam zamierzam polecieć z 1l Caryxu. 

Opublikowano

Co do toprexu. 3 lata temu stosowany jesienią 0,15+tebu i wiosną 0,5l - plon odmiana Pamela 4,6t/ha. W tamtym roku tak samo, odmiana Stanley plon 4,9t/ha. Strach pomyśleć jaki byłby plon gdyby toprex nie spowodował tego tajemniczego opadania pąków. Penie 7 ton. (Oczywiście żartuje. Polecam z czystym sumieniem.)

• Like 1
Opublikowano
Dnia 29.03.2018 o 23:03, Mario5 napisał:

panowie a jaki regulator polecicie na rzadki rzepak żeby dobrze się rozgałęził na jesień dałem 0,5 caryxu + 0,5 tebu

Jam w zeszłym roku miałem rzadki około 15 roślin na metr. Zero skracania rzepak popuszczał boczne pędy. Wyrósł na około 1,8 m.

Wizualnie prezentował się fajnie. 

Opublikowano
28 minut temu, Cihu napisał:

Co do toprexu. 3 lata temu stosowany jesienią 0,15+tebu i wiosną 0,5l - plon odmiana Pamela 4,6t/ha. W tamtym roku tak samo, odmiana Stanley plon 4,9t/ha. Strach pomyśleć jaki byłby plon gdyby toprex nie spowodował tego tajemniczego opadania pąków. Penie 7 ton. (Oczywiście żartuje. Polecam z czystym sumieniem.)

no u mnie podobnie toprexem 0,5 od kilku lat pryskam na wiosnę i zawsze ładnie regulował i chronił od grzybów bez żadnych kosmicznych anomalii :D no ale niektorym rolnikom chyba latwiej już zrzucic wine nawet na sprawdzony środek niż rzpyznac sie do własnych zaniedbań

Opublikowano
10 minut temu, Robroy napisał:

no u mnie podobnie toprexem 0,5 od kilku lat pryskam na wiosnę i zawsze ładnie regulował i chronił od grzybów bez żadnych kosmicznych anomalii :D no ale niektorym rolnikom chyba latwiej już zrzucic wine nawet na sprawdzony środek niż rzpyznac sie do własnych zaniedbań

Dokładnie tak samo uważam :P ale chciałem się upewnić na wszelki wypadek... 

W tym roku pójdzie Tilmor z Caryxem ale w przyszłym już Toprex na bank. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v