Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja od miesiąca czekam na okazję do wysiania pierwszej dawki azotu...śnieg juz prawie zginął miejscami tylko zalega niestety przymrozków brak. Podejrzewam że dpiero po swietach uda się wjechać. Miałem w planach podać na pierwszą dawkę saletrosan na drugą saletra no ale plany planami a rzepak juz ruszył...

I teraz pytanie czy zamiana kolejnosci będzie dobrym rozwiązaniem ? Czyli pierwsza saletra po kilku dniach saletrosan. Czy może w ogóle zrezygnować z saletrosanu i sama saletra?  Niektórzy nawet podpowiadają by dać w jednej dawce, ale 150 N na raz wydaje mi się nie najlepszym  pomysłem. 

@LUBandrzej dokładnie, Lubelszczyzna w błocie i sniegu stoi 

Edytowane przez alik07
Opublikowano
2 godziny temu, tommy66692 napisał:

nigdy generyk nie bedzie działał jak oryginalny produkt, mowcie co chcecie ale czasem lepiej zaplacic wiecej i zaufac oryginałom w których nie jest oszczedzane na sejfnerach, rozpuszczalnikach, nośnikach

Każdy ma swoje doświadczenia. Wcześniej tata był wpatrzony w syngente, ale w pewnym czasie trzeba było się przełamać i szukaliśmy czegoś innego np mieszanek lub generyków. Od kilku lat jedziemy właśnie na ,,generykach i mieszankach" a plony są na tym samym poziomie. W pierwszym roku była próba na jednym kawałku i było bardzo dobrze więc w kolejnym roku stosowaliśmy zamienniki na wszystkich uprawach. Tak jak pisałem, każdy ma swoje zdanie na ten temat.

Opublikowano
26 minut temu, slonju77 napisał:

Jeśli nie przemarzł to będzie rzepak jak byk ,20 roślin na metrze wystarczy ,tym bardziej   że jest ładnie rozmieszczony

Nie przemarzł śniegu było dostatek

Opublikowano
2 godziny temu, LUBandrzej napisał:

Panny w Lubelskim jeszcze pierwszej dawki nie było Po świętach jak się jajka Oświeci to coś będzie można myśleć 😂😂

Mów za siebie. Ja I dawkę na raps rozsiałem 10 marca. Na pszenicę udało mi się wjechać na przymrozku 26 marca.

Opublikowano
2 godziny temu, farmer1111 napisał:

Nie przemarzł śniegu było dostatek

to siej nawozy i w wynalazki się nie baw

44 minuty temu, Maaxx napisał:

Kiedy zaczynacie siać rzepak jary ? Ja myślę zaraz po świętach jak pogoda pozwoli

Też myślę po Świetach tylko się zastanawiam czym pryskać po siewie czy powschodowo

Opublikowano
3 godziny temu, alik07 napisał:

Ja od miesiąca czekam na okazję do wysiania pierwszej dawki azotu...śnieg juz prawie zginął miejscami tylko zalega niestety przymrozków brak. Podejrzewam że dpiero po swietach uda się wjechać. Miałem w planach podać na pierwszą dawkę saletrosan na drugą saletra no ale plany planami a rzepak juz ruszył...

I teraz pytanie czy zamiana kolejnosci będzie dobrym rozwiązaniem ? Czyli pierwsza saletra po kilku dniach saletrosan. Czy może w ogóle zrezygnować z saletrosanu i sama saletra?  Niektórzy nawet podpowiadają by dać w jednej dawce, ale 150 N na raz wydaje mi się nie najlepszym  pomysłem. 

Ze względu na opóźnioną wiosnę i problemy z wjechaniem w pole,planuje dać 250 kg saletrosanu i 180 kg saletry na star.Trzecia dawka azotu w postaci saletry zaraz po skracaniu rzepaku.

Opublikowano
3 godziny temu, alik07 napisał:

Chłopie nie obawiaj się wał wszystko na raz 150 kg N/ha to rzadna dawka.

Mamy koniec marca więc na co czekać.

Opublikowano
26 minut temu, Maaxx napisał:

brasan 1,5l+sultan top 0,8l+hurricane soil 0,1l zamiast wody rozrabiaka to w nawozie RSM 

Staszek131415 a jaką odmianę ?

Markus

Opublikowano
3 godziny temu, LUBandrzej napisał:

Panny w Lubelskim jeszcze pierwszej dawki nie było Po świętach jak się jajka Oświeci to coś będzie można myśleć 😂😂

Lubelskie lubelskiemu nie rowne ale u mnie czyli LLE byly ze 2 okazje z przymrozkiem kiedy mozna bylo na rowniejszych kawalkach rozsiac bez wtopy . 

Jedni sieli przed sniegiem , drudzy zaraz przed calkowitym stopnieniem sniegub, Ja się wstrzymalem bo jakiejs dwu cyfrowej temp nie zapowiadają , za to znow snieg i balans na granicy zera wiec itak roslina juz tego azotu nie pobierze ...

Opublikowano

No zobaczymy co urośnie na jakiej klasie miałeś/ Jakie nawożenie i przedplon?

Opublikowano

Fenja lepsza niż Markus bo miała wyrównane ziarno i dala jakieś 300 kg więcej na1 ha ale jak wyżej kolega pisał 2100 Markus oddał,może lepiej dołożyć i kupić mieszańcowy

Opublikowano

Macie fajny rejon że sie opłaca siać ,w wielkopolsce wolal bym zostawic odłogiem niz siać jary i ryzykowac czy nakłady sie wrócą

Opublikowano

Rzeczywiście i u mnie  była jedna jedyna szansa 10 w sobotę, niektórym się udało. Ja nie dalem rady ale mimo wszystko błogosławiony ten śnieg w lubelskiem, wile czekać  z rozsiewaczem  niż martwić się czym przesiać...Chyba zrobię tak jak mówi @sławek2209 czyli  pierwszy saletrosan plus saletra  i później dorzucę jeszcze  Saletry. Do kwitnienia jeszcze trochę zostało także damy rade ;) 

Opublikowano
Dnia 27.03.2018 o 20:03, maatiik napisał:

Mam pytanie, uznali mi z koła rzepak do zaornia 2 ha zjedzony totalnie i czy muszę go zaoralem czy mogę zostawić go na poplon lub jak coś odbije na ziarno, nie mam go czym przesiac bo był pryskany command na jesień więc jęczmienia nie mogę a kukurydza i łubin napewno bd zjedzony jak ten rzepak więc mija się z celem 

kolego gdzie zglaszasz rzepak bo mi tez sarny powyjadaly sporo rzepaku nigdy nie bylo az takich problemow . gdzie mam znalesc pod jakie kolo naleze i jak wielkie szkody musza byc by oni je uznali ? czy moge chociaz zadzwonic i ich poinformowac zeby zredukowali stado saren czy cos w tym stylu bo coraz wiecej ich sie robi u nas w terenie i wieksze szkody sa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v