Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
6 godzin temu, Fugeo napisał:

Pierwsza dawka azotu w postaci saletrosanu (250 kg/ha) podana 5 marca, a teraz zastanawiam się czy w tym tygodniu nie zacząć siać drugiej dawki w postaci saletry. Śniegu na polach prawie już nie ma, w nocy mróz w okolicy -5/-6 stopni więc z rana zanim by rozmarzło udało by się wjechać bez rycia kolein.

Poniedziałek i wtorek temp. ma być w okolicy 10 stopni w ciągu dnia w środę ma się trochę ochłodzić i ma popadać jakiś deszczyk ewentualnie deszcz ze śniegiem, a później teoretycznie ma być dość spore ocieplenie od soboty.

Co o tym sądzicie? Czy jeszcze poczekać.

Pytanie ile dajesz dawek 2 czy 3 ,no i ile N,ja dałem 150 N reszta po świetach jak ruszy na dobre wegetacja ,wtedy będzie wiadomo co przeżyło ,a co do przesiewu

Opublikowano

u mnie poszla dzisiaj1 dawka 330kg/ha saletrosanu 5.5ha nawet lisci nie stracił za to 1.7ha skoszony przez zwierzyne tylko stożki gole widać i malutkie listki. jeszcze takiego rzepaku nie widzialem jakby rotacyjna kosiarka po nim ktos przejechał

Opublikowano

Czyżby tak malo rzepaku wymarzło,okolice gołńczy wielkopolska ,sa tragiczne

Opublikowano

Zgadzam sie z Lewy410 okolice kutna dużo rzepaków wyleciało ale kazdy jeszcze ma nadzieje ze może odbije u mnie także to nie ciekawie wygląda około 30 %roslin padło reszta niby sie zieleni ale co z tego dalej będzie to czas pokaże

Opublikowano (edytowane)

Zobaczysz jaki lament będzie w maju lub podczas zbioru teraz każdy próbuje ratować to co jest i nie myśli o tym że wymarzło lub że uszkodzenia są tak poważnie że będą rzutować na plonie 

Edytowane przez piotrdd
Auto korekta
Opublikowano

Tak też zrobię że bez orki, na dodatek tyle wody spadło że powinno mocno zmniejszyć ilość substancji w górnej warstwie. W 2016 roku tak było że ratowaliśmy, jak w połowie kwietnia zaczął się obalać szybko brona talerzowa podwójnie i siew kukurydzy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, krychu napisał:

Ci co bezorkowo uprawiają nie robią orki. Czy trzeba robić orkę po Navigator+Butisan? 

przy uprawie bez orkowej  mniej rzepak wymarza bo jest bardziej osłonięty od wiatru ,czyli dalej nie orzą

Opublikowano

Dobrze rozbudowany rzepak zakrywa te wszystkie resztki i one nic nie chronią, zależy jeszcze jaka to ta uprawa bezorkowa. Rozmawiałem z paroma co przesiewali to mówili tylko talerzówką na głęboko i można siać. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Dobrze rozbudowany rzepak zakrywa te wszystkie resztki i one nic nie chronią, zależy jeszcze jaka to ta uprawa bezorkowa. Rozmawiałem z paroma co przesiewali to mówili tylko talerzówką na głęboko i można siać. 

Ja w 2015 przesiewałem to poszła brona talerzowa , agregat i na to siew tradycyjnie.rzepak faktycznie po metazanex+ Navigaror zastosowany jesienią i potem po zasiewie metazanex zrobił się cały biały-ale potem wszystko ok

Opublikowano
6 godzin temu, Zenonim napisał:

u mnie poszla dzisiaj1 dawka 330kg/ha saletrosanu 5.5ha nawet lisci nie stracił za to 1.7ha skoszony przez zwierzyne tylko stożki gole widać i malutkie listki. jeszcze takiego rzepaku nie widzialem jakby rotacyjna kosiarka po nim ktos przejechał

Jak stożki nie ucięte to będzie dobrze.. jak ucięte to odbije ale zanim dojrzeją te boczne pędy to reszta będzie już dawno do koszenia. Ja miałem tak w ubiegłym roku. 6ha od granicy do granicy wykoszone. Jednego dnia naliczyłem na polu 44 sztuki tych sekatorów 

Opublikowano

Myślę że z tym rzepakiem nie będzie tak źle, już mi chodziło oranie po głowie ,ale jak dziś poszlem na pole a tam zieloniutko raczej jak  by tak mocno dostał to by się tak szybko nie pozbieral ale to się okaże

Opublikowano

patrzę na prognozy pogody ,przymrozki na Lubelszczyżnie do końca kwietnia ,kiedy ten rzepak za kwitnie  ? plony zapowiadają  się b. słabe dla wszystkich roślin, ciągle zimno i deszcz

Opublikowano

ja pierwsza dawke wysiałem 10.03 i teraz się zasatanwiam czy jechac juz z drugą czy jeszcze czekac i dopiero w drugi weekend dac , bo w okolicach Lublina nic jeszcze nie ruszyło a kolejne 2 tygodnie tez jakies cieple sie nie zapowiadają

Opublikowano

Ja sialem na borowinach w poniedzialek w nocy na pszenice i rzepak, choć miejscami zalegalo troche śniegu, ale nie było na co czekać patrząc na warunki. I tylko saletrosan.

Powiat zamojski

Opublikowano
6 godzin temu, Mareg napisał:

ja pierwsza dawke wysiałem 10.03 i teraz się zasatanwiam czy jechac juz z drugą czy jeszcze czekac i dopiero w drugi weekend dac , bo w okolicach Lublina nic jeszcze nie ruszyło a kolejne 2 tygodnie tez jakies cieple sie nie zapowiadają

też sypałem 10 i planuje po świętach drugą dawkę wypada optymalny termin i ocieplenie pokazują u mnie

Opublikowano

Co myślicie o tym kws kadore zostawić czy talerzówka bo już nie wiem mam mieszane uczucia co do niego,na szczęście tylko 1,5 ha tej odmiany,monolit wygląda znacznie lepiej,

Ten sam kadore co w galeri w styczniu a dziś :-(

tmp-cam--1934589320.jpg

Opublikowano
8 minut temu, Mari82 napisał:

Co myślicie o tym kws kadore zostawić czy talerzówka bo już nie wiem mam mieszane uczucia co do niego,na szczęście tylko 1,5 ha tej odmiany,monolit wygląda znacznie lepiej,

Ten sam kadore co w galeri w styczniu a dziś :-(

tmp-cam--1934589320.jpg

Bedzie dobrze-srodek zielony.

Opublikowano

Mam pytanie, uznali mi z koła rzepak do zaornia 2 ha zjedzony totalnie i czy muszę go zaoralem czy mogę zostawić go na poplon lub jak coś odbije na ziarno, nie mam go czym przesiac bo był pryskany command na jesień więc jęczmienia nie mogę a kukurydza i łubin napewno bd zjedzony jak ten rzepak więc mija się z celem 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v