Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w sobotę zakończone  nawożenie wszystkich ozimin, rzepak poszło ok 400-420 kg saletrosanu + 100 kg korn kali, zboża tam gdzie braki potasu i magnezu też ok 100 kg korn kali + 130 kg saletrosanu  na jęczmień ozimy odmiana  Meridan i  hybryda  Toreroo  (po rzepaku bardzo mocny po 8-11 rozkrzewień) , 155 kg saletrosanu na pszenicę (po rzepaku po 3-6 rozkrzewień odmiana Ostroga) , 170-180 kg saletrosan  na pszenżyto (po 3-5 rozkrzewień odmiana Twingo ) . Jeszcze kizeryt ma dojechać i dam gdzie braki magnezu  wysieje , jakby był już by był wysiany

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, bools napisał:

Wyż nad rosja jest i ma jeszcze udeżyc i do -15 wiec jeszcze nic nie wiadomo  

Z tym wyzem to jeszcze nic pewnego, jedne portale pogodowe widza okolo 26 lutego mroz, zas inne lekkie przymrozki.  Komu tu wierzyc?

Edytowane przez androproteam
Opublikowano (edytowane)

wierzyć rozsądkowi, a nie w nowinki z tego forum które trzeba mocno filtrować, żeby nie być strolowanym. Dobrze, że do końca ferii w kraju jeszcze tylko 2 tygodnie....

Edytowane przez master20002
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

my tam siejemy zawsze o tej samej porze mniej więcej po 20 lutego. Nie ma się co napalać bo ktoś napisze na forum ze sieje to ja też muszę. Masa ludzi się nakręca jeden od drugiego bez sensu. Rozsiewacz podszykowany to jutro postawie z ciągnikiem na widoku żeby z ulicy było widać, trzeba trochę nakręcić nie jednego.

• Haha 1
Opublikowano

Proszę o poradę.

Mam zamiar sypnąć na rzepak wapno POLCALC (ok.600kg/ha).

Po jakim czasie (od aplikacji wapna) mogą rozsiewać saletrę?

Czy może nie ma to znaczenia i mogę siać saletrę np. następnego dnia?

Opublikowano (edytowane)

up, nie ma znaczenia można od razu, bo i tak ci się nie rozpuści nawet w ciągu tygodnia.. jeśli była konieczność wapnowania pogłównie to trzeba było to zrobić jesienią

----------->> a ja mam też pytanko na słaby rzepak lepiej wrzucić saletrosan czy saletre ? <<---------------

Edytowane przez kapec22
Opublikowano

W wielkopolsce posiali kizeryt i zaczynaja siać saletre ,zawsze sieje wcześnie ,ale według mnie za rychło ,przymrozki jescze miesiąc zapowiadają 

Opublikowano (edytowane)

Ja to nie wcześniej jak rok temu myślę wyjdzie tj po 10 marca. 

Jak działka zmeliorowana to problemu z wjazdem nie ma u mnie. 

Edytowane przez Tomek90
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kapec22 napisał:

----------->> a ja mam też pytanko na słaby rzepak lepiej wrzucić saletrosan czy saletre ? <<---------------

Zdecydowanie saletrę. Jak masz mało magnezu to saletre i kizeryt. Jak masz dużo magnezu to daj saletrosan+ saletra.

Opublikowano
10 godzin temu, pabloooo napisał:

w sobotę zakończone  nawożenie wszystkich ozimin, rzepak poszło ok 400-420 kg saletrosanu + 100 kg korn kali, zboża tam gdzie braki potasu i magnezu też ok 100 kg korn kali + 130 kg saletrosanu  na jęczmień ozimy odmiana  Meridan i  hybryda  Toreroo  (po rzepaku bardzo mocny po 8-11 rozkrzewień) , 155 kg saletrosanu na pszenicę (po rzepaku po 3-6 rozkrzewień odmiana Ostroga) , 170-180 kg saletrosan  na pszenżyto (po 3-5 rozkrzewień odmiana Twingo ) . Jeszcze kizeryt ma dojechać i dam gdzie braki magnezu  wysieje , jakby był już by był wysiany

To druga dawka azotu 1marca. ?powidzenia

Opublikowano

Ja już nie jadę z 1 dawką bo część rzepaku zaczyna  kwitnąć a reszta ma zielony ponka 

IMG_20180213_102747.jpg

IMG_20180213_101244.jpg

Jutro muszę skracać hoc i tak jest za późno ha ha 

Opublikowano (edytowane)

Jesteś pewny że to nie są samosiewy rzepaku/rzepak głuchy czy wszędzie taka sytuacja.

Edytowane przez l3ind
Opublikowano

Ha ha żartuje to rzepak który spadł z przyczepy  na podwórku ale tak by wyglondał rzepak który jest wysianych zbyt wcześnie i nie skracany 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v