Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja będę w 2.

1 marca 400 kg saletrosanu 26%.

3-4 tyg później 120-150 kg saletra atomowej 34 %.

Razem ok 151 kg N. Oczywiście jak nie przyjdzie jakiś kataklizm po drodze ;)

W następnym tygodniu kizeryt i KK

Opublikowano
1 godzinę temu, sumek666 napisał:

Ja będę w 2.

1 marca 400 kg saletrosanu 26%.

3-4 tyg później 120-150 kg saletra atomowej 34 %.

Razem ok 151 kg N. Oczywiście jak nie przyjdzie jakiś kataklizm po drodze ;)

W następnym tygodniu kizeryt i KK

Za mało azotu. Jeżeli wiosna przyjdzie wcześnie to lepiej dawać na początek saletre szybciej działa i szybciej rzepak sie regeneruje u mnie na 2 dawke idzie mocznik 200 kg.

Opublikowano (edytowane)

Witam jestem nowy i mam małe doświadczenie ale wytłumaczcie mi dlaczego nawozicie raps w 2 dawkach  skoro jedna od drugiej dzieli 2 tyg przecież są takie nawozy jak rsm o bardzo szybkim i wolnym działaniu

Edytowane przez Maaxx
Opublikowano

Na jesień poszło 400 kg poli 6 i ok 100 kg polidapu. I oprysk na chwast przedwschodowo. Pozniej nie dalo rady wjechac z niczym 

Właśnie kizeryt mam ale chyba go odpuszcze. 

Ja stosuje nawożenie tak jak sąsiad. Pierwszy raz mam rzepak więc kopiuje ;)

Ilu ludzi tyle opinii :/

Na seminarium top agrar Niemiec mówił, że dają nawet na start całą wiosenną dawkę azotu 150 kg czystego składnika. 

https://youtu.be/FQZRFGIb7rI

Opublikowano

Witam jestem nowy i mam małe doświadczenie ale wytłumaczcie mi dlaczego nawozicie raps w 2 dawkach  skoro jedna od drugiej dzieli 2 tyg przecież są takie nawozy jak rsm o bardzo szybkim i wolnym działaniu

Opublikowano

@Maaxx, kolejny temat w którym piszesz o tym samym, skoro jesteś nowy to przegladnij forum 2 może 3 sezony do tylu i sie dowiesz po co , dlaczego  ludzie stosuja tyle ile stosują.

Opublikowano
53 minuty temu, loquito napisał:

@Maaxx, kolejny temat w którym piszesz o tym samym, skoro jesteś nowy to przegladnij forum 2 może 3 sezony do tylu i sie dowiesz po co , dlaczego  ludzie stosuja tyle ile stosują.

Forum jest po to by wymienić się doświadczeniami nie spinaj się tak ps 2 -3 lata to szmat czasu ktoś może mieć inne pomysły to dziwne?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, waldeko napisał:

Ja dziś ruszyłem s solą potasową. Chyba troszkę za wcześnie ale jest mróz to brak kolein. 

Tego nie wiadomo, a u mnie 10cm śniegu ¬¬

Edytowane przez piotrdd
Opublikowano
Dnia 8.02.2018 o 18:10, miwigos napisał:

-14 i gruber weszedł w ziemie takie bajki to dziecią na dobranoc,jeśli masz śnieg to OK ,koniu może u ciebie ,ty chyba gdzieś z południa,w wielkoppolsce na minusie dzień i noc,tylko wyjatkowo bezwietrznie

przedwczoraj po kilku nocach po -8 w sporym gospodarstwie szedł głębosz po kukurydzy. Ciągnik dawał radę bez większych problemów, głębosz szedł równo w ziemi. Gdybym nie widział też bym nie wierzył. Śniegu nie ma nic. Goła ziemia.

Opublikowano

Jak myslicie jak podzielic dawke azotu?

Zawsze sialiismy na 1 i 2 dawke po 250kg saletry amonowej, jednak teraz sie zastanawiam po tym semanarium, gdzie było mówione ze jesli rzepak jest kiepski(a niestety taki mamy) lepiej rzucic mu wiecej na pierwsza, wiec proporcja 300 i 200 bedzie lepsza? Oczywiscie przed azotem okolo 150kg kizerytu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v