Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Strasznie gęsty. Zabieg na 4-6 liść jest najskuteczniejszy jeżeli chodzi o regulacje. Może być ciężko utrzymać w ryzach taką plantacje. Wypadałoby chyba zastosować Caryx.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano

U mnie na lzejszej ziemi ładnie idzie, a w baryłach jest przestrzelony na maksa. Sucho było po siewie. Teraz leje i nie ma kiedy opryskać na chwasty bo bałem się lać w ta suszę bo nie wiedziałem czy wzejdzie. Panowie, plan jest taki: 0,2 navigator, 1,2 metazanex i 0,5 litra leoparda na raz, nie za dużo? Za tydzień poprawka 0,5 leoparda z tebukonazolem i caryxem. Druga opcja już wiele razy wypróbowana i to w wyższych dawkach leoparda, tylko ta pierwsza jeszcze nie i jestem ciekaw opini.

Opublikowano

Kiedy koledzy lepiej zastosować siarczan magnezu granulowany na rzepak jesienią czy wczesna wiosna? ziemie mam zaliczane do ciężkich w przewadze III klasa. Planuję wysiać jesienią ok 150kg bo mam niski poziom magnezu w glebie. Opady w naszych strona raczej nie powodują wymywania nawet w tym roku nie jest mokro. co proponujecie? 

Opublikowano

Moim zdanie za małe dawki Metazachlora i Navigatora.

Tak prezentuje się PT 264

d5c5ab4ac54d.jpg

4e5e86034880.jpg

b64ca04ebe13.jpg

eec6d648ac60.jpg

To ile proponujesz? Fakt oprysk opóźniony lekko bo mokro na polach. A jakie masz zdanie co do leoparda jako domieszka navigatora i metazanexu?

Opublikowano

Czy jest jakiś środek który zlikwiduje mi gorczycę polną w rzepaku? Pryskałem po siewie Metazanexem a dziś dodatkowo Navigatorem ale na żadnym nie ma wymienionej gorczycy a widzę że na jednym kawałku jest jej sporo.

Opublikowano

Coś złego się dzieje z moim rzepakiem. Duża część roślin, zazwyczaj tych największych które mają już wykształcone 4 liście właściwe dziwnie nie stoi sztywno, pionowo ku górze tylko jest jakby poprzewracany, po wyrwaniu widoczne lekkie przewężenie na granicy nadziemnej/podziemnej. Sprawia wrażenie zgorzeli siewek ale jak to możliwe już w takiej fazie? Nasiona zaprawione, oczywiście kwalifikat, wsiany rzadko, 40szt./m2.... Co myślicie?

Opublikowano

Czy ktos moze potwierdzic ze przy malej obsadzie rzepak jesienia nie goni tak do gory jak gesty? I czy w takim przypadku mozna sie ograniczyć do tebukonazolu? Obsada to 20-30 roslin, z gory dziekuje za odpowiedz

Opublikowano (edytowane)

Coś złego się dzieje z moim rzepakiem. Duża część roślin, zazwyczaj tych największych które mają już wykształcone 4 liście właściwe dziwnie nie stoi sztywno, pionowo ku górze tylko jest jakby poprzewracany, po wyrwaniu widoczne lekkie przewężenie na granicy nadziemnej/podziemnej. Sprawia wrażenie zgorzeli siewek ale jak to możliwe już w takiej fazie? Nasiona zaprawione, oczywiście kwalifikat, wsiany rzadko, 40szt./m2.... Co myślicie?

Rzepak wygląda jak "pijany"? Stoi na cienkiej długiej lekko fioletowej nóżce?

Czy ktos moze potwierdzic ze przy malej obsadzie rzepak jesienia nie goni tak do gory jak gesty? I czy w takim przypadku mozna sie ograniczyć do tebukonazolu? Obsada to 20-30 roslin, z gory dziekuje za odpowiedz

Jeżeli rośliny są równomiernie rozmieszczone i nie ma chwastów to powinien wystarczyć. Edytowane przez Kula07
Opublikowano

Rzepak wygląda jak "pijany"? Stoi na cienkiej długiej lekko fioletowej nóżce?

Tak, nóżka wydłużona, dość cienka. Czy lekko fioletowy kolor? Sam nie wiem, na pewno w tym miejscu barwa dużo ciemniejsza, jak by delikatnie sczerniała.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v