Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie nie wiem czy już histeryzuje ale przez słabe wschody mam za niską obsadę rzepaku - wysiane 65szt./m2 a jest w około 20% najgorszych placów mniej więcej 20-25szt./m2 na większości jest lepiej bo średnio około 35szt./m2 a biorąc pod uwagę że nie jest to hybryda (Quartz), średnio intensywną agrotechnikę i fakt redukcji przez zimę i inne czynniki - trochę mnie to martwi. 

Wiadomo - mógłby być lepiej rozmieszczony ale uważam że nie jest aż tak źle. Do wiosny na pewno czekam ale przy srogiej zimie różnie z nim może być. Macie jakieś granice kiedy likwidujecie rzepak, jakąś obsadę? Google podaje mocno rozbieżne wyniki. Fotka:

b0a6d16d35d14.jpg

Opublikowano

a co uwazasz na temat gleby na tym zdjeciu????????????? histeryzujesz DOPIERO nie JUZ. ja bym histeryzowal jak bym mial wsiac rzepak w tak fatalnie uprawiona glebe!!!!! i jakie to dziwne ze wzeszlo tylko 30 do 50%

Opublikowano

Hm, no faktycznie wygląda tragicznie ale wierz lub nie w momencie siewu wyglądało to milion razy lepiej. Gleba nie jest ciężka a mimo to przed siewem uprawione było dwa razy agregatem biernym z wałem packera. Może ten wygląd to zasługa deszczu? Od siewu spadło u nas na lubelszczyźnie 50l/m2

Opublikowano

Actara + chloropiryfos jako zaprawa zdaje egzamin, wszyscy szykują się juz na 2 zabieg od robaka a ja tylko ze spokojem chodzę i lustruję plantację żeby spokojnie spać :)

U mnie podobnie, z zabiegów jakie trzeba wykonywać puki co to tylko lustracja- zdecydowanie u mnie zaprawa też działa

W przyszłym tygodniu czas pewnie na samosiewy bo sporo u mnie..

Opublikowano

a co uwazasz na temat gleby na tym zdjeciu????????????? histeryzujesz DOPIERO nie JUZ. ja bym histeryzowal jak bym mial wsiac rzepak w tak fatalnie uprawiona glebe!!!!! i jakie to dziwne ze wzeszlo tylko 30 do 50%

Nie przesadzaj, gleba nie jest tak tak tragicznie uprawniona, po drugie nie widziałeś jej po siewie.

Opublikowano (edytowane)

wazne tez jest jakim siewnikiem siales. jak zwyklym stopkowym to uprawa na perfekto musi byc. gdybys walami po siewie polecial to bys mial min 50 roslin wzeszlych. od deszczu zapewne ziemia sie nie zbrylila wiec musis sie przylozyc do doprawienia gleby na nastepny razi bedzie lepiej. prawdopodobnie jeszcze 10 roslin sie pojawi gdzies spod bryl.

Edytowane przez crazy29
Opublikowano (edytowane)

wazne tez jest jakim siewnikiem siales. jak zwyklym stopkowym to uprawa na perfekto musi byc. gdybys walami po siewie polecial to bys mial min 50 roslin wzeszlych. od deszczu zapewne ziemia sie nie zbrylila wiec musis sie przylozyc do doprawienia gleby na nastepny razi bedzie lepiej. prawdopodobnie jeszcze 10 roslin sie pojawi gdzies spod bryl.

Z tymi wałami to też loteria, po takiej ilości deszczu jaka u mnie spadła po wale klepisko murowane.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano

zawsze jest loteria u mnie od siewu spadlo narazie 90litrow. nawet jak siejemy Rapidem to wiekszy deszcz zaklepie. ale po rapidzie wschody sa nieporownywale do zwyklego siewnika. gdyby nie rapid to sam bys bezorkowo nie sial rzepaku.

Opublikowano

Sieliśmy przez pierwsze 5 sezonów Kuhnem Integra z redlicami stopkowymi na bronie wirnikowej HRB.

Fakt, po Rapidzie na jedniej działce zrobiło się klepisko i rzepak dopiero się pojawia, ale to jedna z najlepszych działek więc mam nadzieję, że weźmie się trochę w garść. Oby tylko zrobiło się cieplej i przestało padać.

Opublikowano (edytowane)

Po siewie spadło z 50l, następnie 3-4 dni słonka, upałów i klepicho gotowe...
Na szczęście to na jednej bardzo gliniastej działce, ale tragedii nie ma.

Edytowane przez Kula07
Opublikowano

O jednym ważnym fakcie nie napisałem, pole było dwa razy doprawione przed siewem (powodem była duża ilość brył), co spowodowało "zmniejszenie" ilości resztek pożniwnych na powierzchni gleby.

Opublikowano

Ja samosiewy już zrobiłem, najwyżej jak później jeszcze wyskoczą to poprawię. Nie chcę żeby zagłuszały rzepak, a ten jak na razie w porównaniu do tamtego roku jest mniejszy. Pod koniec tygodnia może wjadę z dwuliściennymi no i obserwuję cały czas robaka

Opublikowano (edytowane)

U mnie tez przez te deszcze po siewie rzepak teraz meczy sie i dostaje po du..pie od Commandu :(  Zauwazyłem ze pryskany w dzien na suchsza zimie lepiej sobie radzi niz pryskany w nocy na dosc wilgotna glebe. Wschody tez bez rewelacji wysiewane 40-45szt/m i nie widze takiej liczby tak na oko :) Dokłądniej nie liczyłem. Jak widac  za duzo wody tez nie jest dobre .

Edytowane przez bialy2005
Opublikowano

Ja samosiewy już zrobiłem, najwyżej jak później jeszcze wyskoczą to poprawię. Nie chcę żeby zagłuszały rzepak, a ten jak na razie w porównaniu do tamtego roku jest mniejszy. Pod koniec tygodnia może wjadę z dwuliściennymi no i obserwuję cały czas robaka

ile masz liści w rzepaku? i czym te samosiewy katujesz ?

Pytam bo u mnie od samosiewów też się zielono robi...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v