Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w zeszłym roku zaprawiałem. Efekt dobry ale nie pamiętam proporcji, musiałbyś przeliczyć. Zresztą popatrz na allegro/olx lub innych portalach o zaprawy zawierające tiametoksam lub imidachlopryd.

Czy dodawał ktoś z was jakieś nawozy donasienne?

a jak to dawkowaliście i w czym zaprawialiście tym prestige jakie dawki na kg rzepaku ?
Opublikowano

Witam!

Stosował ktoś nawóz do wymieszania z nasionami rzepaku PinkStart z Timaca? 

Chciałbym go zastosować wyłącznie po to aby zwiększyć normę wysiewu gdyż moim siewnikiem nie wysieję mniej niż 4kg/ha,

Czy opłaca się stosowanie tego typu wynalazków? 

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mam pewien problem, bo zamówiłem pod rzepak nawóz oraz wapno (krede w granulkach) i tutaj nasówa się moje pytanie, czy można zastosować wapno i nazwóz łącznie od razu na ściernisko? Bo w ta susze wydaje mi sie, ze nawoz dobrze byloby rozsiac przed orka, czy sie myle?

Chcialbym, zeby wypowiedzial sie ktos, kto sie na tym dobrze zna i to juz stosowal.

I jeszcze jedno pytanie, czy zaprawiacie czymś rzepak w tym roku?

Bo nie wiem czy siać swój, czy kupić hybryde...

Z góry dziękuje :)

Edytowane przez MasseyXXXX
Opublikowano

Witam!

Stosował ktoś nawóz do wymieszania z nasionami rzepaku PinkStart z Timaca? 

Chciałbym go zastosować wyłącznie po to aby zwiększyć normę wysiewu gdyż moim siewnikiem nie wysieję mniej niż 4kg/ha,

Czy opłaca się stosowanie tego typu wynalazków? 

w zeszłym normalnym roku stosowałem pink start.20kg na ha+ rzepak.wymieszałem to razem w betoniarce i git. dosyć wyrównane wschody były.

Opublikowano

A u mnie jeszcze tak dobrych warumków do orki jeszcze nie było ,rzpak zasiany ,ten co we wtorek ,ładnie wschodzi

Opublikowano

Ja akurat w tym roku mam przerwę z siewem rzepaku, ale nie lepiej jest zaryzykować siew przed zapowiadanym na wtorek deszczem?? Przecież jak zasiejecie jutro i zmoczy na 2-3 cm to jakoś wzejdzie i później może się ruszy z opadami. A jak pryśnie na 2 cm to przecież, sam siewnik ruszy tą ziemię i przesuszy ją bardzo szybko po zasianiu. Uprawowo-siewny wiadomo mniej, ale siew dwuetapowy czyli agregat osobno i za 2 godziny siew to po takim niewielkim opadzie to będzie praktycznie to samo co przed deszczem. A zanosi się właśnie na takie święcenie niż porządne 2-3 dni deszczu po których sytuacja powiedzmy na chwilę wróci do normy.

Opublikowano

Hmmm no oczywiście masz rację, jednak no niby z prognoz pogody się na to nie zanosi-ma padać niezbyt intensywnie. Jednak z tymi prognozami nigdy nie wiadomo. Podsumowując zarówno siew jak i czekanie jest bardzo mocno ryzykowne, zresztą jak cała praca na roli. Całe szczęście, że w tym roku nie sieję bo chyba bym całe noce myślał co zrobić. Fatalnie też z tymi opryskami, powschodowo jednak drożej i kolejne uzależnienie od pogody(w terminie znowu może lać znając życie). Trzymajcie się jakoś i mam nadzieję, że te zasiewy jednak wam się udadzą w tym roku.

Opublikowano (edytowane)

U mine nawet nie zaorane ( koszenie kuku) :( Ale jest poprostu maskara. Wczoraj noca rozsiałem NPK po sciernisku i planuje orac ale nie wiem co z tego wyjdzie nawet nasion nie kupiłem jeszcze. Na 2 działkach rozwiózł mi szwagier obornik i zrobił gruberem to tam gdzie przejechał 2 razy dosłownie mąka  która wypływa spod kół.   Naprawde poważnie sie zastanawiam nad tym rzepakiem ale szkoda by było nie zasiac :( Prognoza fatalna miało byc na wtorek 5mm a juz zeszli na 2 wiec pewnie pokropi jak w ogóle cos popada i dalej jak była sahara tak bedzie :(

Edytowane przez bialy2005
Opublikowano

Witam.

Mam pewien problem, bo zamówiłem pod rzepak nawóz oraz wapno (krede w granulkach) i tutaj nasówa się moje pytanie, czy można zastosować wapno i nazwóz łącznie od razu na ściernisko? Bo w ta susze wydaje mi sie, ze nawoz dobrze byloby rozsiac przed orka, czy sie myle?

Chcialbym, zeby wypowiedzial sie ktos, kto sie na tym dobrze zna i to juz stosowal.

I jeszcze jedno pytanie, czy zaprawiacie czymś rzepak w tym roku?

Bo nie wiem czy siać swój, czy kupić hybryde...

Z góry dziękuje :)

Pomoże ktoś?

Opublikowano

zaprawić można actarą 14 g na kilogram nasion.Przy opóźnionym siewie hybryda będzie lepszym rozwiązaniem ze względu na szybszy rozwój.Kiedyś stosowałem kredę mieloną z npk na ściernisko i negatywnych objawów nie było widać po roślinach.Ph było niskie 4.5 ale udało się zebrać 3.4t  rzepaku a w następnym sezonie 8 t pszenicy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v