Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy można stosować toprex w fazie zielonego pąka ( na etykiecie pisze wiosną od wybijania w pęd do fazy zielonego pąka) i czy można zastosować mocznik w oprysku gdy rzepak ma już zielony pąk

co do toprexu można, działanie skracające bedzie znikome ale jako fungicyd zrobi swoje.

Co do mocznika wszystko zależy od stężenia

Opublikowano

Rzepak do pierwszych płatków 12 % roztwór ,niezależnie od fazy to nie pszenica

Opublikowano

co do toprexu można, działanie skracające bedzie znikome ale jako fungicyd zrobi swoje.

Co do mocznika wszystko zależy od stężenia

mocznik planuje dać 20kg /ha a więc stężenie 10% bo stosuje 200l wody na ha

Opublikowano

Czy pryska ktoś odżywka elvita alga

Z tego co pamiętam, to na wiosnę zeszłego roku testowaliśmy ją z mężem na rzepaku właśnie. Nie był zbyt optymistycznie nastawiony z początku, ale efekty chyba go zadowolił :)

A teraz jesienią też chyba pryskał, ale żeby zobaczyć jak wpłynie na rozwój korzenia, bo na tym nam głównie zależało. Z tego co wiem, to widać już poprawę, rośliny lepiej pobierają składniki z gleby, co na naszej ziemi nigdy nie było łatwe ;/

Także jesteśmy zadowoleni z wypróbowania czegoś nowego.

Opublikowano

Silne wybijanie w pęd i pojawiające się żółte pąki to efekt spóźnionej 2 dawki N ktoś już to opisywał że rzepak chce wydać jakikolwiek plon. 

Z tą saletrą to już bym sobie dał spokój bo rzepak jak zaczyna kwitnąć to praktycznie nie pobiera azotu z gleby.

rzepak do fazy kwitnienia powinien wchłonąc w siebie 70 % azotu.Pozostała cześć na nasiona

Opublikowano

Nie wiem co sie dzieje z moim z rzepakiem młode listki, pąki fioletowe i niektore łodygi poskręcane przed tym zimnem i z nocnymi przymrozkami jedna noc -5, pryskałem Bor+dursban i na drugi dzień Toprex ale 2 dni po tych opryskach nie było przymrozku,czy to od tego oprysku  taki sie zrobił?prosze o pomoc

Opublikowano

Nie wiem co sie dzieje z moim z rzepakiem młode listki, pąki fioletowe i niektore łodygi poskręcane przed tym zimnem i z nocnymi przymrozkami jedna noc -5, pryskałem Bor+dursban i na drugi dzień Toprex ale 2 dni po tych opryskach nie było przymrozku,czy to od tego oprysku  taki sie zrobił?prosze o pomoc

zablokowany fosfor i bor za zimno na pobieranie czekamy na ciepło

Opublikowano

Po tym zimnie chce dac dolistnie fertina 20+20+20+ tecnoamino B,rzepak w fazie zielonego pąka tylko nie wiem czy nie za pózno na bor z teco bo jeden mi powiedział że za pózno na bor w fazie zielonego paka

Opublikowano (edytowane)

do kiedy mogę dać Amino mikro na rzepak?? Bo nie chce mi się jechać specjalnie, a tak sobie dosypię jak pojadę na słodyszka, tylko czy nie będzie za późno? 

Edytowane przez dawid3p
Opublikowano

Nie zgodzę się z tobą. Według tego co piszesz (załóżmy że mówimy o rzepaku który da 4 tony) pobrał ok 200 kg azotu i z tych 200 tylko 60 kg trafia na nasiona a reszta zostaje w słomie? To w uprawie pszenicy ozimej po rzepaku mieli byśmy fajne oszczędności na azocie. Grzebisz podaje że rzepak dający 4 tony akumuluje 134 kg N w nasionach a tylko 48 pozostaje w słomie. I również grzebisz podaje że pobieranie azotu w zasadzie kończy się do momentu kwitnienia.  

Opublikowano (edytowane)

Owszem tak jest jak napisałeś.Rzepak do kwitnienia konsumuje 70 % azotu który kumuluje się w roślinia a  z niej nasiona czerpią pożywienie.Pozostała część azotu jest już w nieznacznym stopniu pobierana przez rzepak podczas kwitnienia.To miałem na uwadze pisząc że rzepak pobiera około 70 % azotu do momentu kwitnienia.Pozostałe 30% jest pobierane w fazie wytwarzania nasion

Edytowane przez slawek2209
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v