Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To czy jest sens sypać teraz 2 dawkę saletry, pierwsza poszła na początku marca, a część 7 marca?. Bo faktycznie rzepaki jakby stały w miejscu, niby się zazieleniły ładnie ale rosnąc to nie chcą.

Opublikowano

Przypomnę, że poprzedni sezon był również wcześniejszy niż zawsze, a rzepak o tej porze wybijał już w pęd.

A w tym roku tak jak kolega wyżej napisał. Rośnie jakby chciał, a nie mógł.

dopóki  będą zimne noce nic sie nie poradzi nie będzie intensywnie rósł

Opublikowano

druga dawka posiana miało być 250kg saletry ale wyszło 280kg, inni też do okoła siali. Jeden - to to że jeszcze wczoraj zapowiadali opady na jutro a dziś już im się zmieniło i prognozują słoneczny dzień i 15 stopni. A tu sucho strasznie.

Opublikowano

Ja tam czekam do poniedzialku, wtorku (rzepak dość późno siany) po niedzieli zapowiadają noce bez przymrozków tak że może wystrzelić w następnym tygodniu jak szalony.

Opublikowano

To czy jest sens sypać teraz 2 dawkę saletry, pierwsza poszła na początku marca, a część 7 marca?. Bo faktycznie rzepaki jakby stały w miejscu, niby się zazieleniły ładnie ale rosnąc to nie chcą.

ja bym sypał. Temperatury lada dzień skoczą do góry a wtedy wszystko będzie rosło w oczach

Opublikowano

ja posialem juz ponad tydzien temu pierwsza dawke saletry  okolo 300 kg ale polowa gospodarzy u mnie jeszcze nic nie dala co tym myślicie kto na tym lepiej wyjdzie oni czy ja?

Opublikowano

Na stówkę Ty, u mnie dwa dni słońca pow 10 stopni zrobiły różnicę gdzie saletra była posiana już wcześniej a u dwóch sąsiadów nie, gołym okiem widać który rzepak ruszył dałem jeszcze azot i siarkę dolistnie. 

Pierwsza dawka na rzepak już powinna być wysiana tydzień temu, teraz każdy dzień to strata. U mnie za tydzień, max dwa druga dawka.

Opublikowano (edytowane)

losktos masz racje. kazdy czeka bo rzepak sie kisi a jak skoczą temperatury kazdy dzien bedzie ogromna różnica a wtedy każdy w pole bo już późno. U mnie 350 kg saletrosanu poszło 28 lutego a 250 saletry 16 marca. Jeszcze dostanie dolistnie mocznik przy skracaniu i troszeczke na płatek. A swoją drogą prawdą jest że dużo rolników dba wyłącznie o nawożenie azotem a zaniedbuje inne pierwiastki co widać także tutaj. :)

Edytowane przez RolnikMati
Opublikowano

faktycznie dzisiaj prognozy pogody wyglądają dużo lepsze, Jeden sąsiad z saletrą już leciał inny czymś innym granulki koloru i wyglądu polifoski. Ja wczoraj jeden kawałek rozsiałem i chyba pomału trzeba następne jechać jak nie jutro to po niedzieli.

Opublikowano

Na stówkę Ty, u mnie dwa dni słońca pow 10 stopni zrobiły różnicę gdzie saletra była posiana już wcześniej a u dwóch sąsiadów nie, gołym okiem widać który rzepak ruszył dałem jeszcze azot i siarkę dolistnie. 

Pierwsza dawka na rzepak już powinna być wysiana tydzień temu, teraz każdy dzień to strata. U mnie za tydzień, max dwa druga dawka.

Pierwsza dawka to powinna być wysiana ale już w lutym ewentualnie z przyczyn prawnych z początkiem marca...

Opublikowano

Co znaczy piękne? U mnie to takie trochę kikutki są bo zimą rzepak stracił większość liści i dopiero je odbudowuje. Chowacz przy tak niskich temp jak w tej chwili szkód wielkich nie narobi, spokojnie bym czekał, aż zacznie wybijać w pęd i załatwić wszystko w jednym oprysku, warunki ku temu sprzyjają.

Opublikowano

Co znaczy piękne? U mnie to takie trochę kikutki są bo zimą rzepak stracił większość liści i dopiero je odbudowuje. Chowacz przy tak niskich temp jak w tej chwili szkód wielkich nie narobi, spokojnie bym czekał, aż zacznie wybijać w pęd i załatwić wszystko w jednym oprysku, warunki ku temu sprzyjają.

masz racje mam naczynia rozłożone raczej niewiele sie trafia chowacza

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v