Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Jeśli nie masz skończone 25 lat i nie posiadasz zniżek, koszt OC takiego auta będzie stanowił podobną sumę o której pisałeś w pierwszym poście.Przegląd zagazowanego auta jest również droższy.

Wyjściem jest współwłaściciel z prawem do zniżek, ale i tak koszt ubezpieczenia będzie wyższy z uwagi na <25lat.

Chyba ze jesteś starszy,auto jest zadbane i zdajesz sobie sprawę ze 6-cylindrowe BMW to nie as oszczędności.

Opublikowano (edytowane)

chciałeś napisać jak każde lepsze auto;p

Lepsze to dla mnie marka typu VW MB BMW AUDI lub nawet VOLVO. I lepsze nie znaczy bardzie paliwożerne:) do 9 góra 10L/100km nie jest źle gdzie większość mieści się w przedziale 6-8L. BMW nie musi oznaczać paliwożerności. Dla mnie im mocniejsze auto tym bardziej paliwożerne więc TWoje stwierdzenie jest lekko naciągnięte. Taki przykładowy Lupo pali ON jakieś 4-5L a ma znaczek VW ;)

Od znajomych najgorzej kupować bo późiej jest wypominanie i osądzanie o oszustwo:) Ale ta beemka w benzynie wyjdzie Ci z 10L a LPG zapewne 13 lub więcej.

Co do kolegi XEMIT to jeśli ubezpieczenie kosztuje przykładowo ojca rocznie 400zł za zniżkami to jeśli będzie ojciec współwłaścicielem np z synem który zniżek nie posiada to będzie droższe o 50% czyli o 200zł i wyniesie 600zł rocznie. przynajmniej tak w PZU babka powiedziała gdy chcieliśmy zarejestrować poldka na mnie i na ojca jednak zdecydowaliśmy że zapiszemy na ojca tylko a i tak ja nim cały czas jeździłem :D

Edytowane przez tomi382
Gość Profil usunięty
Opublikowano

OC płaci się od poj. skokowej silnika, a Polonez ma ją zupełnie inną.

Opublikowano

1600ccm a co to ma do rzeczy? Jeśli jeest omawiana składka współwłaścicieli? Xemit pobudka :D

Ja przy pojemności 2200ccm mam dwie raty po 220zł ( Warta)ale auto na ojca stoi czyli BMW 2.O bedzie podobnie. W MTU podobno składki niskie jeśli PZu wymaga 3oozł to MTU pobiera 200zł. Ale tylko tak słyszałem

Opublikowano

Lepsze to dla mnie marka typu VW MB BMW AUDI lub nawet VOLVO. I lepsze nie znaczy bardzie paliwożerne:) do 9 góra 10L/100km nie jest źle gdzie większość mieści się w przedziale 6-8L.

Większość nowych czy nastoletnich? Jeśli chodzi o nastoletnie to rozumiem że ta większość ma silniki 1.4 ;)

Opublikowano

Mirasek-mi tam się zdaje że największy udział w spalaniu ma kierowca a nie pojemność-zaręczam że dam radę spalić autem z silnikiem 1.4 więcej niż 2.8-założymy się ?

Opublikowano

Mam diesla 1.9 TD ubezpieczonego w TUV na współwłaściciela z ojcem koszt OC 320 zł a BMW 1.8 benzynka pali na gazie maksymalnie 12 litrów bardzo solidne autko pod warunkiem że zadbane a takich jest mało

Opublikowano

Mirasek-mi tam się zdaje że największy udział w spalaniu ma kierowca a nie pojemność-zaręczam że dam radę spalić autem z silnikiem 1.4 więcej niż 2.8-założymy się ?

Nie, bo wachlarz zużycia paliwa przez silnik jest bardzo szeroki, ja mam na myśli typowe średnie wartości +/- 2 litry przy normalnej jeździe, a nie katowaniu 1.4 po mieście i sunięciu 2.8 po trasie ;)

Opublikowano

Jak czasami widzę technikę jazdy (szczególnie młodych kierowców ) to jestem więcej niż pewny że spalę mniej katując 2.8 po mieście niż taki pacjent 1.4 w trasie :D .

Opublikowano

Przyszły samochód będzie rejestrowany na mnie i na ojca, to na pewno. Znajomy brata ma Passata b4 2.8 vr6 w sekwencji, pali mu ok 11l na 100km przy normalnej jeździe w mieście.

Opublikowano

Mowa jest o normalnych kierowcach a nie o ludziach skrzywdzonych psychicznie :lol:

Opublikowano

Jak czasami widzę technikę jazdy (szczególnie młodych kierowców ) to jestem więcej niż pewny że spalę mniej katując 2.8 po mieście niż taki pacjent 1.4 w trasie :D .

W tej konfiguracji raczej nie miałbyś szans powodzenia, choć zależy kto co rozumie przez katowanie ;) Mi osobiście przeszkadza tylko jedna technika jazdy, która skutkuje przejazdem czterech, w porywach do pięciu aut na zielonym. Spowodowana jest ekodrajwingiem czy innym cholerstwem uprzykrzającym życie ludzkie. Ja wyznaje teorię że do prędkości podróżnej należy rozpędzić się jak najszybciej, przez co silnik będzie obciążony krótko, więc spali mniej paliwa :D

A wiesz że bardzo chętnie bym się założył co do tego 2.8? Tyle że nie z 1.4 ale 1.5, i ja będę jechał tymże 1.5, co Ty na to? ;)

Opublikowano

To przejdźmy do meritum. Czy auto o pojemności silnika mniejszej niż 5.0 musi być wolniejsze, słabsze, itd. od auta o pojemności silnika 5.0?

W moim powiecie jest o wiele więcej niż 4 auta o pojemności 5.0 lub większej ;)