Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Sezon na sadzeniaki

Opublikowano

to że jakość na wstępie jest lepsza od polskich sadzeniaków-to kultura polskich producentów,i nie tylko w sadzeniakach.

jak już kupca się znajdzie to zaraz śmieci też mu sprzedać-najlepiej przez rurę sypać.

nie chcę się chwalić-ale towar na giełdę przygotowuję jak dla siebie na stoisko-pośrednik(handlarz)płaci mi tyle jak inni sprzedają-mówi że warto za dobrze przygotowany towar dać więcej,jego klienci też wolą jak nie ma odrzutu.płacąc drożej płaci się mniej.a ja wolę odrzucić,niż świecić oczami,a finansowo wychodzi na jedno.

Opublikowano (edytowane)

Lord i Vineta cena 2200zł/t z dowozem na podwórko, co ciekawe w pobliskiej centrali 2600 z wielką łaską że sprzedają :blink:

A jakie ceny u was? chodzi mi o Vinete, Lorda, Satine, Denara i Tajfuna

Edytowane przez Lukasz1987
Opublikowano (edytowane)

zonk28 nie dziw sie ze ktos z plocka sprzedawal tak tanio,w ubiegly czwartek we Warcie 30kg kosztowało 10zł..,i to nie u jednego rolnika tylko wszyscy tak cenili

Edytowane przez przemol87
Opublikowano

Przemol87 ale jakbyś zobaczył te sadzeniaki to by ci ręce opadły , jakieś takie różowe i kły miały takie jakby były już wyrodzone.U nas na przezutach cena za sadzeniaka jest 1.20 , więc nie dziwota ze handlarze brali ile wejdzie po takiej cenie.Ja póki co biore z cenrali co bierze z Zamarte i naprawde jestem bardzo zadowolony.Z ziemniakami ze Słowacji nie miałem styczności.......więc sie nie wypowiem.

Opublikowano

Vinety i Lorda nie sadze.......a ziemniaki nie kupuje od nikogo bo mam swoje i w 100% pewne , nabywam praktycznie co roku na rozmnożenie więc jestem pewny na ziemniaku.Raz kupiłem ziemniaka od kolegi i nigdy więcej miał być raz sadzony a był 4 jak potem się dowiedziałem , nawet bliska osoba potrafi skłamać by zarobić na innym.

Opublikowano

Jeśli biore z centrali to zawsze mam papiery w jakiej klasie , wszystkie numery , nazwa ziemniaka itd....Ludzie jak biorą odemnie to zawsze są zadowoleni , bo wiedzą że maja pewnego ziemniaka.Bo wiedzą że nie sadze więcej jak 3 razy.

Opublikowano

Ja na wiosnę sadzę tylko morge vinety.Reszta pszenica.

Vinetę biorę w centrali .Będę miał na 2 - 3 lata spokój.

Mam robotę stałą więc jej pilnuję a do handlu to kupię od sąsiadów bez roboty .

Opublikowano

jak tam u was z cenami kwalifikatu?

dziś wzięliśmy lorda w elicie (BII) 70gr i dosłownie parę worków nowości Nandino. słyszeliście o tej odmianie coś?

Nandina. Odmiana niemiecka bardzo wczesna. Jak dla mnie w smaku bardzo dobra. Kształt raczej okrągła do okrągłoowalnej coś jak Vineta ale gładka skórka. Cecha charakterystyczna niespotykana w innych odmianach to mocna skórka od początku, praktycznie wcale nie obiera się pomimo wczesnego kopania. Doświadczalnie posadzona u mnie w tym roku razem z Bellaprimą. Nandina miała pojedyncze kropki parcha gdzie bellaprima była bez skaz.

Opublikowano

Wydajność Nandiny mniejsza niż Bellaprimy. Porównywałem te dwie odmiany bardziej pod względem cech jakie mnie interesują a nie pod względem wydajności. Nie wiem jak ma się do Lorda bo nigdy go nie sadziłem. W ogóle nie sadze polskich odmian, są dla mnie nieprzydatne. W hodowlach zachodnich odmiany sa krzyżowane pod kątem z góry założonych cech i niekoniecznie jest to wydajność. Bo co komu po ziemniakach które dobrze sypią jak np ich wygląd pozostawia wiele do życzenia albo zawartość cukrów jest do bani i nie nadają się do przetworzenia. Taka Vineta nie jest praktycznie uprawiana poza naszym krajem bo jest brzydka z wierzchu. Niemcy nawet na nią nie spojrzą choć to ich odmiana. Co innego u nas gdzie jakość i wygląd zewnętrzny praktycznie się nie liczy więc chłopy sadzą to co najwięcej sypie. Z tego powodu wiele ciekawych odmian nie przyjęło się u nas.

Opublikowano

ile najmniej można by wysadzić ziemniaka na ha? sadzić będę prawdopodobnie sadzarka czeską. kiedy obornik wywieść teraz na jesieni czy lepiej wiosna i go przyorać? jak w tym roku z sadzeniakiem jest? czy jest dobrej jakości? proszę o pomoc i z góry wielkie dzięki

Opublikowano

obornik najlepiej od razu po żniwach, albo przed orką zimową. nigdy na wiosnę - po prostu ziemniak nie zdąży z niego skorzystać.

Ilość sadzeniaków potrzebnych na 1ha zależy od kalibrażu sadzeniaków, szerokości redliny i przeznaczenia - różna gęstość w zależności czy na frytki, chipsy, jadalne czy na sadzeniak.

Jesli dysponujesz czeską sadzarką, zakladam że rozstaw to 67cm, standardowy sadzeniak to kaliber 35-50mm. Nie orientuję się jaka jest regulacja gęstości sadzenia w czeskiej, ale przyjmuję że tu znów 'standardowo' dobrze będzie 30cm. Przy takich parametrach powinno wystarczyć 2,8-3t sadzeniaka. Im mniejsze sadzeniaki, i rzadsze sadzenie, tym mniejsza ilość sadzeniaków jest potrzebna, wiadomo.

Opublikowano

najmniej to poniżej 1,5 tony i jeszcze odjąć przepusty ze 3-5%. Ale nie wiem co z tego urośnie. Przyjmując 40 gram na sadzeniaka czyli sam mały i odstęp 40 cm. Rozstaw w czeskiej to 21,5 25 30 35 40

najmniej to poniżej 1,5 tony i jeszcze odjąć przepusty ze 3-5%. Ale nie wiem co z tego urośnie. Przyjmując 40 gram na sadzeniaka czyli sam mały i odstęp 40 cm. Rozstaw w czeskiej to 21,5 25 30 35 40

Opublikowano

Można posadzić drylingiem 25-35 i przy rozstawie 75 i gęstości 23 wychodzi 1250-1300 kg. Warunek to dobra sadzarka. U dobrych producentów sadzeniaka taki kaliberek do dostania.

Opublikowano

@saszeta.Tak faktycznie taki kaliber ma średnio 2 łodygi ale od czego masz regulację gęstości sadzenia, zaplanowana obsada nie zależy od wielkości sadzeniaków.

@kissmy. To ile stolonów wypuści z łodygi zależy od odmiany, natomiast wielkość bulw reguluje się właśnie przez obsadę na m2 lub hektar jak kto woli.

Opublikowano

myślałem że podałeś to z praktyki. Bo przecież można takie małe i co 40 posadzić i jeszcze mniej będzie potrzeba ;):D . Bo przecież o to @niutkowi chodziło :lol: . Tak czy inaczej z praktyki wiem że z takich małych plonu zadowalającego nie ma. Przynajmniej u mnie się nie sprawdza. W Holandii jest od 28mm. W tym roku miałem średnią wagę sadzeniaka 85-90 gram. Sadziłem co 35cm