Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak tak nigdzie indziej powietrze nie ucieka, na tym zdjęciu będzie lepiej widać tą siatke.

Jak cięgna sterujące są luźno (dla pewności możesz odłączyc) to powietrze nie powinno uciekać. Jak tak nie jest to możesz rozebrać, przeczyścić, nasmarować i złożyć. Prawdopodobnie to nie pomoże bo aluminium się mogło utlenić. Wtedy tylko nowy zawór, koszt około 150zł, na pewno nie oryginał ale umnie działa już jakieś trzy lata...

Opublikowano

Witammam podobny problem nagle przestala mi dzialac sprezarka jak jechalem z przyczepami i pobolokowaly mi sie hamulce w przyczepach,w ogole nie chce nabic banki troche tam pompuje bo slysze ze ucieka powietrze jak wcisne ten cycek od spuszczania wody, a drugi problem taki ze jak wcisne pedal to nie hamuja przyczepy tylko dopiero jak zaciagne reczny to zalapia i wciskam pedal hamulca i trzymaja dopuki go nie puszcze, jednym slowem muszezainicjowac hamowanie recznym, co to mozebyc ?

Opublikowano

Mam pneumatyke w zetorze i wszystkie pieknie dziala, pompuje hamuje itp, tylko jak dobije na maksa butle to potem sprezarka tak dudni, wg mnie bije za duze cisnienie, jak moglbym zmniejszyc cisnienie w ukladzie pneumatycznym? Taki mam regulator .  Czy na nim powinna byc jakas śrubka czy coś do regulacji, czy na tym 2 psiukaczu przy butli.C-21350_big_.JPG

Opublikowano

nie wiem ,który masz dokładnie na myśli ,ale podejrzewam,że piszesz o zaworze minimalnego cisnienia czyli takim ,który nie poda cisnienia na odpowiednie mechanizmy ( w tym przypadku na wzmacniacz momentu i pneumatyczne sterowanie sprzęgłem WOM-u ) jeśli jego wartość nie osiągnie pewnego  , minimalnego progu ( bodajże 4,8 bar)  . Z resztą jest też montowana kontrolka minimalnego ciśnienia powietrza .

Ciśnienie w pneumatyce regulujesz śrubą pod plastikowym deklem regulatora po uprzednim zwolnieniu przeciwnakrętki . Sprężarka pracuje dość głośno nawet przy standardowym ciśnieniu 6 atm.

Opublikowano

Może powie mi ktoś czy ten dzyndzel z wyrównacza ciśnienia wysuwa się zawsze jak nacisnę pedał hamulca,nawet gdy sprężarka wyłączona?Pytam bo hamulec ręczny działa a nożny w przyczepie już nie.

Opublikowano (edytowane)

Witam. Zetor 7211. Mam problem ze sprężarką. Sprawa wygląda tak. Sprężarka niby pompuje. zasysa powietrze z kolektora, na wyjściu też ,,dmucha'' nie jak nówka z fabryki ale dmucha. Problem polega na tym, że ni jak nie daje rady nabić butli, brak też hamulcy na przyczepę. Zalożonaa jest nowa głowiczka sprężarki, nowa tuleja, nowe pierścienie, wszędzie uszczelki są. Zawór przed butlą nie upuszcza nadmiaru powietrza gdyż go nie ma a zawsze jak nabiło butlę to owy zawór spuszczał nadmiar powietrza, charakterystyczne psiknięcie. Awaria stała się nagle, podczas przejazdu po dośc pochyłym terenie. Przed i w trakcie dojazdu na miejsce działały hamulce 100%. podczas powrotu noga na hamulec a hamulcy w przyczepie brak.

Edytowane przez Grzegorz98
Błąd literowy
Opublikowano

Cieknie mi z tej dzwigienki olej podczas pracy sprezarki. WYmienialem juz tam podkladke miedziane ale dalej cieknie. Tam powinien byc oring czy podkladka miedziana? Bo katalog jasno nie mowi tylko pierscien uszczelniajacy. Byla aluminiowa dalem miedziana ale dalej leci.

zetor-7211_119357_367_118367.jpg

Opublikowano

Nawet jeśliby gubił kompresje z jakiegoś powodu, to nie powinien tędy wywalać oleju z tego powodu, chyba że odma przypchana i robi się w silniku ciśnienie.

Opublikowano

Ale ja wcale nie obstawiałem że to przez kompresje i że odma jest zapchana, choć jest taka ewentualność.

Opublikowano

skoro tylko przy włączonej to faktycznie raczej nie kompresja. 

Opublikowano (edytowane)

Warto sprawdzic gore sprezarki? Ale jakby sprezarka mialaby nieszczelnosc na cylindrze to chyba plulaby olejem do układu? Dodam ze jak sprezarka dobija 4-5 barow to zaczyna głosniej klekotać

Edytowane przez mds212
Opublikowano

Jeśli w odolejaczu nie ma za dużo oleju i dobrze pompuje to nie ma co ruszać góry. A to jest tylko blokada załączania i wydostaje się olej smarujący jak jest załączona, nie wiem co tam jest za uszczelniacz, nigdy tam mi nie ciekło.

Opublikowano

u mnie niedawno zauwazylem plame- ledwo 3 tyg mtg po remoncie i juz problemy..

niedawno odkrecalem pokrywe odmy- raczej trudno zatkac taka siatke o samej rurce nie wspomne.

kiedys robilem glowice kompresora- wtedy bylem jeszcze mlody i ambitny - naprawialem pierdoly bez znaczenia,ktore to dzialania czesto konczyly sie powaznymi awariami- po wymianie pierscieni urwal sie walek napedowy pompy paliwowej i trzeba bylo pol ciagnika rozebrac...........