Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanko jeśli bym teraz kupił ciągnik po mi jest bardzo potrzebny i jakimś cudem dostał pozytywną odpowiedz z agencji to dostanę zwrot proszę o odpowiedz

tak dostaniesz zwrot

Opublikowano (edytowane)

Ciekawe kiedy będą odpowiedzi z Agencji jak ktoś coś będzie wiedział to pisać, albo wie :rolleyes:

Ja wiem :-)

Edytowane przez dc231
Opublikowano

mam 28 ha zlozylem na 120 km dostane czy nie

raczej dostaniesz taki tylko nie wiem jak w waszych stronach ale w naszych jest przlicznik na ciagnik taki 1ha rowna sie 4konie mechanieczne czyli w twoim przypadku 28x4=112:)ale do konca nie jestem pewny ale moze ci sie uda,, oby :)pozdro:)

Opublikowano

a ja złożyłem na 80 koni a mam 6 ha kilka dzierżaw łącznie ok 10 ha (bez umów, 5 ha łąki) w dodatku ok 15 ha rocznie słomy na pniu i czy dostanę 80 koni ciagnik ? Jestem mleczarzem ok 40 sztuk (20 krów + 20 młodzieży). Każdy normalny wie że tego nie da się wyżywić z 6 ha. W jaki sposób się bronić by dostać ten ciągnik. Złożyłem też na rozrzutnik 6t i prasę rolującą

Opublikowano (edytowane)

Proponuje panowie żeby treść petycji napisał Heniek,bo w końcu to magister a i doktor nawet.Pisze takim szyfrem że przynajmniej minister będzie musiał zlecić tłumaczenie tekstu ekspertom ,a i sam z ciekawości ludzkiej przeczyta co ten biedny człowiek ma za problem.

Edytowane przez kozulek2
Opublikowano (edytowane)

kolego damianzbr itd..czlowieku wymądrzasz się i chcesz sobie udowodnic kim ty nie jestes...a powiem ci kim jestes ..prostym czlowiekiem ktory mzoe sobie pisac pisam i podania gdziekolwiek chce ale jestem pewien ze akurat to co wy napiszecie będzie smieszne kto to bedzie czytal..i odpisza wam gotowca jakiegos nie na temat tak jak pare stron wczesniej ktos pisal i odpisali mu woogle nie na temat...czlowieku zejdz na ziemie.jestes tylko zwyklym czlowiekiem musizz sie pogodzi z tym ze ty i twoje gospodarstwo sie nei zalapalo i nic juz nei zrobisz..chyba ze jestes z 20 meisjc poza zielona lista wtedy pozostalo sie modlic zebys sie zalapal.ten kto mądry to siedzy cicho bo wie ze pisanei próśb, i inych pisam do misnisterstwa nic nie pomoze :)takie zycie kolego..

mało tego pól z Was skladalo a nie ma pieniędzy na maszyny to po co skaladac i inwestowac?jak oprocentowanie na krdyt bedzie kospiczne i to sie nie oplaca..tylko przez takich jest tyle wnioskow i tak dlugo trzeba bylo czekac na wyniki list...co durgi wnioske przeszedl a co trzeci wniosek byl zlozony bez pojęcia...bo po co skaldac jak sie nie ma gospodarstwa na ktore przysluguja dane maszyny..po co skladac jak sie nie ma kasy na maszyny...nie jeden z was co jest na zielonej liscie to odpusci bo jak pojdzie do banku to sie nogą przeżegna i zrezygnuje szybko z dotacji...

Co rozumiesz przez stwierdzenie ,,że jestem prostym człowiekiem,, ? Czy chodzi o prostotę intelektualną, czyli nie umiem się wypowiadać, mogło być lepiej ale i tak nie jest źle więc już nic nie będę robił, używam wulgarnych słów, utwierdzam się w przekonaniu o słuszności swych poglądów? Wskaż mi ty oświecona istoto które cechy reprezentowałem w wypowiedziach z tego tematu? No że chyba prosty człowiek to każdy z racji: pochodzenia, braku papierka z nieukończonych szkół i wykonywanej pracy, czyli człowiek ze wsi bez wykształcenia pracujący ciężko na roli, no to w takim wypadku faktycznie nim jestem.

Jestem cały czas na ziemi i dla tego wole zrobić cokolwiek niż nic mam nie robić. Tak samo jak ja nie mam żadnej pewności czy to coś pomoże, tak jak i ty nie masz że to nic nie da.

Nie rozumiem jak co trzeci wniosek mógł być złożony bez pojęcia? Skoro większość z nich przygotowały osoby odpowiedzialne za to i mniej czy bardziej ale jednak przygotowane. Oraz następną część przygotowali sami wnioskodawcy za sprawą własnych doświadczeń oraz informacji i nie ulega wątpliwości że każdy zrobił to jak najlepiej w własnym, czy klienta interesie. Już nie pamiętam ale chyba użytkownik @daniel jest doradcą i przygotował parę wniosków. Zapytaj go czy rzeczywiście co trzeci wniosek przygotował bez pojęcia, albo inaczej, czy co trzeci jego znajomy po fachu przygotowuje wnioski bez pojęcia...

Skoro oprocentowanie będzie kosmiczne i się to nie opłaca, więc pytam: po co znajdujesz się na zielonej? Uciekaj szybko bo przecież się nie opłaca.

Najważniejsze!!! Nikt cię nie prosi o opinie czy petycja będzie miała jakiś wpływ na cokolwiek. A więc Nie rozumiem po co próbujesz forumowiczom wpoić że to nic nie da? Miałeś objawienie czy proroczy sen? Jeśli nie to proszę ochłoń bo żaden z nas nie ma zielonego pojęcia jaki będzie finał.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

a ja złożyłem na 80 koni a mam 6 ha kilka dzierżaw łącznie ok 10 ha (bez umów, 5 ha łąki) w dodatku ok 15 ha rocznie słomy na pniu i czy dostanę 80 koni ciagnik ? Jestem mleczarzem ok 40 sztuk (20 krów + 20 młodzieży). Każdy normalny wie że tego nie da się wyżywić z 6 ha. W jaki sposób się bronić by dostać ten ciągnik. Złożyłem też na rozrzutnik 6t i prasę rolującą

A po co się bronić? Z tego co czytam to Tobie się należy o ile dobrze wniosek wypełniłeś i bez kombinacji i jesteś na zielonym polu ;)

A czasami lepiej 6ha niż 500ha :P

Edytowane przez zmija2a
Opublikowano

przydadzą się jakieś umowy,bo będzie ciężko...

Opublikowano

@zmija2a wiesz nie należę do tych co kombinują być może błąd ale cóż wychdzę z założenia że jak rękoma urobię to się nie dorobię poza tym GVA nie dawałem więc żadnych kombinacji nawet wpisałem mniejszą kwotę (98 tys.)a kilka dni po złożeniu wniosku dostałęm pismo z ARR o zwiększeniu wkoty do 123 tys. w związku z przekroczeniem kwoty w 2010 roku. z tego co wiem wpsiaując kwote 123 dosatłbym wiecej pkt.

@kozulek2 pewnie że umowy by zapewniły komfort ale jednak beret bo każdy z was wie że ludzie dzierżawiąc grunt niechętnie spisują umowę

Opublikowano (edytowane)

gva to Ci nie było potrzebne,więc dobrze zrobiłeś...ciągnik z turem to w Twoim wypadku lepiej się kwalifikuje,więc jak będą kręcić to próbuj w tym kierunku

Edytowane przez kozulek2
Opublikowano

jestem na liście szczęśliwców w moim województwie i mam takie pytanie od kiedy mogę kupować maszyny żeby faktury były honorowane do zwrotu bo składałem na wycinak gdyż stary mi sie pier....li więc chce jak najszybciej kupić nowy. Proszę o odp

Opublikowano

Agencja ma 4 miesiace na rozpatrzenie wniosku. Jeśli sa poprawki to ten czas może sie wydłużyć o kolejne 3 miesiace

@DanielFarmer ja zamowiłem już pare maszyn i biore ja na WZ a nie na fakture a jak agencja podpisze ze mna umowe to bede WZ zamienial na fatkury. Musisz pogadac z dealerem,jemu tez to jest na reke, bo po co sprzet ma stac na placu jak moze go teraz tobie sprzedac

Opublikowano

Po co się tak spieszyć z tymi maszynami jak mają być to i tak się je kupi a te 6 miesięcy niech sobie po odpoczywają na placu. Jak się prędzej kupi to i trzeba zapłacić, przeważnie wziąć kredyt. Jak się go weźmie szybko to i długi będzie czas oczekiwania na kasę od Agencji i dłużej ładne raty spłaty kredytu.

Opublikowano

Tak tylko że wiosna idzie i pasowaloby już sprzętem coś zrobić a tu trzeba czekać oj jak by mi się przydał a tak musaiałem wzić na przyzmę obornik przyczepą i było tego ponad 20 przyczep i jeszcze nie wszystko ale zrobiłem dziure i mogę teraz zapełniać płytę a tak jakbym miał tur i nowy rozrzutnik nie dośc ze byłoby tego mniej do wożenia, dwa nie wiózłbym tego na pole tylko turem zrobiłbym na ogrodzie pryzmę a potem .... Ech coż trzeba poczekać te 4 miechy i być cierpliwym....

Opublikowano

kolego kajetan daj na luz jeśli ci się nie podoba PROW to nie składaj uważam że mister robi wszystko jak się należy a że wtym naborze ci się nieudało to startuj w następnym i już

Opublikowano

Ja sądzę że minister dobrze postąpił bo przyszły z Unii pieniądze dla gospodarstw mlecznych podzielił to na dwie sumy jedna przysługiwała dodatkowo jak ktoś spełniał kryteria to dostał premie, ja się nie załapałem bo miałem za duży limit a teraz dał pierwszeństwo w MGR. Jak tak by nie było to nie składałbym wniosku chociaż wcześniej też nie próbowałem ale się udało i tyle. Wcześniej bez problemu dostawały gospodarstwa nastawione na warzywnictwo i znam wiele osób co dostało z tego kręgu, a wy nie możecie się pogodzić że się nie udało takie jest życie nie tym razem to innym.