Skocz do zawartości

hodowla byczków do wagi 320 kg

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam
Czy opłaca się kupić byczki 60-90kg po 750zł i odpasać do wagi 800kg?
Mam zamiar właśnie zakupić 4 sztuki ale nie wiem jak z opłacalnością. Proszę o odpowiedz

Edytowane przez Maestro80
Opublikowano

Witam

Czy opłaca się kupić byczki 60-90kg po 750zł i odpasać do wagi 800kg?

Mam zamiar właśnie zakupić 4 sztuki ale nie wiem jak z opłacalnością. Proszę o odpowiedz

Powiem ja ci tak chcesz sprobuj,zobaczysz, nikt ci dokladnie nie powie na ten temat wiele.To jest temat zbyt obszerny.Wszystko zalezy od ciebie, jak ich odpoisz, jak ich bedziesz karmil ile beda rosly i ile w nich zainwestujesz i najwazniejsze ILE CI ZOSTANIE PO SPRZEDAZY ;)

Opublikowano (edytowane)

Myślę że zaryzykuję sąsiad mi poleca ale on hoduje głównie krowy więc nie wiem. Spróbować zawsze można najwyżej. Napewno wyjdę na tym lepiej niż na świniach bo przy tej cenie to porażka a za byki to u mnie płacą po 7-7,50 przy ładnych okazach.
A do tych pieniędzy to owszem tyle ich w materac napchałem że nie mogę spać xD

Edytowane przez Maestro80
Opublikowano

Mam zamiar kupować preparaty mlekozastępcze i tym je odpajać a z tym że kasa za dwa lata to wiem bo do 800kg to szybko mi nie urośnie ale poza bykami będę sprzedawał jeszcze zboże więc jakiś pieniądz co roku będzie

Opublikowano

antoni69 to więc jak kupujesz cielaka 2  tygodniowego to lepiej kupic go z krową niz kupic preparat mlekozastepczy.?Wes pomysl za nim cos  powiesz.Fakt preparat kosztuje ale jak kupisz dobrej jakosci ,w dobrej dawce go podasz i w odpowiedniej temperaturze to watpie ze potruje cielaki <_<

Opublikowano

Na podpojenie dwóch cielaków potrzeba jeden worek białego i trzy worki len .I to jest koszt 500 zł /trzy miesiące. Jeżeli to jest drogo to może jednak lepiej kupić z krowa albo może by je woda podpoił   

Opublikowano

Preparaty mlekozastepcze? Prosze dajcie sobie z tym spokoj, tylko cielaki potrujecie, nic nie urosna a tanie nie sa..

Widać kolego że dawno nie przyglądałeś się tematowi. O ile te najtańsze są nic nie warte to np mleko z schaumanna jest naprawdę dobre, wręcz ciężko odróżnić które cielaki są na mleku a które na odpowiedniku.

A w temacie, jak wyglądają płacowo byczki w wadze z tematu?

Opublikowano

Ja mam propozycję taką, sztuki na opas od małego po dwie do jednej krowy i na dwór, na jesień sprawdzamy ile krowa doi i ewentualnie odstawiamy tamte i dajemy trzeciego, więc przy dobrych wiatrach krowa rocznie odpaja po 3 cielaki, także myślę że zarobi na siebie, a i cielęta lepiej odpojone niż na proszku, oczywiście taka opcja jeśli się ma dużo pasz (siano, kiszonka, zboża) w przeciwnym wypadku taniej jednak preparaty mlekozastępcze, bo znów bez sensu kupować drogie siano/sianokiszonkę/zboże żeby krowom to dać, wszystko zależy od gospodarstwa, nie da się jednoznacznie określić, jesdemu wygodniej mieszać preparaty, drugiemu utrzymywać krowy mamki

Opublikowano (edytowane)

Ja twierdzę, że jednak paradoksalnie taniej kupić z krową ;)

Jak się zna na krowach, to nieraz można wyjść na swoje. Na pewno lepiej kupić krowę z cielakiem, podpaść potem trochę krowę i sprzedać, niż kupować preparat mlekozastępczy na którym traci się tylko pieniądze i nerwy, a cielak nie rośnie albo jest bardzo słaby. Być może  te droższe preparaty są lepsze, ale na pewno nie zastąpią krowy.

Dla przykładu w zeszłym roku wczesną wiosną kupiłem krowę po angusce z jałóweczką simentalką. Była nie droga bo miała nom stop biegunkę (wystarczyło odrobaczyć od motylicy i po problemie ). Od poiła jałóweczkę, potem byczka , którego odłączyłem w grudniu przy sprzedaży na 320 kg. Zarobiłem na byku, dostałem dopłaty za krowę, jałówkę i byka a jałówkę zostawiłem na krowę.  Jeżeli krowa nie jest cielna to ją podkarmię i sprzedam, a koszt jej zakupu  się zwróci.

Jest tylko jedno ale: trzeba mieć kasę na początku by zainwestować i trochę więcej paszy.

Edytowane przez Sup321