Skocz do zawartości

hodowla byczków do wagi 320 kg

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Stacja unasienniania w Brzesku, zajmuje się hodowlą LM i też sprzedażą.

to jest filia M.C.B. Krasne, może tam warto by było zapytać... :rolleyes:

Edytowane przez xibo
Opublikowano

Unas czyli na mazurach, na spędzie taki gościu przyjeżdża ale namiarów niestety na niego nie mam :o

przy tej cenie się nie opłaci opasówki trzymać lepiej zostawić już na duże, ja tak sprzedawałem ale teraz sie to nie kalkuluje przy pośrednikach

Opublikowano

Witam,

Zastanawiam się nad sprzedażą w wadze do 350kg byczków rasy simentaler, jeśli ktoś ma namiary na kupca lub/i potrafi cos powiedzieć o warunkach proszę o informacje.

Pozdrawiam,

Karol

Opublikowano

Temat na tę chwilę nieaktualny. Po przeważeniu kilku okazało się że mają grubo ponad 400 :). Nikt ich nie oglądał ale po kilku telefonach cena krążyła około 12zł brutto za kilogram (gdyby mialy po 300kg). Jak policzyłem sobie jakie mam przyrosty (sam się zdziwiłem), zakładam że im większy byk tym przyrost jest lepszy, to przy obecnej cenie na poziomie 9zł brutto za kilogram za dużego opasa, to jednak chyba się nie opłaca sprzedać malucha.

Opublikowano

Jasne jak jest lepszy biznes to spoko. W mojej okolicy nikt nie kupuje takich za taką kase ja pisze kat181 jak ktoś chce sprzedać to cena jak za dużego to raczej trudno mówic o zarobku bo za 300 kg po 8 zł 2400 a za małego 1700- 1800 i trzeba żywić lepiej jak pół roku.

Opublikowano

Kolego źle mnie zrozumiałeś, nigdzie nie napisałem że za byczka do 300kg płacą jak za dużego, ale że do 12zł brutto. Co moim zdaniem jest ceną nieopłacalną.

Myslę że stosunek ceny byk/byczek powinien być co najmniej na poziomie 2/3 i od tego można zacząć kalkulować. Obecnie na moim terenie ten stosunek wynosi 3/4.

Opublikowano (edytowane)

dziś dzwoniłem do agrostaru i sytuacja jest następująca:

Do 300kg po 12zł/kg 5%potrącenia

Do 350kg po 11zł/kg 6%potrącenia

dalej nie pytałem bo moje sim akurat w tych przedziałach teraz są ale zostawie je chyba na duże bo to jest słabo opłacalne po ile są u was teraz duże byki? a no i ile średnio płacicie za byczki sim w wadze tak 80-100kg

Edytowane przez kalipso156
Opublikowano

Kolego źle mnie zrozumiałeś, nigdzie nie napisałem że za byczka do 300kg płacą jak za dużego, ale że do 12zł brutto. Co moim zdaniem jest ceną nieopłacalną.

Myslę że stosunek ceny byk/byczek powinien być co najmniej na poziomie 2/3 i od tego można zacząć kalkulować. Obecnie na moim terenie ten stosunek wynosi 3/4.

Dobrze zrozumiałem że tobie proponowali 12 zł za kg za byczki o których pisałeś zgadza się?

pisałem że w mojej okolicy nikt by mi nie dał za takiego byczka po te 12 zł. Tu jak bym chciał sprzedać to po 8.50 . Chodziło mi o to że w twoich stronach dobrze płacą w stosunku do mojej miejscowości.

Opublikowano

kolego z tego co widzę to jesteś z okolic zwolenia agrostar stamtąd też odbierze ( nie wiedzieć czemu teraz jest dosyć duży popyt na takie byczki) tylko że będziesz musiał mieć większą ilość jak jesteś zainteresowany współpracą z nimi to podam ci numer do właściciela od niego wszystkiego się dokładnie dowiesz

Opublikowano

z tego co się orientuje to do takiej wagi największa opłacalność jest gdy mamy własne stado tzn krowy matki. I robimy w następujący sposób ustawiamy wycielenia na początek wiosny tak aby skończyły wycielenia przed sezonem pastwiskowym następnie bierzemy całe stado i wyganiamy na pastwisko bydło zostaje tam do jesieni i przy minimalnym nakładzie pracy mamy odsadki w wadze do 350kg. Osobiście też narazie kupuje cielaki małe i odstawiam dorosłe byki na chwilę obecna choduje 7 jałówek właśnie na matki i będę je trzymał w takim systemie zobaczymy co z tego wyjdzie

Opublikowano

Polscy rolnicy też kupują takie byczki do dalszej hodowli czy tylko na eksport odstąwiacie? :) i czy nie lepiej takiego byczka 350 kg zostawić sobie i sprzedać jako była 700 kg np :) tak tylko z ciekawości pytam :)

Polscy rolnicy też kupują takie byczki do dalszej hodowli czy tylko na eksport odstąwiacie? :) i czy nie lepiej takiego byczka 350 kg zostawić sobie i sprzedać jako była 700 kg np :) tak tylko z ciekawości pytam :)