Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W pfaifer&langen każdy będzie miał możliwość podpisać umowe i nie będzie rozdzielenia na cene kwotowa/pozakwotowa

jak można zrobić  taką wolną amerykankę coś mi się wierzyć nie chce po takiej akcji cena buraków będzie tragiczna

Opublikowano

tak jest  masz rację i dodatkowo musisz ponieść koszt ich transportu

No właśnie ,na drugi rok magazyny pełne cukru i kontraktacja do bani

Opublikowano

daj se spokój z polskimi odmianami siejemy po 20 ha buraków w rok rok i całkowicie zeszliśmy z polskich odmian najbardziej sprawdzają się akurat nam odmiany hodowli maribo między innymi gallant milton

Opublikowano

Poradzcie.. rozsiałem 1 marca sól potasową i teraz włókowanie gdzieś za 2,3 tygodnie zrobić czy będzie to miało negatywny wpływ na równomierne rozmieszczenie potasu na polu ?

Opublikowano

jeszcze chyba nie wydają ale można zarezerwować później może nie być z czego wybierać
zenonim jakie nawożenie stosujesz ja w poprzednim sezonie wysialem na wiosnę 500 kg polifoski 6 i saletra w 2 dawkach łącznie 120 kg N i plon na czysto 48 ton/ha cukier 17.9. Na ten sezon na jesień podałem 500 kg kainit, 340 kg amofos 4 12 12 , 180 kg kizerytu,200 kg soli. Łącznie 13N,40P,215K,94Mg,135 Na,80S,po sciernisku było 100 kg WAP mag. przedplon pszenica zasobności gleby w mojej galerii

Opublikowano

to ładnie na kopałeś u nas kampania zaczęła się na początku pażdziernika a plon 55t/ha ale to itak był dobry plon jak na taką susze ludzie kopali po 30 40 t

stosuje chyba od 7 lat  UG MAX i naprawde widze roznice szczegolnie w burakach ..ja kopalem pod koniec listopada wiec zlapaly troche opadow jeszcze

Opublikowano

U mnie idzie 130kg P, 280-310kg  K, i około 220N taki jest moje nawożenie. wapnuje pola co drugi rok. a co do zamawiania to następny rok na e-plantator zamówię i będzie musiał wydać co zamówiłem. w tamtym roku nie dał mi czego chciałem i po burakach bylo widać. w tym roku miltona i panorame będę siać. 

Opublikowano (edytowane)

Trzeba przyznać na bogato nawożenie, w mojej okolicy jak ktoś daje 300 kg polifoski to już grubo   :lol:

w sumie ja dałem podobnie pod postacią soli + obornik + poplon gorczyca i facelia

Dzielisz to czy całość potasu wysiewasz i kiedy oraz pod jaką postacią ?

Mikro uzupełniasz dolistnie ?

Edytowane przez renovoltage
Opublikowano

No wiesz pod coś musi iść na bogato, jak pod inne uprawy się urywa. całość wysiewana pod agregat w postaci soli potasowej i mieszam na 20cm. tylko zaraz nie piszcie , że zasalam i będę miał złe wschody. u mnie to jest spraktykowane i dobrze wychodzi. a na części mam wiosenną orkę to pół dawki pod pług pół pod agregat 

Opublikowano

Ja po burakach wysiewam tylko azot pod korzeń i pszenica zawsze 7,5 tony daje,na lepszych kawałkach nawet więcej.

A co do plonów z poprzedniego roku,-przy cukrowni Świdnica 40 ton to był dobry wynik.Mówię o mniejszych gospodarstwach.Inspektor wyników bambrów nie podał.

W powiecie świdnickim i średzkim burak już w lipcu przestał rosnąć.

Opublikowano

W burakach ekspertem nie jestem, zawsze pryskałem beetup bądź betanal maxxpro, i zostawała przede wszystkim komosa i przytulia. W tym roku do każdego zabiegu nalistnego którymś z wymienionych środków dolewałem goltix w dawkach 0,5 i 0,8 i 1 litr(obawa przed uszkodzeniem nigdy nie praktykowane) i wreszcie problem z chwastami z głowy, pole czyściutkie. Koszt tego dodatku jest spory ale działanie bardzo dobre. Przedwschodowo zawsze daje też pyramin i dual gold.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v