Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

polaryzacja           16,3%

zanieczyszczenia   7,6%

plon                        48 t/ha

cukrownia Krasnystaw   szału nie ma

Opublikowano

panowie jak sie wychodzi na burakach i ile teraz trzeba miec minimum ha  burakow cukroywch bo mowil mi ktos ze teraz od ktoregos roku to trzeba bedzie miec minimum 5 ha . jak jest z limitem jak my nie sialismy burakow a jakbym chcial zaczac siac i jak jest z oplacalnoscia burakow lepiej jak na pszenicy sie wychodzi czy rzepaku ?

Opublikowano

jeszcze przez rok siejesz tyle ile masz limitu (+ ewentualnie jakieś kontraktacje pozakwotowe czy dzierżawy) Po 2016 nie wiadomo jak to będzie...

Co do opłacalności różnie jest, zależnie od ceny.. Aktualnie szału nie ma (aczkolwiek uwzględniajac aktualne dopłaty i ceny to wcale nie wyjdzie tak źle) ale dochodzi Ci zmiana w płodozmianie, tak jak u mnie liscie są przyorywane tak wiec też korzyść jest.

Opublikowano

@losktos uważam że będzie  dalej regulacja mimo że nie będzie limitów to cukrownie nowych nie dopuszczą  bo to oznaczałoby produkcje za darmo  ostatni czas na sprzedaż limitówjak są chetni

Opublikowano

W tym roku wiele osób w okolicy ograniczyło powierzchnię buraków cukrowych, na przyszły jeszcze bardziej, a niektórzy zupełnie zrezygnują.

Po reformie rynku Polska stała się importerem cukru powierzchnia uprawy zmniejszyła się o 48%, zaś liczba plantatorów o 84%

Lepiej zamknąć cukrownie wtedy cena cukru wzrośnie i można będzie dobrze zarobić na imporcie. Upadłych cukrowni, ani nowych nikt nie otworzy.

Opublikowano

raczej wątpie w to żeby było tak że każdy posieje ile zechce.. Bo przecież co oni zrobią z tymi burakami?

Ja to widze w ten sposób że pozostanie dalej kontraktacja podobnie jak dotychczas z tym ze może już nie tak konkretna że co roku tyle samo ton.

Pewnie tak jak pisze @thug pozostaną stali plantatorzy a ewentualnie  jeżeli będzie większe zapotrzebowanie to będzie miejsce dla nowych

Opublikowano

U mnie wyszło 65,57t/ha i 17,5% cukru, jak na ten rok to uważam że bardzo dobry wynik. Co do limitów to u nas na zebraniu mówili że nowi nie dostaną limitów tylko najwyżej bedą mogli zwiększyć ci co do tej pory mieli limity.

Opublikowano

u mnie całkowity nakład na 1ha buraków (nawożenie, ochrona, mat. siewny, zbiór i orientacyjnie paliwo na uprawę) waha się w granicach 4500-5000.

Tak więc przy cenie 133 zł/t (taką otrzymałem w tym roku) i średnim plonie 65 t/ha wychodzi ok 3600 zysku + dopłata..

Opublikowano

u mnie koszt bardzo zbliżony około 5 tyś ale plon nieosiągalny w tym roku w tym roku wypadła działka  o przepuszczalnym spodzie i susza zrobila swoje od lipca do końca września bardzo mało opadów a sierpień i wresień to już totalna lipa i plon około 40 ton wiec może 500 zł zostanie i dopłata dobrze ze dopłata w tym roku  około 2100

czyli co jak nie uprawialismy burakow to nie bedziemy mogli ich uprawiac wcale bo nie bylo by gdzie sprzedac a ile srednio wychodzi z ha pieneidzy a ile po odliczeniu kosztow

tego nie wie jeszcze nikt bo jak dopuszcza wszystkich  dramatycznie poleci

Opublikowano

u mnie pomimo suszy plon ładny, aż sam się zdziwiłem.

Miałem 2 działki, na jednej mogę powiedzieć że bliżej 70 t było, druga była zdecydowanie słabsza i tam może nawet 60 t nie było ale ogólnie 65 średnio wyszło

Opublikowano

dobry plon miałeś  u nas tylko na nielicznych działkach znajomi osiągali no i jeszcze dość wczesny zbiór no ale tak jak mówię susza zrobiła dużo złego u mnie najlepiej wyszła pszenica co mnie zaskoczyło plon zapewne wyjdzie sporo wyższy od zeszłorocznego ze względu na bardzo dużą gęstość po 82-84

Opublikowano (edytowane)

Plon jak plon możliwości są dużo lepsze. A co do buraków nadwyżkowych po ile wyszły. bo widzę że liczysz po 133zł.

Mi koszty wychodzą sporo ponad 5tys. mimo , że sam kopie tylko , że ja wliczam amortyzację, podatek i ubezpieczenie.( same nawozy 2000zł , nasienie ponad 500zł , opryski + odżywki 900zł, paliwo ponad 200l/ha)

Edytowane przez Zenonim
Opublikowano

Plon jak plon możliwości są dużo lepsze. A co do buraków nadwyżkowych po ile wyszły. bo widzę że liczysz po 133zł.

Mi koszty wychodzą sporo ponad 5tys. mimo , że sam kopie tylko , że ja wliczam amortyzację, podatek i ubezpieczenie.( same nawozy 2000zł , nasienie ponad 500zł , opryski + odżywki 900zł, paliwo ponad 200l/ha)

nnawozy 2000? no coz mozna na bogato, paliwo 200 l? olaboga

Opublikowano

Wy produkujecie wysłodki czy cukier? Jak mozna w takim roku jak ten mieć 17% cukru. To ile u was jest w mokrym roku? 14%? Ja miałem plon 50t/ha ale cukier 20,2% Walicie azotu pewnie więcej niż trzeba i zaś taki cukier.

Opublikowano

Na buraki zawsze na bogato nawozy. a paliwo to wywóz obornika minimum, orka, rozsiewanie nawozów, opryski, uprawa, kopanie i odwożenie. jak ktoś jeżdzi na wodę to i może w 100l się zmieści bo ja nie. tylko u mnie buraki 80t/ha i w góre.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v