Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja wczoraj zacząłem wykopki. Termin odbioru 21 paździenik ale możliwe przyspieszenie z uwagi na gorsze plony. Ja jak zwykle kopię swoim poczciwym Kleine 1 rzędowym więc pora się zprężać :) Wczoraj poległo 1.5 ha a jest łącznie 7. Plon jak widzę po przyczepach nędzny. Ok 55t/ha gdzie w ubiegłym roku zbliżał się do 80. Na szczęście kopie się dobrze. Po opadach które były 2 tyg temu ziemia miękka i lekko wilgotna. 

Która klasa ziemi, że 55ton uważasz za nędzny plon? U mnie 3,4 klasa w tym roku jak 40 ton wyjdzie to będzie dobrze.

Opublikowano (edytowane)

U mnie podobnie 3b i 4a. Tyle że w naszych okolicach buraki jakoś lubią rosnąć. A i susza w tym roku dokuczyła ale z tego co wiem później jak w innych regionach. U nas w zasadzie tylko sierpień  był bardzo suchy. Koło mnie też widuję plantacje rokujące 30-40 T/ha. Mnie ratuje chy ba fakt, że nigdy nie  żałuję potasu pod buraki i może przez to lepiej zniosły suszę. Całe PK daję zawsze jesienią przed orką a w ubiegłym roku Dałem co koło 300 kg K na hektar. Poza tym od wielu lat przyorywana słoma też robi swoje bo na pewno próchnicy więcej. Butaki już wykopane i sądząc po długości pryzmy plon będzie w opolicy tych 50-55 T. W środę odbiór to się dokładnie dowiem ile wyszło...

Edytowane przez Alio
Opublikowano

Moje buraki pojechały w środę 14.10 i wyszło 52t/ha cukier 19%, kopałem sam a nie padało ponad miesiąc, momentami to kombajnu nie było widać z tumanów kurzu tak sucho. Jedno co mnie wkurza w naszej cukrowni to zanieczyszczenie, mi wyszło 12% a buraki czyściutkie i bez zieleniny.

Opublikowano

Nie wiem jak to jest że średnia zanieczyszczeń w cukrowni Chełmża wyniosła w zeszłym roku coś około 9% a na zebraniu plantatorów z całej gminy najniższa wynosiła 12%.Czyli kto obniża średnią?

Opublikowano

A przy przejmowaniu cukrowni obiecywali że w drugim roku będzie automatyczne badanie zanieczyszczeń na każdej wadze.Minęło już kilka lat i cisza.Widocznie komuś to służy.

Opublikowano

W Krasnymstawie mają automatyczny pomiar i co z tego? Ciężko uzyskać zaniueczyszczenia poniżej 10% zwykle jest to 10 - 12% przy ładnych czystych burakach. A związkowcy biorą od nas kasę i mają ten temat w nosie. Tylko wieczne "negocjacje" w toruniu w drogim hotelu do białego rana i litry wódki. Znam jednego związkowca i sam się tym przechwala. Ech.....

Opublikowano

cukrownia Krasnystaw plon 53t/ha, polaryzacja 16,30% mogła by być większa ale nie ma co się dziwić skoro buraki uschły, wrześniowe opady dały tyle ze liście od nowa zaczęły rosnąc, zanieczyszczenia 5,27 %

Opublikowano

Jak czytam kilka ostatnich postów to krew mnie zalewa ;[. W jednym sezonie z powodu awarii w Chełmży moje buraki poszły do Opalenicy i zanieczyszczenie było zdecydowanie niższe niż zawsze w Chełmży. 

Opublikowano

U mnie w niedzielę pojechały do Krasnegostawu. Plon 58t/ha przy cukrze 17%. Zanieczyszczenia 8% Jak na suszę która była uważam że całkiem niezły wynik. W okolicy słyszałem o dwóch podobnych. Reszta kolegów zdecydowanie gorzej. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v