Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U nas sieją odmiany z nasionami podkiełkowanymi. 5 dni i na wierzchu. Za rok też sieję, a i trzeba brac już polskie bo zaprawione na szarka są, a te zachodnie i drogie badziewie nie jest. Ci co siali u nas 2 tygodnie temu, to buraki dawno na wierzchu, ale to pewnie były te podkiełkowane

Opublikowano

Ciekawe czy sudzucker talie proponuje bo nic nie mowia i jaka to odmiana

Opublikowano
3 godziny temu, JozB napisał:

U nas sieją odmiany z nasionami podkiełkowanymi. 5 dni i na wierzchu. Za rok też sieję, a i trzeba brac już polskie bo zaprawione na szarka są, a te zachodnie i drogie badziewie nie jest. Ci co siali u nas 2 tygodnie temu, to buraki dawno na wierzchu, ale to pewnie były te podkiełkowane

Jesteś pewny że na szarka?

Opublikowano
2 minuty temu, Zenonim napisał:

Skąd to wiesz czytałeś etykiety czy pierdzielisz brednie które rzucają inspektorzy. KHBC doprawila dodatkowo crusierem.  Jeżeli wystąpi szarak to nic Ci nie pomoże. 

To na razie brednie od inspektorów. Oby ten szarak nie wystąpił, ale jak juz wiadomo, że w naszych terenach był w poprzednim roku, to trzeba juz być przygotowanym, a nie szukac informacji. A zaprawa powinna byc standardowo dawana, chyba że lobbują firmom produkującym środki na robale

Opublikowano

Mi inspektor mówił, że w polskich odmianach jest jakaś kropla zaprawy przeciw robakom a w zagranicznych nic. Co do szarka paręnaście postów wcześniej pisałem co było mówione na spotkaniu w sprawie szarka. Powtórzę, Nie ma na szarka żadnej substancji w zaprawie na ten sezon jedynie Proteus i to znikoma pomoc. 

Opublikowano

spytalem to powiedzial ze i tak blisko jedzie miedzy , a ze tak daleko od miedzy sie sieje bo pozniej niby ze od miedzy by zarosły buraki i by nic nie bylo z tej redliny , ale mowie mu ze akurat na tym polu mam dobrych sasiadów w tym sensie ze oni dbaja o pola i pryskają uprawy itd ale tak siał a 1 raz mam buraki to moze tak musi byc a co wy powiecie na ten temat ? 

Opublikowano
Przed chwilą, Bartek933 napisał:

Było mu powiedzieć że ma siać bliżej i tyle

niewiem jak powinno sie siac buraki wiec dlatego pytam oni sieja buraki tyle lat to chyba wiedza jak , a niech ktos sie na forum tu wypowie , myslalem ze byc moze trzeba tak daleko siac od miedz 1 rok uprawiam to sie dopiero ucze 

Opublikowano

Na swoich polach wolę odjechać od miedzy kiedy sieję w granicach rozsądku. Różne mam miedze wyższe niższe szersze węższe takie pola i tacy sąsiedzi.

Opublikowano

Ale chłop ma problem że mu zasiał parę cm za daleko.  Jak się buraki rozrosną to będziesz go chwalił bo nikomu nie przypalisz  i burak będzie miał miejsce to nadgoni jakiekolwiek straty efekt brzegowy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v