Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A ja miałem buraki właśnie po adengo i tragedia. Tam gdzie poszły nakłady oprysku na siebie gołe pole. Dzisiaj zdecydowanie wolał bym zasiać buraki po burakach niż  po kukurydzy pryskanej doglebowką, do tego biorąc pod uwagę że był mega suchy rok. Także substancja czynna mogła się odpowiednio  nie wypłukać.

Edytowane przez Skoczek1994
  • Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, mano napisał:

Dzisiaj dostałem sms od KSC nasiona z ubiegłego sezonu posiadają zakazana substancje na ten sezon więc nie mogą być wysiewane w tym roku. Takie info.

Co do siania, powiat hrubieszowski już ruszył z zasiewem.

I co stare nie wysiejesz tylko spalisz

Opublikowano

Mam taki pytanko.. Musze popryskać pszenice atributem albo apyrosem bo mam trochę perzu na jednym kawałku a chciałbym posiać buraka właśnie na tym polu na drugi rok i teraz pytanie o następstwo bo na etykiecie pisze że nie bardzo można tego buraka zasiać. Czy ktoś miał jakieś doświadczenie z tym związane albo może zna inny środek który zwalczył by mi choć trochę perz i nie szkodziłby mi na następny rok... 

Opublikowano

U nas dzisiaj już jadą ostro z sianiem. Od następnego tygodnia lekkie ochłodzienie, ale myślę że nie ma na co zbytnio czekać, bo pogoda i tak zrobi jak zechce, a jakichś rewelacji temperaturowych nie widać na horyzoncie. 3 raz z rzędu sieję kws lavendę i też się zastanawiam czy całość przed siewem rsemem nie walnąć. Początkowo planowałem 100 n w rsmie, poniej 100 kg saletry, ale nie wiem czy te 100 kg saletry podane trochę pózniej zrobi jakąś istotną różnicę

Opublikowano
19 godzin temu, Skoczek1994 napisał:

A ja miałem buraki właśnie po adengo i tragedia. Tam gdzie poszły nakłady oprysku na siebie gołe pole. Dzisiaj zdecydowanie wolał bym zasiać buraki po burakach niż  po kukurydzy pryskanej doglebowką, do tego biorąc pod uwagę że był mega suchy rok. Także substancja czynna mogła się odpowiednio  nie wypłukać.

potwierdzam zdanie kolegi wyzej, kiedys tez sialem buraki po adengo, tragedia... plon w stosnku do innej dzialki o 30% nizszy a nawozenie poglowne 2 krotnie wyzsze i nic to nie dalo, wschody tragiczne a buraki rosly bardzoooo wolno w stosunku do innej dzialki, o wiele lepiej wyjdzie Ci siew buraki po brakach, 

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, damin1 napisał:

Mam taki pytanko.. Musze popryskać pszenice atributem albo apyrosem bo mam trochę perzu na jednym kawałku a chciałbym posiać buraka właśnie na tym polu na drugi rok i teraz pytanie o następstwo bo na etykiecie pisze że nie bardzo można tego buraka zasiać. Czy ktoś miał jakieś doświadczenie z tym związane albo może zna inny środek który zwalczył by mi choć trochę perz i nie szkodziłby mi na następny rok...  

Po Apyrosie zapomnij o burakach Kiedyś od miedzy 2m kawałkiem opryskałem, buraki powschodziły ale w czerwcu nawet śladu po nich nie było.

Attribut bywało różnie przeważnie dobrze, ale jak będzie bardzo suchy rok substancja nie zdąży się rozłożyć i buraki słabiej rosną. Widać to w momencie zwierania rzędów, są mniejsze i jaśniejsze. Poplony gorczyca czy rzepak na pewno będzie o wiele gorszy jeśli w ogóle powschodzi.

Bezpieczeństwo stosowania herbicydów w uprawie buraka cukrowego

Edytowane przez ansu
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Czyli chyba sobie daruje ten rok z tym perzem w pszenicy. Najwyżej będzie mniejszy plon.. Po żniwach zrobię glifosatem i pewnie na tym się skończy.. Chyba że ten attribut ale właśnie zapowiada się suchy rok także strach będzie ryzykować... 

Opublikowano
Dnia 23.03.2019 o 00:06, Skoczek1994 napisał:

a nalistnie jak kukurydza pryskana to mozna siac po tym buraki ? 

Opublikowano
33 minuty temu, warchest napisał:

a nalistnie jak kukurydza pryskana to mozna siac po tym buraki ? 

Z tego co pamiętam na liz.pl było że np po maistrze nie można. Ja siałem i po maistrze i lumaxie w połowie i burak nie zginął, ale po lumaxie jak jest suchy rok to robią się niekiedy całe białe, ale jak przejdzie deszcz to pózniej odzyją. Raz dostały takiego stresa, że sypnęły 90 ton/ha po lumaxie😁. Wiele osób twierdzi, że jeżeli roślina nie przeżyje stresu, to pózniej nie plonuje rekordowo. Więc może regułą na wysokie plony jest stresowanie buraczków?:D 

W tym roku idą w całości po maistrze, więc będę miał kolejne porównanie

Opublikowano

Według liz herbicyd maister power 42,5 OD działa tak samo jak adengo czyli mogą się udać w sprzyjającym roku i uprawie na minimum 25cm.   Te poprzednie maister 31 OD, i maister 310 WG mają zielone światło. Lumax natomiast jest na czerwono, i nie powinno się po jego stosowaniu siać buraków. A jak to jest w praktyce, to już inna para kaloszy, ja tam eksperymentować nie będę bo to zbyt ryzykowna i droga zabawa. 

Opublikowano

To teraz mamy zagadkę, dlaczego po lumaxie buraki są lepsze aniżeli po adengo, bo ludzie bardziej narzekają na ten drugi herbicyd.

Opublikowano
20 godzin temu, Skoczek1994 napisał:

Według liz herbicyd maister power 42,5 OD działa tak samo jak adengo czyli mogą się udać w sprzyjającym roku i uprawie na minimum 25cm.   Te poprzednie maister 31 OD, i maister 310 WG mają zielone światło. Lumax natomiast jest na czerwono, i nie powinno się po jego stosowaniu siać buraków. A jak to jest w praktyce, to już inna para kaloszy, ja tam eksperymentować nie będę bo to zbyt ryzykowna i droga zabawa. 

to ty czym bedziesz pryskał kukurydze zeby pozniej po niej siac buraki ? 

i po ile wam sieją buraki ile od hektara cena ? 

Opublikowano

Panowie mam 4l pyraminu, na 2,2 ha. Gleba lżejsza, przed agregatem idzie 1l na hektar, więc zostaje 1.8l z czym to najlepiej połączyć w późniejszych zabiegach żeby było czysto. 

Opublikowano
13 godzin temu, michal_xs napisał:

Panowie mam 4l pyraminu, na 2,2 ha. Gleba lżejsza, przed agregatem idzie 1l na hektar, więc zostaje 1.8l z czym to najlepiej połączyć w późniejszych zabiegach żeby było czysto. 

Daj wszystko zaraz po siewie na mokrą glebę, potem patrz co wyłazi i wedle potrzeb. 

Opublikowano

To nic innego jak nikosulfuron w ubiegłym roku stosowałem identyczną mieszankę, tylko pod nazwą nikosh. Ponoć mocarz potrafi przyhamowac qq ale nie zauważyłem u siebie tego, stosując dla porównania na innej działce maistra. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v