Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Już widzicie, że robimy po to by nas dymać bez mydła. CO to za plon będzie na początku września. Jak mi się kasa nie będzie zgadzać to trzeba będzie przerzucić się na coś innego. Może chociaż nie będzie tych nerwów z odbiorami, nawet jeżeli zostanie 1 tys mniej. A jeżeli nawet posieję, to w umowie zastrzegę, żeby nasz związek działąjący przy suedzucker nie dostał nawet 0,00001 procenta z mojej partii buraków. Buraki myślą że będą nas dymać jak chcą

Opublikowano

ja mam na 23 .10 dopiero i muszę jeszcze raz buraki opryskać cukrownia Ropczyce suedzucker

Opublikowano (edytowane)

a ktos liczyl ile spala ursus c360 przy neptunie na 1ha kopania? mam 5ha i zastanawiam sie czy warto samemu kopac, wiadomo ze neptun troche tych burakow zgubi, a szesciorzedowy chyba nic nie gubi? druga sprawa ze po neptunie pryzma obsycha bo to dlugo trwa a taka ropa usypie ja w kilka godzin, ropa rowniez wjedzie pozniej i w roznych warunkach.

Edytowane przez Bambi14
Opublikowano

Mnie 60tka spalała 40-50l na dzień pracy czyli na 1.2 do 1.5 ha.  Dokładnie Ci nie napiszę. Ale jak kiedyś próbowałem liczyć koszty kopania 1-rzędowym (paliwo, części i dniówka osoby co mi pomaga i odwozi buraki na pryzmę to wychodziło 350-400 zł/ha. Chyba będę kopał dalej bo ciężko mi gdzieś zarobić 400 zł dniówkę. 

Opublikowano (edytowane)

teraz by trzeba bylo jakos policzyc ile obeschnie burakow i  ile neptun zgubi..

poza tym, bardzo duzo wykopiesz za dniowke, u mnie jakies 0,7ha, jakie plony masz i na jakim biegu kopiesz?

Edytowane przez Bambi14
Opublikowano

Stoll V100 i Zetor 5211 w normalnych warunkach 25l/ha z luzem 1,5ha dziennie. Odwóz mam daleko i wąskimi drogami więc muszę sam. Co do Neptuna jak buraki słabo siedzą w glebie i trzeba jeszcze zbierać ręcznie to bym się mocno zastanowił

Opublikowano

mf 255 40 l paliawa i dwie dniówki 1.3ha jak sypiesz na polu kombajn kleine 3001 wiecej niz o.7 ha za dniówke sie nie wykopie

Opublikowano (edytowane)

jakas najtansza stobiluryna (0,5 litara) okolo plus duet star (okolo 0.6 litra), cos takiego ladnie trzyma zielenie i burak ciagnie cukier

Edytowane przez szymoluk
Opublikowano

Wszelkie tebukonazole 0,8(0,4 jak formulacja 500) na hektar, Dafne/Porter, propico/bumper 0.5 na hektar. Niby dzieli nas z tego co pamiętam ok. 10 km a moja wieś odbiór na 18 grudzień. Dobrze się zapisałem na wczesny 22 września.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v