Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie, zamierzam rozlać RSM na buraki, czy gdybym trafil w pogode jak bedzie padał deszczyk to ryzyko przypalenia jest duzo mniejsze? Oczywiscie rozlewania bez węży,

Gość lukejro
Opublikowano

co wy sie tak tego betanalu boicie ? ja daje ponad litr jak buraki ledwo wychodza i nic im nie jest....

W P&L robili badania i zalecali w mieszaninie z Goltixem i Kosynierem stosować 0,9l Betanalu MaxxPro. Wg nich dawki ponad litrowe uszkadzają buraki...

Opublikowano

Dzisiaj byłem na burakach i chyba nie RSM tylko opryskiem je spaliłem.

Ddałem kemifarm 0,9 kemiron 0,15 venzar 0,2, safari 6 gram  i gramicyd  10  0,2  i on chyba załatwił buraka.

Opublikowano

Koło 10 rano, pierwszy raz dałem gramicyd do takich oprysków, zawsze pryskałem osobno.Z 10 % buraka spaliło całkiem.

Jedna sekcja nie włączyła mi się i jest mil\jak po tym widać że to od oprysku.

Opublikowano

Koło 10 rano....

.. i to był błąd burak nie trawi herbicydów w dzień i meczy się do nocy, a jak przygrzeje to .... U mnie kiedyś prawie tyło korzonki zostały, ale odrosły. Od tamtej pory pryskam wieczorem, lub w nocy. A mieszam więcej jak 6 substancji

Opublikowano

Na pierwszy zabieg poszedł 1 l belvedere plus 1.3 l goltiX Titan. Drugi zabieg wczoraj 1.25 l betanal max pro plus 1.3 l goltix Titan. Za jakiś tydzień chce dać 1 l belvedere plus 0.3 venzar. Czy tego płynnego venzar u nie za dużo tyle nalistnie?jak on sobie radzi z rzepaku em i fiolkiem bo głównie to występuje w polu.

Opublikowano

Na polu mam po  2 zabiegach czysto we wtorek bedzie 7 dni od 2 zabiegu chce dac  lenacyl czyli wenzar 0.5 l/ha plus pyramin turbo  czyli hloradyzon 1.5 l/ha ogolnie chodzi mi o zabezpieczenie wtornego zachwaszczenia co myslicie o takiej mieszance? jednoliscienne na chwastnice robie osobno za tydzien

Opublikowano (edytowane)

Ostatni trzeci zabieg(dwuliścienne)  planuje

fenmedifam 100 g

desmedifam 85 g

etofumesat 120 g

lenacyl 100g 

Dodać więcej na wtórne zachwaszczenie doglebówki ?

Edytowane przez renovoltage
Opublikowano

Górna dawka w przypadku Betanalu MaxxPro wynosi 1,5l/ha. Zrobiłem tak przy drugim zabiegu + 0,2l Venzaru, zabieg wykonany wieczorem, praktycznie już ciemno było (bez rosy). Póki co uszkodzeń na burakach nie widzę, wychodzi trzecia para liści.

Jako N pogłównie planuję rozlać 200l RSM32 - jakieś doświadczenia z Waszej strony w tej kwestii? Chodzi o ryzyko uszkodzeń buraka - wiadomo najlepiej podczas słabego deszczu lub późnym wieczorem stosować.

Opublikowano

Venzar 500 w dawce 0,3l to raczej tylko taki dodatek wspomagający działanie innych substancji .

To ile go dać w tej mieszance żeby buraków nie spalił zwłaszcza tam gdzie się nałoży na końcach pola
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v