Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Luki995 napisał:

Kampania 2019 zakończona. Plon na czysto 50 t na ha. Zanieczyszczenie 9,51 bo drugą pryzmę zabierali  przy opadach deszczu. Jestem 10 ton poniżej planu ale polaryzacja wyszła mi 20,40 i jestem zachwycony. Cukrownia Krasnystaw.

Jaka odmiana buraka

Opublikowano

koledzy mam zamiar zasiać buraki na dzierżawie i zrobione mam badania gleby i wyszło mi że mam niską zawartość fosforu i potasu, doradźcie czym sypnąć aby podnieść wartości, chcę to zrobić teraz pod orkę  dodam tylko że poszło 40 ton obornika więc parametry trochę powinny się poprawić

Opublikowano

Odmiana Kujavia z khbc. Stawiam tylko na polskie odmniany. Ale na poziom polaryzacji wpłynął zapewne fakt iż kopałem je ponad miesiąc przed odbiorem gdyż zasiałem pszenicę na stanowisku po burakach a pogoda sprzyjała wtedy nabijaniu cukru przez buraki.

Opublikowano

Kujawia bardzo dobra odmiana ale w tym roku miałem jeszcze Mazura i to była rewelacja, ale on był pobudzany, Po siewie na 7 dzień na wierzchu już był, Zasuwał bardzo szybko wyraźne odcięcie od Kujawi. 

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Luki995 napisał:

Odmiana Kujavia z khbc. Stawiam tylko na polskie odmniany. Ale na poziom polaryzacji wpłynął zapewne fakt iż kopałem je ponad miesiąc przed odbiorem gdyż zasiałem pszenicę na stanowisku po burakach a pogoda sprzyjała wtedy nabijaniu cukru przez buraki.

Ja tez mam w tym roku jakąś z khbc, ale zwyczajnie nie pamiętam. To kiedy Ty kopales jak miesiac zdarzyły już leżeć? Jak się przechowały? Ja wykopałem część we wtorek, to chyba bez szału, ok 60t na czysto może będzie, miałem kawałeczek nowej odmiany wojownika to lepiej sypał niż reszta z tego kawałka z kws, resztę wykopie pewnie coś jakoś 15-20, to będę widział jaki cukier z której części pryzmy, bo te wcześniej to tyle że dzień wcześniej popadało i fajnie się kopało, ale od tamtej pory to już spadlo 30l

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano
adamgaleon napisał:

koledzy mam zamiar zasiać buraki na dzierżawie i zrobione mam badania gleby i wyszło mi że mam niską zawartość fosforu i potasu, doradźcie czym sypnąć aby podnieść wartości, chcę to zrobić teraz pod orkę  dodam tylko że poszło 40 ton obornika więc parametry trochę powinny się poprawić

Najlepiej jest dać sól potasową i fosdar 40, a w jakiej ilości to już zależy od Ciebie, bo dawałeś obornik ale myślę że powinieneś dać po 150kg jednego i drugiego. Ja co roku pod buraki daje po 300kg ale bez obornika.

Opublikowano (edytowane)

DAP lepszy i corncali

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
3 godziny temu, skywalker89 napisał:

Ja tez mam w tym roku jakąś z khbc, ale zwyczajnie nie pamiętam. To kiedy Ty kopales jak miesiac zdarzyły już leżeć? Jak się przechowały? Ja wykopałem część we wtorek, to chyba bez szału, ok 60t na czysto może będzie, miałem kawałeczek nowej odmiany wojownika to lepiej sypał niż reszta z tego kawałka z kws, resztę wykopie pewnie coś jakoś 15-20, to będę widział jaki cukier z której części pryzmy, bo te wcześniej to tyle że dzień wcześniej popadało i fajnie się kopało, ale od tamtej pory to już spadlo 30l

Dokładnie 1 października zacząłem kopać na pierwszą pryzmę bo tam zależało mi na zasianiu pszenicy. Co do przechowania to nie było źle. Miałem to szczęście że podczas odbioru padał deszcz i było chłodno bo słyszałem od znajomego że u niego podczas zabierana pryzmy parowało. Co prawda te na wierzchu były miękkie ale polaryzacja robi swoje. Była by jeszcze wyższa ale średnią zaniżyły mi łączenia z innymi plantatorami.

Opublikowano (edytowane)

miwigos napisał:

DAP lepszy i corncali

Ale po co dawać azot na zime?? I ile go zostanie na wiosnę?? Wydaje mi sie ze pod pług najlepiej dać fosfor i potas i nic więcej. Corncali może i dobry ale sól ma więcej potasu w czystym składniku a siare lepiej dać pogłownie. Nie wiem jak to cenowo wychodzi bo nigdy nie porównywałem, ja tak robię co roku i jestem zadowolony.

Edytowane przez adamo_89
Opublikowano

A gdzie ma ucieknąć N ,ja daje na ściernisko zawsze,porównaj przswajalność fosforu z obu nawozów ,to będziesz wiedział co lepsze

Opublikowano

To jak uważasz że azot nie zostanie wypłukany do wiosny to jeszcze chyba mało wiesz o azocie. A po co mi teraz który fosfor jest lepiej przyswajalny .... dla mnie ważniejsze jest to że w tej postaci jest tańszy i będzie już przyswajalny na wiosnę dla buraków. A azot pójdzie oddzielnie na wiosnę.

Opublikowano
49 minut temu, adamo_89 napisał:

To jak uważasz że azot nie zostanie wypłukany do wiosny to jeszcze chyba mało wiesz o azocie. A po co mi teraz który fosfor jest lepiej przyswajalny .... dla mnie ważniejsze jest to że w tej postaci jest tańszy i będzie już przyswajalny na wiosnę dla buraków. A azot pójdzie oddzielnie na wiosnę.

ten fosfor bedzie dostępny na wiosnę ale za rok

Opublikowano

miwigos napisał:

Mało wiesz o fosforze

Nie mniej niż Ty o azocie🙃....

monix napisał:

ten fosfor bedzie dostępny na wiosnę ale za rok

No tak na pewno.... Ja myślę że jeszcze później😂

Opublikowano

Na III KL. żeby mowić coś o wymywani musi spaść 600-700 mm ,a to opad dwuletni,lepiej w buraku żeby azot był na 50 cm niż na 5-10  cm

Opublikowano

No tak a mi się wzięło 79t/ha buraka i 18,5 cukru z powietrza👍 Niech będzie Was fosfor jest lepszy niż mój.... mój sposób się sprawdza i przy nim zostanę.

miwigos napisał:

Na III KL. żeby mowić coś o wymywani musi spaść 600-700 mm ,a to opad dwuletni,lepiej w buraku żeby azot był na 50 cm niż na 5-10  cm

Azot jeszcze się ulatnia, a będąc 5- 10 cm jest mu znacznie łatwiej to zrobić...

Opublikowano

Azot na ściernie daje się jak najbardziej by dobrze rozłożyć szczątki pożniwne które w procesie rozkłądu  będą azot uwalniać. Nic się nie zmarnuje.

Poczytaj o dostępnych formach fosforu  i jakie są warunki jego dostepnosci dla roślin. Jeśli masz wysokie plony to zapewne dzieki temu że fosfor dany w 2017 na jesieni stał se efektywnie dostepny.

• Like 1
Opublikowano

Ja już nie wiem od czego te wysokie plony zależą jeżeli w ziemi z zasobnosciami jest w miarę ok i w miarę dobrze dane. Parę lat temu dałem więcej troszkę azotu, efektu plonotworczego brak. W zeszłym roku 120-130kg n i plony rzędu 90t, w tym roku podobna dawka i właśnie wczoraj część zabrali to z 6,5ha średni plon na czysto 55t, przy średnim cukrze 17,9 i zanieczyszczeniu 12... 

Jeszcze jeden sezon a pozbiej trochę z tego zejdę

Opublikowano

Hah.. I tak masz dobrze. U mnie nie wyszło nawet 50 z ha. 49.5jakos i polaryzacja 15.9. Zabrane 26 września. Po prostu ten rok jest kiepski i to na wszystko w moim regionie przynajmniej. Pogoda nie dopisała i tyle. Rok płaci, rok traci. Trzeba się przyzwyczaić. Trochę ponarzekac żeby na duszy się lzej zrobiło i dalej robić swoje. Ja tam z uprawy nie schodze przynajmniej do czasu gdy będzie dopłata cukrowa. 

Opublikowano
29 minut temu, Tigon napisał:

u mnie nawet najwytrwalsi kończą przygodę z burakiem.

Co prawda to prawda. U mnie z roku na rok zmniejsza się liczba plantatorów ale jeżeli o mnie chodzi to narazie nie będę rezygnować. Ale nigdy nie wiadomo co przyniesie przyszłość.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v