Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 30.08.2019 o 22:50, adamgaleon napisał:

kolego warchest a jak podałeś do ARIMR podobnie czyli mniej zasiałeś a umowa na większy areał? bo jeśli tak to dostaniesz karę w agencji pewnie około 1 tys. zł nie wiem jak cukrownia się w tym roku odniesie do nie wykonania plan.

Dnia 30.08.2019 o 22:59, adamgaleon napisał:

jeśli będziesz miał zasiane mniej niż błąd jaki może być czyli 2% to dostaniesz karę  tak jak pisałem gdyż zobowiązujesz się do wykonania kontraktacji musisz podać tak aby się zgadzało stan faktyczny z tym co na papierze

skąd masz takie informacje?? pytam bo pierwsze slysze o tych karach. I sie boje bo zawsze podawalem na tzn "oko" z zaokragleniem  do gory  do cukrowni I tak tez mialem wpisane na umowie a w rzeczywistosci ile wyszlo to jak ewniosek wypelnialem to sie okazywalo😂 I zadnej kary nie dostalem ale moze nie przekroczylem tych 2% roznicy, bym musial poszukac umow oraz decyzji doplat. czekam na odp

Edytowane przez dominik514
Opublikowano

Do agencji podałem 20% mniej jak na umowie i tyle zasiałem i żadnych kar nie dostałem a że rok był rekordowy to z umowy się wywiązałem i miałem zapłacone w max cenie. Agencję obchodzi by nie wnioskować więcej jak na umowie i nie wnioskować więcej jak fizycznie. A cukrownie same nie wiedzą co chcą. Może jednak chcą jak najtaniej pozyskać surowiec.

Opublikowano

zagadnienie bardzo ciekawe bo nigdy nie przywiazywalem wielkiej uwagi co do faktycznej piwierzchni przy podpisywaniu umowy z cukrownia wiec odkopalem decyzje z  2017 i 2018 i tak, w roku 2018 traf chcial ze powierzchnia z umowy a faktyczna roznila sie 1ar wiec nie wiem..a w 2017 powierzchnia z mojej umowy byla o 62ar wieksza niz powierzchnia faktycznie zasiana I zgloszona do wniosku o platnosc ale to w moim przypadku niecale 19%roznicy I zadnej kary nie dostalem wiec nie potwierdze ani nie zaprzecze slow @adamgaleon co do kar w przypadku przedeklarowania powierzchni. Przypominam sobie tylko ze na infolini dowiedzialem sie ze jesli podpisze umowe np na 5ha a zasieje 8ha to doplate dostane do powierzchni z umowy, co by bylo oczywiste ale o karach nie rozmawialismy, chociaz wydaje mi sie to dziwne bo zazwyczaj umowy cukrownicze sporzadzamy okolo pol roku przed zasiewami I roznie sie moze zdarzyc, a w przypadku kar trzebaby latac do cukrowni zmieniac umowe.. prosze o odpowiedz czy spotkaliscie sie z jakimis karami co do roznych powierzchni z umowy I wniosku. pozdrawiam

Opublikowano

Właśnie przyszło rozliczenie z Sudzcukera: końcowa cena buraków kontraktowanych 85,27 zł, buraki kontraktowane 210,00, kontraktacja wg uzyskanej polaryzacji 194,29 (polaryzacja 15,46) plus 1086 zł za okrycie pryzmy, premia 6%za wczesną dostawę i do oddania mamy 2201,64 zł. Ciekawa była to kampania jak widać. 

Opublikowano
56 minut temu, beata12596 napisał:

Właśnie przyszło rozliczenie z Sudzcukera: końcowa cena buraków kontraktowanych 85,27 zł, buraki kontraktowane 210,00, kontraktacja wg uzyskanej polaryzacji 194,29 (polaryzacja 15,46) plus 1086 zł za okrycie pryzmy, premia 6%za wczesną dostawę i do oddania mamy 2201,64 zł. Ciekawa była to kampania jak widać. 

To na wczesna dostawe okrywales pryzmy

Opublikowano

Sorki błąd w pisowni, miało być premia za wczesne i późne dostawy, w moim przypadku oczywiście późne

Dziś podsunięto nam pomysł, żeby zrobić stałe zlecenie przelewu na konto cukrowni po 10 zł miesięcznie, spłacam? Spłacam, ciężka sytuacja w rolnictwie jest? Jest. 

Opublikowano
7 godzin temu, beata12596 napisał:

to w koncu za kontraktowane buraki dostałeś po 85 zł czy po 210 zł ? czy jak to ? 

po ile mniej wiecej chodzą liście z buraków ? bo niektorzy ludzie chcą kupować liście z buraków ja w tym roku tne i zostawiam na polu ale mniej wiecej po ile można wziąść za liście buraczane ? 

Opublikowano
16 godzin temu, beata12596 napisał:

Sorki błąd w pisowni, miało być premia za wczesne i późne dostawy, w moim przypadku oczywiście późne

Dziś podsunięto nam pomysł, żeby zrobić stałe zlecenie przelewu na konto cukrowni po 10 zł miesięcznie, spłacam? Spłacam, ciężka sytuacja w rolnictwie jest? Jest. 

Cukrownia się zgodziła na te 10zł. miesięcznie? Cały dług tak spłacać będziesz?

Opublikowano

Panowie, sól sypać na jesieni całość pod pług czy pół dawki, jakie macie doświadczenia? Bo w tym roku dałem całość miesiąc przed siewem i nie wiem czy nie miało to negatywnego wplywu na wschody. Pomijając deficyt wody.

Opublikowano

Wszystkie nawozy oprócz azotu daje zawsze pod orke zimową. To się u mnie najlepiej sprawdza. 

Z innej mańki, jak wyżej pisałem rozmawiałem z inspektorem, mówił że w przyszłym roku cena się zmienia na 27 euro za buraki z wysłodkami jak ktos zdecyduje się sprzedać cukrowni, ale tylko za 70% towaru. Co z resztą nie powiedział za ile pójdą. Przywiezie papiery do odwózki to trzeba będzie dokładniej wybadać.

Opublikowano
ansu napisał:

To zależy ile sypiesz w sumie tego nawozu na wiosnę który powoduje zasolenie i w konsekwencji słabe wschody w połączeniu z deficytem wody.

Myślałem 350-400kg Soli plus Polidap 300-350kg

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, galan99 napisał:

Opłaca się za tą cenę siać buraka .

I to jest dobre pytanie🤔pożegnaliśmy się od tego roku definitywnie z sianem buraków dla niemca. 

Edytowane przez beata12596
  • Like 1
Opublikowano
50 minut temu, Jasio88 napisał:

Myślałem 350-400kg Soli plus Polidap 300-350kg

Poldap ma mały indeks ale sól potasowa i saletra to już za dużo będzie. Fosfor się nie przemieszcza a powinien być przynajmniej na 15cm dostępny.

Moim zdaniem PK na jesieni na wiosnę najwyżej część K i azot w sumie nie więcej jak 500kg/ha np 200kg soli i 200kg saletry czy saletrzaku wiosną reszta jesienią i po wschodach dodatkowy azot.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v