Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W poniedziałek 05 wykopane odbiór 12 listopada. Plon pomimo kiepskich wschodów spowodowanych dzikami, suszą, potem łosiami.... zapowiada się dobrze. Obstawiam ponad 80t po przeliczeniu netto 2 na polaryzację 16%. Jak będzie mniej to kontraktacji nie wykonam.

Zapomogi nie dostałem, nawet się nie starałem.

Edytowane przez ansu
Opublikowano

Nie wiem jaka cena będzie w przyszłym roku ale słyszę właśnie że dużo plantatorów będzie rezygnować z uprawy. Głównie tych mniejszych ale i niektórzy z większych także.. Opłacalność uprawy spada to nie ma co się dziwić. Dlatego pewnie już szukają nowych..

Wie ktoś ile się teraz płaci za wysłodki mokre? Mam kupca tylko nie wiem po ile mam liczyć... 

Opublikowano (edytowane)

mi inspektor dawal karteczke z odmianami i cennikiem na przyszly sezon i mowi mi "jesli bylbys zainteresowanny to prosze" a ja mu mowie ze nie trzeba, wiecej nie bede sial, wiec chyba nie od jednego juz to uslyszal, dodam ze jestem u niemca

Edytowane przez Bambi14
Opublikowano
9 minut temu, Bambi14 napisał:

mi inspektor dawal karteczke z odmianami i cennikiem na przyszly sezon i mowi mi "jesli bylbys zainteresowanny to prosze" a ja mu mowie ze nie trzeba, wiecej nie bede sial, wiec chyba nie od jednego juz to uslyszal, dodam ze jestem u niemca

w lutym wszyscy będziecie siali wspomnicie moje słowa

Opublikowano

ja nie bede bo wszystkie pola juz obsiane wiec nawet nie mam gdzie :) motyki jedynie zostawie do ogrodka kolo truskawek pokopac, siewnik opielacz moze ktos kupi a neptun to chyba tylko huta, 2600 wazy x 60gr czy ile tam teraz daja

Opublikowano

Ja mam w KSC i ci którzy chcą zrezygnować to właśnie z ksc. Z niemca to już dawno większość zrezygnowała. Tylko jak to kolega wyżej mówi. Przyjdzie luty i dalej zasieją. No jeden już na pewno nie bo nie zostawił sobie placu na buraka a co roku siał po 10ha.

Opublikowano

Zauważyłem, że część zbiera powyżej 70t/ha i raczej zostanie, a ci którzy mają trudny dojazd i male kawałki lub plony poniżej 60t/ha to raczej rezygnują

Opublikowano

Wszystko do d*py. Źle pomontowane, na odpierdziel byle było. Wydajność 200 ton na godzinę a planowali 500 czy więcej nawet. Miała być ciężarówka na minutę a wychodzi ciężarówka na 6 minut. Posypią się stołki. Pośpiech kierownictwa wychodzi. Niemcy jak przyjechali oglądać instalację to było tylko: scheiße scheiße;)

Opublikowano
12 godzin temu, Bambi14 napisał:

ja nie bede bo wszystkie pola juz obsiane wiec nawet nie mam gdzie :) motyki jedynie zostawie do ogrodka kolo truskawek pokopac, siewnik opielacz moze ktos kupi a neptun to chyba tylko huta, 2600 wazy x 60gr czy ile tam teraz daja

Skąd jestes?

Opublikowano
48 minut temu, Bambi14 napisał:

opolskie, a co?

a jaki masz siewni moze bym odkupił

Opublikowano

U znajomego KSC Krasnystaw w pierwszy dzień odbioru cukier 18-20% zanieczyszczenia około 8% na drugi dzień cukier około 16% i zanieczyszczenia ponad 10% jak to przez noc się popsuły, a przez miesiąc leżały.

• Like 1
Opublikowano
Kradną jak mogą i ile mogą. Rolnik nie ma za wiele do gadania. Tak samo z wyslodkami sprzedają ile się da na biogazownia, a dla rolników już brakuje i naciskaja żeby brać suche bo nie ma amatora. Przelicznik na mokrych kosmiczny.
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v