Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

właśnie też myślałem czy nie lepiej zwałować po orce a przed siewem agregat. Tak ziemia musi obeschnąć ale te mrozy ładnie obsuszyły już. A jeśli miałbym siać bezorkowo to odpuścił bym grubera tylko kolega w okolicy ma zestaw do uorawy strip till ale jakoś mnie to nie przekonuje

Edytowane przez piteroo
Opublikowano

Nie wiem jak u Was, ale u mnie topniejący snieg plus mocne opady deszczu narazie mocno nawodniły pola... Ale na wiosnę wszystko szybko obsycha. Jak się da to trzeba zawlec, żeby zatrzymać jak najwięcej tej wilgoci.

Opublikowano

Panowie mam problem.Otóż Rok temu na wiosnę prykałem pszenice Apyrosem.Nie planowałem siać tam buraków ale jednak...Wg etykiety buraki po apyrosie można siać po 24 miesiącach.Siał ktoś z Was po12-tu? Każda odpowiedź będzie pomocna,bo siewy tuż tuż ,a znaków zapytania mnóstwo.

Opublikowano
34 minuty temu, pawel177 napisał:

Panowie mam problem.Otóż Rok temu na wiosnę prykałem pszenice Apyrosem.Nie planowałem siać tam buraków ale jednak...Wg etykiety buraki po apyrosie można siać po 24 miesiącach.Siał ktoś z Was po12-tu? Każda odpowiedź będzie pomocna,bo siewy tuż tuż ,a znaków zapytania mnóstwo.

Kiedyś przy miedzy pas około 2m opryskałem pszenicę Apyrosem. W następnym roku buraki powschodziły, ale do kopania wyginęły

Opublikowano (edytowane)

No chyba. Normalnie średnia z wyliczeń w cukrowni z ostatnich lat 68, w tamtym roku tylko 50 mi  wyszło, ale cuda na polu miałem, i tak na mniej liczyłem. A burakiem nie przejmuję się jest to jest, mam go tylko 5 ha, bo tak.

Edytowane przez tomek73
Opublikowano

Pod agregat też daje saletrzak. Zostało mi saletrosanu z rzepaku i się zastanawiam czy nie dac na burak, ale z kolei żeby znów miejscowo nie obniżyć za bardzo ph siarką. Może wypowie się ktoś mądrzejszy.

Opublikowano

A ktoś z kolegów miał odmianę  AMAZONIA . Proszę o opinię jak zdrowotność plonowanie z góry dziękuję. W zeszłym roku miałem  odmianę Sukcesja same pozytywy plonowanie 80 t/ha jeden zabieg na chwiścika.

Przed chwilą, sawka71 napisał:

A ktoś z kolegów miał odmianę  AMAZONIA . Proszę o opinię jak zdrowotność plonowanie z góry dziękuję. W zeszłym roku miałem  odmianę Sukcesja same pozytywy plonowanie 80 t/ha jeden zabieg na chwiścika. Wczoraj trochę zaorałem 3,5 ha jak przymrozek zaczął ścinać pięknie się sypało a gdzie były bagna bez problemu przejeżdżałem.

Opublikowano

A co możecie powiedzieć o nasionach Bravura od syngenty ?

Opublikowano

jak wykonac scieszki w burakach siewnik 2,7m opryskiwacz  15 m

Opublikowano

co do odmiany Amazonia sasiad mial wyglądem super kolor ciemny zdrowy liść ale co do polaryzacji to jakaś pomylka 15.8 przy plonie ok 68t. ja miałem z kws lavende i tu powiem wygladem kiepsko liść jasny mały plon poczatkiem pazdziernika 87t przy 17.6 polaryzacji.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v