Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 7.01.2018 o 11:25, tomek73 napisał:

Ja i już nie tylko ja,   jeszcze rok siejemy.  Ja sieję bo pole zostawiłem.

Nie przejmuj się. W P&L nie jest dużo lepiej. Ja też sieje ostatni rok. Siać buraki, żeby zarobić jak na pszenicy to szkoda sobie głowy zawracać... A jeszcze do tego ładowanie po nocach, ciąganie samochodów i łatanie dróg....

Opublikowano

Mi tez suedzuker wysłał kasę, ale policzyli po te 73 netto, fv za nasiona jest, ale z tego co widzę to nie odliczyli od tego co zapłacili, tzn kontraktowanych buraków. Kiedy mają to zamiar zrobić, za czyszczenie i transport też nic nie przyszło. Sam już nie wiem co oni kombinują. Zawsze odliczali przy pierwszej racie. Jak jeszcze plon jest nie najgorszy, to można trochę posiać. U nas jeden miał plon 40 t/ha, parę wiosek  dalej nawet 60 ton nie łapali, a ostatnie odbiory 20 stycznia!:D Ja myślę, że jajakolwiek opłacalność w tych "nowych warunkach" zacznie się dopiero za jakieś 2 lata, kiedy 30 procent albo i więcej plantatorów wymięknie.

Opublikowano
Dnia 16.01.2018 o 20:33, JozB napisał:

Mi tez suedzuker wysłał kasę, ale policzyli po te 73 netto, fv za nasiona jest, ale z tego co widzę to nie odliczyli od tego co zapłacili, tzn kontraktowanych buraków. Kiedy mają to zamiar zrobić, za czyszczenie i transport też nic nie przyszło. Sam już nie wiem co oni kombinują. Zawsze odliczali przy pierwszej racie. Jak jeszcze plon jest nie najgorszy, to można trochę posiać. U nas jeden miał plon 40 t/ha, parę wiosek  dalej nawet 60 ton nie łapali, a ostatnie odbiory 20 stycznia!:D Ja myślę, że jajakolwiek opłacalność w tych "nowych warunkach" zacznie się dopiero za jakieś 2 lata, kiedy 30 procent albo i więcej plantatorów wymięknie.

kiedy miales odbiur ze ci zaplacil suedzuker te 73 zl, ja mialem odbiur 1.01.18 i nic nie dostalem niewim kiedy sie spodziewac jakies kasy?

Opublikowano

28 listopada bodajże. Nie wiem czy czasami kasa nie była do 14 dni. Wiesz jak to jest z transportem i czyszczarką. Płacimy za to czy nie, bo w umowie nie mogę się tego doszukać

Opublikowano

wszystkie koszty beda potracone z tej kasy w czerwcu czyszczarka, transport, nasiona, opryski itp A to dlatego dostales bo wyczytalem ze dostawy po 1 grudnia kasa do 14 dni po zakonczeniu kampani

Opublikowano

Jakie nawozenie planujecie na buraki? U mnie poszlo 220 kg soli pod plug plus na wiosne 400kg polifoski krzem plus 300kg saletrzaku plus 220 kg saletry pogłownie. Jak to wyglada u was?

Opublikowano

ja dałem 300 kg korn kali  100kg superfosdar 40  na jesien  a na wiosne 300 kg polifoski plon   300 kg rsm 26 przed siewem i pogłównie  250 kg zaksan 32

Opublikowano (edytowane)

Na marchwi lepiej wychodzisz to możesz walić nawozy:D

Zasobnosci mam co najmniej srednie, a gleby dobre więc nie widze potrzeby dawać więcej. Za dużo potasu też niedobrze bo zachodzi luksusowe pobieranie potasu-tak jakos to się nazywa i pogarsza jakosc korzeni. Gdzies tak czytałem.

Edytowane przez master20002
Opublikowano

Ja osobiście jak co rok  jesień obornik oraz wapnowanie wiosno polifoska 6 500 kg salmag 400- 450 kg i po głowie mocznik ok 270 kg. W tym roku plon ok 85t na czysto klasa ziemi 3b 4a

Opublikowano

300 korn kali, 150 fosforanu, 170 salmag z borem przedsiewnie wszystko. 240 kg saletra i na tym koniec. W tym roku szło podobnie i wyszło mi 83t przy polaryzacji 17,3. I co najdziwniejsze z jednego pola poszły 2 transporty-ten pierwszy z listopada polaryzacja 17,7, a w grudniu drugi i polaryzacja 16. Normalnie rozbój w biały dzień. Rozliczenia to normalnie porażka. Miałem co prawda nadwyżkę, ale jak w suedzucker podejdą do tych co jej nie mieli, a nie odciągnęli za transport? To dopiero jest porządek. Iście niemiecki.

Opublikowano (edytowane)

Tylko po co tyle sypać??? U mnie jak co roku 300-350 kg polifoski 6 + 500 kg rsm 32 w dwóch dawkach. Planuje oddać buraki na wczesny termin a plon w jaki celuje to 60-70 ton z ha we wrześniu

Edytowane przez lukejro
Opublikowano

Ja Ci powiem tak, wystarczy robić analizy gleby i nie nawozić na zapas. 

Opublikowano

ładujecie dużo nawozów na wiosnę a potem się dziwicie że cukier niski, ja część nawozów rozsiewam w sierpniu reszta pod pług na wiosnę idzie tylko 300 kg azotu  i cukier jest na poziomie około 18% w tym roku miałem 17.6

Opublikowano
14 godzin temu, adamgaleon napisał:

ładujecie dużo nawozów na wiosnę a potem się dziwicie że cukier niski, ja część nawozów rozsiewam w sierpniu reszta pod pług na wiosnę idzie tylko 300 kg azotu  i cukier jest na poziomie około 18% w tym roku miałem 17.6

a jaki plon z hektara i kiedy kopane ?

Opublikowano (edytowane)

kolego szymoluk kopane 31 października plon 81t/ha po odbiciu czyli na czysto zabieg ha chwościka wykonany 1 raz zapobiegawczo, ziemia klasa II i III

kolego Kuba24051to co ja sypię spokojnie wystarcza bo oprócz nawozu sztucznego idzie obornik w sierpniu lub pod pług w ilości około 40 t/ha dodatkowo jest siana gorczyca  więc nie mam co w większe koszta się pchać skoro plon 81 ton mam przez ostatnie lata

Edytowane przez adamgaleon
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v