Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widzę że u was już myślenie o nowym sezonie a u nas mnóstwo ludzi nie może wykopać buraków. Ropa wjeżdża kopie 20 arów i każe szukać innego kombajnu. A jak już kopią to stawki za wykopanie do małych nie należą (nawet 1500 za hektar). Dziennie mam 2 lub więcej osób aby im kopać stollem.  Tylko w pole nie można wejść w  butach bo zostaną. Ciekawe jak to będzie jak buraki zostaną w polu a kopanie zostało zlecone przez cukrownię. Rejon cukrowni Chełmża 

9

Opublikowano
14 godzin temu, zibi400 napisał:

Widzę że u was już myślenie o nowym sezonie a u nas mnóstwo ludzi nie może wykopać buraków. Ropa wjeżdża kopie 20 arów i każe szukać innego kombajnu. A jak już kopią to stawki za wykopanie do małych nie należą (nawet 1500 za hektar). Dziennie mam 2 lub więcej osób aby im kopać stollem.  Tylko w pole nie można wejść w  butach bo zostaną. Ciekawe jak to będzie jak buraki zostaną w polu a kopanie zostało zlecone przez cukrownię. Rejon cukrowni Chełmża 

9

No nie zazdroszczę tych nerwów,mi się udało wykopać 14listopada akurat kilka dni nie padało i zero kolein na polu zabrali 30 listopada cukrownia Glinojeck.

Mam jeszcze pytanie Zibi400 jaki masz kombajn,czy na 7ha buraków warto kupić stolla v202. Buraki są w dwóch czasem trzech kawałkach i to mnie martwi-skraje,rowy dużo ręcznej roboty a ludzi brak.

Opublikowano

W tym roku wykopałem 12 ha . Zero ręcznej roboty. Normalnie wjeżdżam w buraki. Koła od ciągnika i kombajnu idą po rządku i buraki są wciskane w ziemię . Potem odwracam się kombajnem i wykopuje te rządki przejechane. Buraki przy tej cenie nie zapłacą ręcznej roboty.

Opublikowano

To ile rzędów rozjechane?

Kopię stollem V100 około 12ha prawie 1000ton  rocznie zakładam koło od przyczepy 850R20 ciągnik koła 11.2. Ręcznie tylko rogi. Kopię kombajnem na około.

Opublikowano

i jak na drugi rok duzo osob sieje buraki ? czy na co sie przerzucacie z burakow co innego byscie sieli ? jak dochod z buraka porownywalny z dochodem z pszenicy to lepiej zasiac te buraki , bo rzepak jest bardzo niepewny juz z 40 % mi wymieklo pod woda

Opublikowano

Jaki jest sens kupowac kombajn do buraków jak holmer kopie za 700zł hektar? Rozumiem Ci co maja swoje niech kopią ale policz dobrze wszystko amortyzacje to grosze zostana z tej własnej usługi. Miałem neptuna i w zyciu juz bym tego nie kupił i sie meczył. Znam sporo osób co maja własne kombajny ale kopia samobierznymi. Druga sprawa jaka masz gwarancje opłacalnosci siewu buraków w dalszych latach? Kupisz kombajn, za dwa lata niech cos sie zmieni i mozesz na zyletki go sprzedac bo nikt ci go nie kupi

Opublikowano

Tylko w tym roku ci co mają swoje kombajny buraki wykopali a ci co czekali na ropę z burakami zostali.I nie 700 zł tylko cena wykopania hektara jest ponad 1000 zł a nawet więcej.

Opublikowano

Mi przyszedł rachunek za kopanie z odwózką. Wyszło ponad 2900 za 2,7 ha. Drogo, nie drogo ale ręce w kieszeni do czasu zamiatania drogi bo ludziom na wsiach juz odwala... Jeszcze dobrze nie zaczeli wozić, a już policja i towarzystwo z gminy było ze robimy syf na drodze... 

• Like 1
Opublikowano

Na zamojszczyźnie kopanie 24/h jest chyba normą. Cena 800 zł ha piękna rzecz ale tak jak zibi400 pisał w tym roku był problem, żeby ktoś wykopał bo nikt nie chciał ze względu na borowinę i pogodę. W końcu znajomy holmerem wykopał, wziął więcej ale wcale się nie dziwie bo warunki były bardzo ciężkie. Jednak na przyszły rok trzeba myśleć o swoim i kopać w październiku. 
Master to nie chodzi o syf ale o bezpieczeństwo, jak się zostawi takie błoto na drodze to samochodem można się przejechać jak po lodzie. 

• Like 1
Opublikowano

Pełna zgoda na asfalcie czy nawet szutrowej nawierzchni, ale nie na drodze gruntowej gdzie jeżdżą tylko traktory. Mniejsza o to, ale gdzie tu rozsądek, przecież takie rzeczy sie robi po skończonej robocie, a nie po jednym kursie... Swiat zwariował, na wsi coraz mniej rolników tylko państwo się porobiło co albo im wszystko smierdzi, albo brudne... Mleko czy mieso każdy chce...

• Like 2
Opublikowano
46 minut temu, master20002 napisał:

Pełna zgoda na asfalcie czy nawet szutrowej nawierzchni, ale nie na drodze gruntowej gdzie jeżdżą tylko traktory. Mniejsza o to, ale gdzie tu rozsądek, przecież takie rzeczy sie robi po skończonej robocie, a nie po jednym kursie... Swiat zwariował, na wsi coraz mniej rolników tylko państwo się porobiło co albo im wszystko smierdzi, albo brudne... Mleko czy mieso każdy chce...

sprzatać drogi gruntowe??? w wiosce obok kolega jak wyciągał TIRy z kukurydza to narobił koleiny po kolana i to zostawił. To troche nie fajnie, ale sprzatac z błota drogi gruntowe, nie rozumiem tego

Opublikowano

U mnie na wsi jest to samo,wozisz kukurydzę na kiszonke policja wozisz obornik policja. Sąsiad woził obornik przyczepą na pole to po drugim kursie wrócił z policją bo komuś śmierdziało guzik mu zrobili ale sam fakt kto na wieś się sprowadza.

Wracając do kombajnu to się zastanowie jeszcze pogadam z inspektorem bo w 2019 chce zasiać 14ha buraków jak się uda.

Opublikowano

kopałem dwa 2-3tyg temu i cena w zaleznosci od firmy która kopała to 700-720zł od hektara przy platnosci gotówka.Oczywiscie  ze przy ciezkich warunkach ,,nadbije ,,hektarów ze wzgledu na poslizg koła

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v