Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Rok temu każdy piał z zachwytu nad swoimi plonami. W tym większość narzeka. Taki nasz los. Sam jestem ciekaw co u mnie będzie. Zaczynamy kopać gdzieś za tydzień. Mam nadzieję, że te 10 dni słonecznych nieco podciągnęło cukier. Na plony z tamtego rekordowego sezonu nie ma co liczyć ale też źle być nie powinno. Stawiam u siebie na 65-70 ton netto. Cukier na razie zagadka. Ale fakt że opłacalność buraka spada mocno. Ciągną w dół ceny nasion i ceny środków chwastobójczych. Wiadomo nawozy też. 

Opublikowano

Tak czytam te komentarze o wydajność buraków po 100t i zboża 10t z hektara i się zastanawiam czy ja dobrze widzę. Jestem z lubelskiego okolice Zamościa w najlepszych latach wydajność to  ok 60t burak a zboże 7t. Co prawda w okolicy są tacy, co się chwalą, że mają po 8t zboża.  Nawet jeden się pomylił w tym roku i powiedział prawdę, że sypie między 6 a 7. Odnoszę wrażeni, że chłopy zachowują się jak na licytacji, kto ma więcej. A potem szok, że roczny dochód z hektara taki wysoki, ale jak jeden z drugim nagada głupot ankieterom to się nie ma, co dziwić a GUS się cieszy.  

Opublikowano (edytowane)

Również kiedyś wręcz nie wierzyłem dopóki nie zebrałem. Kontraktuję około 75t/ha i wychodziło +, - 5t/ha Ale w ubiegłym i w tym kontraktacja 80t/ha . W ubiegłym przekroczyłem bo po przeliczeniu wyszło ponad 100t i przekroczyłem 20t/ha. W tym ponad 60/ha i zabrakło 20t/ha zysku zero. Pszenicę w całości sprzedaję dzielę przez ha i wychodzi około 8t w jednym miejscu 4t w innym 10t. W tym roku widzę, że na oko pszenicy jest sporo więcej i dobrej jakości, a z burakiem kicha i średnio ze wszystkiego w sumie będę do przodu.

GUS podał, że realne dochody rolników wzrosły o 6% głownie dzięki pracy zawodowej poza rolnictwem, a dochód z hektara przeliczeniowego wzrósł  o 30%. Dochód do świadczeń rodzinnych jest inny, do stypendium inny do kredytu inny. Więc realny dochód niema nic wspólnego z dochodem z ha przeliczeniowego.

Edytowane przez ansu
Opublikowano

Tak czytam te komentarze o wydajność buraków po 100t i zboża 10t z hektara i się zastanawiam czy ja dobrze widzę. Jestem z lubelskiego okolice Zamościa w najlepszych latach wydajność to  ok 60t burak a zboże 7t. Co prawda w okolicy są tacy, co się chwalą, że mają po 8t zboża.  Nawet jeden się pomylił w tym roku i powiedział prawdę, że sypie między 6 a 7. Odnoszę wrażeni, że chłopy zachowują się jak na licytacji, kto ma więcej. A potem szok, że roczny dochód z hektara taki wysoki, ale jak jeden z drugim nagada głupot ankieterom to się nie ma, co dziwić a GUS się cieszy.  

Wszystko zależy od ziemi i nawożenia .Ja też jestem z okolic Zamościa ( Jarosławiec ziemia 2a-3b) i przez ostatnie 4 lata miałem średni plon buraka 75-77 t/ha a pszenica jak schodzi poniżej 8 ton przy moim nakładzie uważam za słaby plon także uważam że nie są to jakies liczby z kosmosu. 

Opublikowano

dostaniesz 17 euro zaliczki do 10 grudnia a reszta do 30 czerwca 2018 zalezy od ceny cukru na giełdach

Opublikowano

ale 17 euro dają i nie odcinają od tego oprysków ani nasion czyli 70 ton razy 17 euro to daje nam około 5 tys plus 2 co mają zapłaci oni to wychodzi około 23 euro 

Opublikowano

No trzeba dodać ok 1000 kopanie i ok 1500-2000 nawozy.

I co zostaje? Lepiej chyba zasiać jęczmień jary ,bez nakładu i pracy więcej się wyciągnie.

Jeszcze chyba tylko te dopłaty trzymają ludzi przy tych burakach.Ale też się kiedyś skończą.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Zawsze kopałem sam w tym roku jeden kawałek Stoll reszta Ropa 1000zł/ha i więcej się nie zdecyduję na usługę.

[galleryimg=707871]

Edytowane przez ansu
Opublikowano

wczoraj zabrane KSC Krasnystaw

plon                    62 t/ha

zanieczyszczenia  8,4

polaryzacja        15,6

wydajność w miarę ale polaryzacja masakra , nigdy nie była na takim poziomie nawet przy wcześniejszych dostawach

Opublikowano

wczoraj zabrane KSC Krasnystaw

plon                    62 t/ha

zanieczyszczenia  8,4

polaryzacja        15,6

wydajność w miarę ale polaryzacja masakra , nigdy nie była na takim poziomie nawet przy wcześniejszych dostawach

wierzysz w te ich próby bo już dawno przestałem na to patrzeć rąbią nas na wszystkim koleżka wozi buraki do werbkowic to mówił że słaby cukier w tym roku ale nawet poprzednie kampanie za duże rozbierzności w próbach mimo że buraki z jednego pola a różnica na samochodach kolosalna

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez mszk8
      Czy ktoś z was uprawia ziemniaki przemysłowe (skrobiowe)? Na jakich ziemiach najlepiej one plonują, jaka jest cena "materiału siewnego" i cena podczas zdawania do zakładu, jaki plon da się uzyskać z ha itp.,czyli tak jak w opisie tematu "wszystko o nim"

Pozdrawiam mszk8
    • Przez adaskupodkarpacie
      Witam, może mi ktoś doradzić, jaka odmiana ziemniaka jest najbardziej wydajna ??  ??? : :'( :-
    • Przez tobiasz2804
      Witam macie jakiś patent w kombajnie Anna żeby kłęby perzu nie wlatywały do totolotka ? Odrazu oznajmiam że pryskam i chwastów nie ma ale wiadomo że miejscami się trafi i wtedy zdarza się że wleci w totolotek i odrazu go zatrzymuje i co by tu zrobić żeby tego uniknąć i wylatywało to tyłem ? 

• Przez danielooo25
      Witam posiałem 10 arów buraków pastewnych na polu i pytanie czy buraki będą się nadawać dla bydła jeśli leżą na polu wykopane z nie obciętymi liśćmi dwie noce po -3 stopnie a w dzień deszcz 1-2 stopnie na plusie nie przykryte?
    • Przez PepijnLenferink
      Witam, nazywam się Pepijn Lenferink.
      W ramach moich studiów prowadzę badania dotyczące polskiego rynku cebuli. 
      W tym celu potrzebuję informacji od osób zajmujących się uprawą cebuli.
      Mam nadzieję, że zechcą Państwo mi pomóc, wypełniając krótką ankietę.
      Pytanie 1: Ile hektarów cebuli uprawia się w Państwa gospodarstwie?
      Pytanie 2: W jakim województwie znajduje się Państwa gospodarstwo?
      Pytanie 3: Jakich maszyn używają Państwo do zbioru cebuli? (marka + typ + szerokość)
      Pytanie 4: Jak bardzo są Państwo zadowoleni z używanej maszyny do zbioru?
      Pytanie 5: Czy obsługa serwisowa marki maszyny do zbioru, z której obecnie korzystasz, jest dobra?
      Pytanie 6: Czy chciałbyś używać innej marki do zbioru cebuli? Jeśli tak, to jakiej?
      Pytanie 7: Co jest dla Ciebie ważniejsze w maszynie do zbioru: cena czy jakość?

Dziękuję za pomoc w moich badaniach!
  • Dodaj nową pozycję...
v