Skocz do zawartości

żyto ozime Jak uprawiać

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

To ja w takim razie moge z czystym sumieniem polecić mieszankę 1,2l CCC i 0,5l medaxu na pierwsze kolanko oraz Cerone na liść podflagowy.

Nawożenie azotem wyglądało tak: 30m3 gnojówki przed siewem, 40kg N w saletrze w marcu przed nawrotem zimy, 55kg N końcem kwietnia w RSMie, 35kg N na liść podflagowy. Plonowało tak sobie, cos ok. 6-7t/ha (końcem marca będzie zważone minus to co juz poszło na futer).

Opublikowano

Samym skracaniem nie utrzyma się żyta zresztka jak i innych zbóż. Najpierw obsada taka jak trzeba czyli dla populacji ~250szt/m2? a potem ochrona podstawy zdzbła i dopiero regulatory.

Jak przy zawalonych tych 2 czynnikach pszenicę oz. muszelkę mi wylożyło kiedyś to co tu mówić o życie.

Opublikowano

Atsar to dawki nawozu, na garście liczone :D Tomek siałem 150kg/ha żyto 2 rok po centrali dańkowskie zaprawione z nawozem donasiennym jesień glean+ insol+ siarczan mg, wiosna epoksynazol+ tiofanat metylowy później skracanie i 25 maja po 3 dniach deszczu leżało część połamana ale większość z powodu rozmoczonej ziemi zapadałem się za kostki w błoto. W takich warunkach tylko palikowanie ratuje sprawe.

Opublikowano

wskażcie mi proszę czy na żyto mogę zastosować taką samą ochronę fungicydową jak na pszenicę (t1 fenpropidyna + prochloraz + tebukonazol, t2 duett + amistar, t3 tebukonazol) i medax top jako regulator? i czy mogę jeszcze dać azot na dokrzewienie?

Opublikowano

wskażcie mi proszę czy na żyto mogę zastosować taką samą ochronę fungicydową jak na pszenicę (t1 fenpropidyna + prochloraz + tebukonazol, t2 duett + amistar, t3 tebukonazol) i medax top jako regulator? i czy mogę jeszcze dać azot na dokrzewienie?

Ochronę czy skracanie swobodnie możesz takie samo zastosować. Dokrzewianie w życie wiosna? takie pojecie nie istnieje.

3 zabiegi w życie to wręcz za obficie. Czemu duet z amistarem? Ja zamierzam w życie dać menare z amistarem w T2/T3 i wystarczy.

Opublikowano

Ochronę czy skracanie swobodnie możesz takie samo zastosować. Czemu duet z amistarem?

co rozmawiam z doradcą to częściej chwytam się za głowę, ostatnio słyszałem, iż ccc nie powoduje w życie najmniejszych zmian, duett stosuję ze względu na jego skuteczność i taką mieszankę mam już sprawdzoną, problemem pozostaje dla mnie regulator wzrostu, chciałbym jak najmocniej usztywnić roślinę a środki nie mają rejestracji, więc trudno jest coś wybrać

Opublikowano

Oj CCC w życie wg mnie jest najbardziej ryzykowne. Co do usztywniania to usztywnia cerone. Moddus tez skraca. Ale żeby łan odpowiednio wytrwał do zbioru musi być przynajmniej trochę skrócony, szczególnie 2 międzywęźle.

Opublikowano

Oj CCC w życie wg mnie jest najbardziej ryzykowne. Co do usztywniania to usztywnia cerone. Moddus tez skraca. Ale żeby łan odpowiednio wytrwał do zbioru musi być przynajmniej trochę skrócony, szczególnie 2 międzywęźle.

więc co proponujesz?

Opublikowano

Jeżeli nie chcesz silnego skrócenia a głównie usztywnienie to na 1 kolanko -,2-0,3l moddusa, ewentualnie w fazie liścia podflagowego 0,5lcerone.

Czemu CCC jest najbardziej ryzykowne? nawet w połączeniu z moddusem?

CCC jest ryzykowne bo jak przesadzisz z dawką to skrócisz kłos. A w życie nie ma praktycznie odpowiedniego terminu na jego stosowanie. A CCC+moddus nie jest strasznie drogie, a do tego bezpieczne.

Opublikowano

Dzieki za info!

Mam zamiar zastosować 1.25 CCC + 0.25 moddusa, taka dawka niebedzie za silna?

Drugie pytanie, na jesień stosowałem oprysk Landipur, teraz mam pełno chwastów w życie - szczególnie miotłe, można opryskać raz jeszcze czymś? jeśli tak jak to połaczyć z CCC, Moddusem i odżywka?

Opublikowano

Dzieki za info!

Mam zamiar zastosować 1.25 CCC + 0.25 moddusa, taka dawka niebedzie za silna?

Drugie pytanie, na jesień stosowałem oprysk Landipur, teraz mam pełno chwastów w życie - szczególnie miotłe, można opryskać raz jeszcze czymś? jeśli tak jak to połaczyć z CCC, Moddusem i odżywka?

1,25 ccc i 0,25 nie powinno być zbyt mocne i możesz taka dawkę spokojnie stosować.

Opublikowano

siarczan magnezu zaaplikuj i pomoże .. moim zdaniem jeśli chodzi o żyto to teraz ccc około 1 l na ha potem przed kłoszeniem około miesiąca dać pełną dawke medaksu top , i nie bedzie problemu

Opublikowano

Wg mnie szczególnie w życie najważniejsze jest możliwie najlepsze skrócenie i pogrubienie źdźbła już u podstawy. Samo usztywnienie w późniejszej fazie niewiele pomoże.

Aha, to dobrze :)

A jest ktoś w stanie i ma cheć udzielić odpowiedzi na moje drugie pytanie? :)

Teraz to już wiele możliwości Ci nie zostaje, tym bardziej że żyto zaczyna strzelać w źdźbło miejscami. Ja zamierzam dać axial za ok 1,5 tygodnia. Pasuje mi dać ok 0,35l/ha to na miotłę powinno wystarczyć jeszcze w mało zaawansowanej fazie.