Skocz do zawartości

żyto ozime Jak uprawiać

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno pisałem o tym jak żyto mi uschło na VI klasie. Dzis zaobserwowałem dziwne zjawisko w tym życie. Pędy boczne które uschły w maju teraz odrastają, wyrzuciły mini kłosa i zaczynaja kwitnąć. Strasznie dziwnie teraz to pole wygląda.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Z gleanem nie stosowałem, ale samo owszem. Z obserwacji mogę stwierdzić, że trochę miotły i chabra bławatka przepuściło. Szczerze, to zastanawiałem się nad połączeniem Legato Plus 600 SC + Lentipur Flo 500 SC, ale mam jeszcze czas się zastanowić i przeczytać, czy można połączyć substancje zawarte w tych środkach.

Opublikowano

można łączyć te substancje, dwa lata już to stosuje, tylko ze zamiast Lentipuru stosuje Tolurex, ta sama substancja . W tym roku to po każdych środkach coś przepuściło bo rok jest dziwny

Gość Profil usunięty
Opublikowano

To pogratulować plonu. Ja jeszcze tydzień będę musiał poczekać, bo wcześniej żniw żytnich nie przewiduję. Pozdrawiam.

Opublikowano

Legato Plus + 5 -7 g Glean (lub inne alternatywne) w życie działał i nie miałem nigdy problemów.

Koszę swoje żyto i plon sympatyczny 7,8 - 8,2 t/ha.

To jakie stosowałeś nawożenie?

Opublikowano

Na żyto nie stosuję więcej jak 130-140 kg N/ha (zalezy od pogody, wyglądu pola, itd) i wszytsko oczywiście zaaplikowane w odpowiednim terminie - według mojej orientacji.

A jak z P, K, Mg co stosujesz

Opublikowano

To ,że napiszę jakie stosowałem nawozy, chyba zbyt wiele nie wniesie. Kluczowe jest to, że staram się utrzymać zawartość P, K, Mg na poziomie przynajmniej średnim dla dane kategorii agronomicznej gleby i oczywiście pilnuję odczynu pH. Nie zapominam o siarce na wiosnę. Strategii nawozowych jest mnóstwo. Zawsze można znaleźć odpowiednią technologię do swojego pola / przypadku. Jak dobra cena to np. stosuję fosforan i sól potasową 40% (z odpowiednimi dodatkami czyli S i Mg - dla niektórych ponoć ta opcja jest droga, ale dla mnie skuteczna) - 50% dawki jesienią a drugie 50% na wiosnę, czasem NPK. Zawsze stosuję siarkę na wiosnę. Azot po zimie na oziminy sypię w następującej kolejności: rzepak -> żyto (przed ruszeniem wegetacji) -> pszenica . O Mg też należy zadbać bo w opryskach potrzeb całych nie pokryjesz.

Zdjęcie - pole to fajnie wyglądało czasami ponad 25 pięter w kłosie, ale nawałnice zrobiły swoje i jest "pokotłowane - z 30 może nawet miejscami do 40% leży", więc jak można to szybko zbieram z pola nawet przy 16 - 17 % i na suszarnię. Teraz to już nie ma co fotografować. Jadę na pole. Życzę kolegom dobrej pogody. Pozdrawiam

Gość Profil usunięty
Opublikowano

To masz jakiś wyjątkowy młyn.

Opublikowano

Mam pytanie do jednego z przedmówców.Czemu młyn nie przyjmuje hybrydowych odmian,bo nie rozumiem,do prawdy.To zawieś i powiedz że to populacja.Panowie jak u was z cenami,w zachodniopomorskim dość duze wachania między firmami.

Opublikowano

wielkopolska powiat konin od 850zł w gore:)

ja wiosna opryskałem zyto ciselem i chwasty tez miałem.....około 20% tego co sasiedzi ktory nie pryskali:) czy jesienne zwalczanie chwastow jest skuteczne i czy lepiej sie sprawdza?

Opublikowano

Koledzy mam takie pytanie chcę w tym roku posiać u siebie żyto hybrydowe klasę ziemi mam 4-5 dziś badałem pH gleby za pomocą ogólno dostępnego zestawu do pomiaru PH wyszło mi na 10 h że mam glebę 4,6 - 5,5. Czy możecie mi powiedzieć co powinienem zrobić by osiągnąć na takiej glebie w miarę rentowny plon. Posiadam te grunty od rodziców i więc ziemia jest zapuszczona :(. Za pewne powinienem podać wapno prosił bym o wskazówki odnośnie uprawy nawożenia i najlepiej jak by ktoś mógł mi podpowiedzieć jaka odmianę powinienem posiać. W poniedziałek glebę oddaję jeszcze do badania. Od wtorku myślę by przetalerzować całe pole. Proszę o wskazówki z góry bardzo dziękuję za pomoc.