Skocz do zawartości

Warto zostać rolnikiem ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przynajmniej jedna miła, ciepła odpowiedź :)

Tak jak mówisz, narazie chodze do szkoly wiec nie zamiaru kupowac ziemi na dniach :)

Narazie zajmuje sie tymi 2 ha i czekam az ziemia stanieje :)

Opublikowano

ale też nie dołujcie go na starcie, podrzućcie lepiej pomysł.

kolega spróbuje i najwyżej się nieuda... w końcu człowiek uczy się na błędach :)

Sambochi musisz wiedzieć że jeśli chciałbyś jakoś prosperować musiałbyś mieć przynajmniej 30 ha czyli musiałbyś kupe forsy wpakować. na twoim miejscu ja bym poczekał bo na razie ona jest za droga.... my sami na razie wstrzymaliśmy się z kupnem mimo że jesteśmy dzierżawcami od wielu lat. do cholery ile ta ziemia może drożeć???

może na początek zrób coś z tymi dwoma ha, może jakieś uprawy EKO? :) ziemie póżniej dokupisz :)

Przynajmniej jedna miła, ciepła odpowiedź :)

Tak jak mówisz, narazie chodze do szkoly wiec nie zamiaru kupowac ziemi na dniach :)

Narazie zajmuje sie tymi 2 ha i czekam az ziemia stanieje :)

HAhaha śmieszni jestecie jak dzieci... a może wy to dzieci... ziema ztanieje już chyba kompletnie się nie znacie, inwestycja w ziemię to jest jedna z najlepszych sposobów na zarabianie kasy

Opublikowano

Żebyś sie kolego nie ździwił że będzie tanieć. Będzie i to już nie długo.

Póki sa dopłaty nic nie będzie tanieć a czy i kiedy sie skończą jeszcz nie wiadomo

Aj dobra już nic nie będę mówił

Opublikowano

zgadzam się że zależy to od regionu i rozwinięcia produkcji, ale chyba nie ma na AF człowieka który 5-7 lat temu by przewidział że ziemia będzie chodzić po 100 tyś za hektar...

rolnikursus jak cię tak kasa pali to kupuj. pogadamy za parę lat jak ja za twój dziś kupiony 1 ha kupię 10 :)

Opublikowano

żeby cena spadła musiały by nastąpić jakieś klęski albo silne załamanie gospodarcze. Tylko wtedy skąd brać kasę na ta tania ziemię jak ci nic nie urośnie albo to co urośnie będzie mniej warte niż koszt wyprodukowania tego.

Opublikowano

ale chyba nie ma na AF człowieka który 5-7 lat temu by przewidział że ziemia będzie chodzić po 100 tyś za hektar...

Nie jestem rolnikiem ale temat mnie zaciekawił. Dla mnie cena za 1 hektar 100 tyś zł to kosmos. Powiedzmy że ktoś ma gospodarstwo 100 hektarów i prowadzi intensywną uprawę lub hodowlę. Sama ziemia jest warta 10 milionów zł (!!!); budynki, wyposażenia, zwierzęta itp. kolejne 10 milionów zł. czy możesz podać przykład gospodarstwa w Polsce o pow. 100 hektarów które jest oferowane na sprzedaż za 20 milionów zł?

Za 20 milionów zł (5 milionów EUR) jesteś w stanie kupić super posiadłość w każdym zakątku świata. Np winnicę we Francji z zameczkiem. Dlaczego Polska w cenie 100 tyś zł za hektar ziemi uprawnej?

Opublikowano

zgadzam się że zależy to od regionu i rozwinięcia produkcji, ale chyba nie ma na AF człowieka który 5-7 lat temu by przewidział że ziemia będzie chodzić po 100 tyś za hektar...

rolnikursus jak cię tak kasa pali to kupuj. pogadamy za parę lat jak ja za twój dziś kupiony 1 ha kupię 10 :)

heh czekaj czekaj ;D ja będę teraz dokupwał ha a ty za x lat i zobaczymy kto na tym lepiej wyjdzie za x lat znowu o tym porozmawiamy ok? ;P

bez przesady ile jest miejsc w Polsce gdzie ziemia chodzi po 100 tys zł za hektar?

Mysle ze nie wiele wiec @eco-e bez przesady-u mnie w okolicy kupi spokojnie hektar ziemi za 10 tys.

za te 10 tyś to pewnie 5 i 6 klasa u mnie ziemia jest po 15tyś/zł/ha klasa 4/5 ceny moga dochodzić do 100tyś/zł ale to jest 1 klasa ziemi i to kupuje taki bizmesmen co ma dużo mamony

Opublikowano

W okolicach z intensywną uprawa warzyw i możliwoscia nawadniania cena 70-100 tyś. to norma. Cenę dyktuje lokalny rynek, a wiec popyt i podaż.

Opublikowano

rolnikursus dobra ale przy piwku, ok? :)

wiecie słuchm różnych opini i to wszystko posrane jest... gadałem ostatnio ze znajomym i opowiadał jak był na jakimś wyjeżdzie na wschodzie polski i tam poruszyli temat ziemi... w niektórych rejonach ceny ziemii windują faktycznie panowie pod krawatem i z walizkami gotówki - nie będę wymieniał nazwisk ale jeden pan ma młyny, a pozostałych dwóch sprzedaje sprzęt rolniczy i żeby za dużo skarbóweczka nie dostała biorą każdą ziemie w kraju, a potem rolnikom wydzierżawiają oczywiście za freee... masakra co się dzieje....

ale wróćmy do tematu :)

Opublikowano

heh czekaj czekaj ;D ja będę teraz dokupwał ha a ty za x lat i zobaczymy kto na tym lepiej wyjdzie za x lat znowu o tym porozmawiamy ok? ;P

za te 10 tyś to pewnie 5 i 6 klasa u mnie ziemia jest po 15tyś/zł/ha klasa 4/5 ceny moga dochodzić do 100tyś/zł ale to jest 1 klasa ziemi i to kupuje taki bizmesmen co ma dużo mamony

ziema to 3-4 klasa. a dokładniej od 3a do 4a

Opublikowano

rolnikursus dobra ale przy piwku, ok? :)

wiecie słuchm różnych opini i to wszystko posrane jest... gadałem ostatnio ze znajomym i opowiadał jak był na jakimś wyjeżdzie na wschodzie polski i tam poruszyli temat ziemi... w niektórych rejonach ceny ziemii windują faktycznie panowie pod krawatem i z walizkami gotówki - nie będę wymieniał nazwisk ale jeden pan ma młyny, a pozostałych dwóch sprzedaje sprzęt rolniczy i żeby za dużo skarbóweczka nie dostała biorą każdą ziemie w kraju, a potem rolnikom wydzierżawiają oczywiście za freee... masakra co się dzieje....

ale wróćmy do tematu :)

heh nie ma problemu ;D

Opublikowano

na to nie licz, zmienia moze tylko i wyłącznie zdrożec ;) ale powodzenia

Byś się zdziwił, że może stanieć. Wystarczy, że skończą się kredyty czy koniunktura w rolnictwie. Drugi czynnik, który może spowodować, że ziemia stanieje to kryzys który trwa i szybko nie zniknie. Kowalski, mający 5 ha po ojcu i pracujący w mieście, szybko sprzeda ziemię jeżeli straci pracę i szybko nie znajdzie kolejnej.

Opublikowano

A podpowiedzcie mi coś w takiej kwestii jestem Technikiem Weterynarii .... Tata chce mi przepisać gospodarstwo ... Szczerze nie mam na to wizji ale jak będzie taka potrzeba (stan zdrowia nie najlepszy) to ok... I teraz pytanie czy prowadząc własną działalność będąc na chwilę obecną na ZUSie, mogę tą działalność (inseminacja bydła itp) dalej prowadzić? I czy wogóle istnieje możliwość przepisania gospodarstwa na mnie?