Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bialycivic - nic im nie da podpisanie dzierżawy na dzień składania wniosku. Dzierżawę muszą mieć podpisaną na określony czas (muszą rozpisać planowanie na te działki - i wtedy mogą wyliczyć wielkość ekonomiczną gospodarstwa i nie mogą do końca programu zmniejszyć wielkości ESU), oraz przez ten okres robić na tym polu i brać dopłaty - jak ich sprawdzą, to będzie "ZONK".

Opublikowano

bialycivic - nie znam gościa i nie mogę się dokładnie na jego temat wypowiedzieć, ale albo gościu miał dobre wytłumaczenie przed pracownikami ARiMR i potrafił udowodnić, że taki sprzęt jest mu potrzebny, (bo np: ma maszyny specjalne z takim zapotrzebowaniem mocy), albo ma układy. Innego wyjścia nie widzę - a podpisywanie dzierżaw na jeden dzień nic nie daje.

Opublikowano

przeczytałem 35 stron tej ulotki i co te pierdzistołki wiedzą o pracy na roli.im deszcz śnieg nie przeszkadza.według ich tabel kupując do swojego areału ciągnik przez następne 25lat,15lat,12lat eksploatacji MASZ NIE POWIEKSZAĆ GOSPODARSTWA ???.bzdury...

Opublikowano

@kryspol dobrze mówi tym urzędnikom to ja nie wiem czasem to takie bzdury mówia we wnioskach ze szkoda gadać

w tej chwili mam załatwione dzierżawy to chyba na 42ha dadzą bez problemu 117PS New Hollanda ;)

Opublikowano

Też mam ok 42 ha i też myślę o takim Hollandzie 117 km. Z tym że mam jeszcze 2 w miarę nowe ciągniczki i jak sobie dodam policzę km/ha to wychodzi ponad 6 ;) Jako wytłumaczenie ma iść hodowla krów, duże rozdrobnienie gospodarstwa i brak większego ciągnika. Zobaczymy co z tego wyjdzie..

Opublikowano

Czyli mogę zapomnieć o ciągniku 80konnym na 11ha gospodarstwo ;(

Ja nie wiem jak wyobrażają sobie Ci durni ludzie którzy wymyślili ten przelicznik np zaorać 2skibami 10ha pola ciągnikiem 40konnym , uprawic , zasiać w między czasie wykopać ziemniaki wywieźć obornik i zdążyć ze wszystkim na czas ? Albo jeszcze lepiej wsuszyć i zebrać siano gdy łąki są oddalone o 5-10km od gospodarstwa . Albo nawet mieć 2x 20km (niewykonalne)

Chyba musiałbym np zbierać siano jak robili to ludzie 40lat temu ;) i itak siedzieć non stop w ciągniku od rana do nocy ...

Opublikowano

Moja sytuacja jest podobna jak @pawlus224...

Tak samo mam 11ha gruntów ornych (ciagniki c-330 i c-355). Ziemia klasy 1 i 2 trochę 3 na terenie równym. Czy to miałoby jakiś wpływ,zeby wynegocjować troche mocniejszy ciągnik? Z tego co czytałem to wszystko ma wpływ (hodowla bydła,trzody itp.).

Może kiedyś nastawiłbym się na małą hodowle bydła mięsnego ale jak na razie jeszcze o tym nie myśle. Także mam 11ha ornych (przenica,jęczmień,rzepak).

Jak na moje potrzeby to starczyłby 70konny ciągnik.

Opublikowano

A te ciągniki masz na siebie zapisane ? Czy tak jak Ja na ojca czyli teoretycznie nie mam żadnego ciągnika ;)

ile Ci wychodzi esu ? Bo mi przy podobnej powierzchni żeby uzyskać ponad 4 to muszę oprócz zasiewu zbóż chodowac kilka sztuk bydła ...

A wie ktoś jakie okoliczności mogą pomoc w uzyskaniu większej mocy ciągnika niż według przelicznika ?

Opublikowano (edytowane)

Jak teoretycznie to nie mam żadnego ciągnika.

Po obliczeniu w kalkulatorze ESU wychodzi mi ok. 6,5.

Więc jak mówicie... 70konny ciągnik przyznaliby? Bo pługiem 3'ką obracaną to nawet na takiej glebce będzie miał troche ciężko :)

Edytowane przez Kruszek
Opublikowano

Zależy co masz za produkcje, przy zwierzęcej powiedzieli mi 4 KM/ha przy świnkach, a 6 KM/ha przy krowach :blink: . Wujo składał na ciągnik i ma 13 ha i krowy to mu przyznali ciągnik w przedziale 85-95 KM może brać :huh: , tak że myślę że przejdzie ;)

Opublikowano

rusza nabor na sektor D mam pytanie czy stare ciagniki sie licza ??? chodzi mi o to czy jest kryterium co do wieku ciagnikow naprzyklad jak ciagnik ma 30 lat to sie dalej liczy do przelicznika ???

Opublikowano
Dnia 19.01.2011 o 20:26, pawlus224 napisał:

Czyli mogę zapomnieć o ciągniku 80konnym na 11ha gospodarstwo ;(

Ja nie wiem jak wyobrażają sobie Ci durni ludzie którzy wymyślili ten przelicznik np zaorać 2skibami 10ha pola ciągnikiem 40konnym , uprawic , zasiać w między czasie wykopać ziemniaki wywieźć obornik i zdążyć ze wszystkim na czas ? Albo jeszcze lepiej wsuszyć i zebrać siano gdy łąki są oddalone o 5-10km od gospodarstwa . Albo nawet mieć 2x 20km (niewykonalne)

Chyba musiałbym np zbierać siano jak robili to ludzie 40lat temu ;) i itak siedzieć non stop w ciągniku od rana do nocy ...

Udało się kupić większy ciągnik? 

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez green
      Witam

Interesuje mnie jak wielu z Was spotkało się z czymś takim jak odmowa płatności obszarowych i/lub rolnośrodowiskowych do danej działki z uwagi na tzw. "MODYFIKACJĘ DO HISTORII TUZ"?

Oznacza to nieuwzględnienie przez ARiMR do płatności działki z zadeklarowanym TUZ z takiego powodu, że w ciągu 5 poprzednich lat, któryś z wcześniejszych użytkowników zadeklarował na niej np. ugór, albo uprawy rolnicze (np. łąka, tyle że motylkowatych traktowana jako uprawa).

Trwały Użytek Zielony jest zdefiniowany w przepisach unijnych (rozporządzenie 1120/2009):
      "grunty zajęte pod uprawę traw lub innych pasz z roślin zielonych naturalnych (samosiewnych) lub powstałych w wyniku działalności rolniczej (wysiewanych) niepodlegające płodozmianowi w gospodarstwie przez okres pięciu lat lub dłużej" .

Istnieje Orzecznictwo Wojewódzkich Sądów Administracyjnych, wyraźnie mówiące, że żeby odmówić płatności do działki, na której jest użytek zielony, Agencja powinna mieć dowody, że działka była częścią stosowanego w gospodarstwie systemu płodozmianu, a nie tylko, że w którymś roku ją np. jednorazowo ugorowano.

Z mojej praktyki wynika jednak, że większość Biur Powiatowych ARiMR "leci po całości": jakiekolwiek inne niż TUZ zadeklarowanie danej działki, albo nawet jej fragmentu, w ciągu poprzednich 5 lat powoduje, że dla nich był na niej stosowany płodozmian.

W chwili obecnej jest w toku kilka spraw dotyczących tego problemu. Poszukuję rolników, którym również "obcięto" płatności do zadeklarowanych użytków zielonych, gdyż rzekomo nie były to użytki TRWAŁE.

Jeśli zetknęliście się z tym w przeszłości, Wasz przypadek może pomóc zmienić niekorzystną dla rolników interpretację stosowaną przez ARiMR. Jeśli taki problem pojawił się teraz być może z kolei ja będę mógł pomóc ruszyć sprawę.
    • Przez Leni933
      Witam,
      w tym roku muszę odbyć miesiąc praktyk administracyjnych w urzędzie związanym z rolnictwem. W pierwszej kolejności pomyślałem o ARiMR jednak nie wiem co tam każą robić studentom na praktykach. Nie chce cały dzień siedzieć i przekładać czy liczyć kartki. Może ktoś był na takich praktykach w tym urzędzie i jest w stanie co nieco powiedzieć czego tam wymagają, jakie zadania dostają studenci. Z góry dziękuje za odpowiedź!
    • Przez kamil1985
      Młody rolnik w 2017. Jak skorzystać, kiedy nabór? Ciąg dalszy dyskusji z wątku 
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/88807-m%C5%82ody-rolnik-2016/
      Szukasz więcej informacji o programie Młody Rolnik? Rozwiązania wszystkich problemów znajdziesz w wątku
      http://www.agrofoto.pl/forum/topic/2868-m%C5%82ody-rolnik-nowe-zasady/page-1590?view=getlastpost

• Przez aga19892010
      witam,czy jest tu ktoś miał w zeszłym roku kontrol z Arimr odnosnie obszarowki i wzajemnej zgodności ?w tym roku znowu kontrol,dzis kontrolerzy zawitali,czy ktos tez mial 2 lata pod rząd kontrol?ile lat jeszcze tak bedzie?moze ktos podzielic sie doswiadczeniami...
    • Przez JanKropka
      Witam,

maice jakiś pomysł z tym wszystkim, żeby miec szanse na dotacje do małego gospodarstwa kilka hektarów gdy nadzieje na młodego rolnika upadły a nie ma kasy na wyłożenie na modernizacje..

z tym #prow to rzeczywiście jest taka lipa i obowiązkom np. jak dot. #krus które fizycznie nie są do przejścia, bo w przypadku:

- Poddziałanie 6.2 Pomoc na rozpoczęcie pozarolniczej działalności gospodarczej na obszarach wiejskich trzeba "Zgodnie z przepisami, o pomoc może ubiegać rolnik, małżonek rolnika lub domownik rolnika, który m.in. podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie z mocy ustawy, nieprzerwanie co najmniej od 24 miesięcy poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy. "

i przez 2 lata wstecz nie mieć żadnej działaności.. super :-( kto tak ma żeby wyżyć z gospodarstwa i płacić krus tak długo??

- Poddziałanie 6.4 Wsparcie inwestycji w tworzenie i rozwój działalności pozarolniczej

wykonuje działalność gospodarczą w zakresie co najmniej jednego z rodzajów działalności określonych w załączniku do rozporządzenia przez okres co najmniej dwóch lat poprzedzających dzień złożenia wniosku o przyznanie pomocy (do tego okresu wlicza się również okres zawieszenia prowadzenia tej działalności);

a działalność ta to TYLKO:

Nazwa grupowania
      01.61.Z Działalność usługowa wspomagająca produkcję roślinną
      01.62.Z Działalność usługowa wspomagająca chów i hodowlę zwierząt gospodarskich
      01.63.Z Działalność usługowa następująca po zbiorach

super kto tak ma przez 2 lata? jest chociaż jedna taka osoba w #polska?

- i zostaje TYLKO: Poddziałanie 4.2 "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój"

podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie;

i te ograniczenia na co to mozna wydac http://www.arimr.gov.pl/pomoc-unijna/prow-2014-2020/poddzialanie-42-wsparcie-inwestycji-w-przetwarzanie-produktow-rolnych-obrot-nimi-lub-ich-rozwoj.html

CZYLI w praktyce pozamiatane.. jak ktoś sie nie łapie na młodego rolnika lub modernizacje..

• Dodaj nową pozycję...
v