Skocz do zawartości

Namnażanie Efektywnych Mikroorganizmów (EM)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przepis mam od znajomego który pracował w fabryce EM. Podobno to co jest w butelkach do namnażania niczym sie nie różni od gnojówki... słoma po tym gnije robiłem próbkę ( rozrzuciłem trochę słomy na ziemię opryskałem i przekopałem i się tak jak by rozsypała ( próchnica się zrobiła)

Opublikowano (edytowane)

Nie jest tak do końca jak mówisz, poprawa właściwości gleby za pomocą Em to dośc długotrwały proces, a receptura nie jest wcale tak prosta jak Ci się wydaje preparat do namnażania em różni się bardzo od gnojówki :-) słome owszem gnojówka rozkłada bo ma dużo azotu mało ma to wspólnego z Emami

cukier mam rozumiec jako pożywkę dla bakterii :rolleyes:???

ODPOWIEDNIK Em można zrobic samemu ale po pierwsze trzeba znac podstawowe zasady biochemii...

Edytowane przez Pietras892
Opublikowano

ja powiem tak każdy ma swoje zdanie na temat ja tam spróbuje z tą przefermentowana gnojówka bo tez nie mam tyle zeby lać. dzisiaj bede to robił i zaobaczymy jaki bedzie efekt.

Opublikowano (edytowane)

EM-y leje sie i do gnojowicy żeby lepiej rozkładała sie, nie śmierdziało, poprawiła swoje wartości odżywcze . czyli jak rozumiem wezmę gnojówkę namnożę (przefermentuje z cukrem itp itd) tak jak piszecie, później wleje do gnojowicy i co efekt będzie jaki jak po oryginalnych EM-ach? To samo tyczy sie kiszonek kukurydzy i sianokiszonek bo tez EM-y sie leje... ;)

Edytowane przez TheCinek
Opublikowano

Wiec to nie są takie same EM-y jak sie kupuje? Własnie nasuwa sie takie pytanie czy namnażając swoim sposobem czy nie namnożymy jakiegoś dziadostwa bakterii i grzybów niepożądanych?? :blink:

Gość Profil usunięty
Opublikowano

a jak przedstawia się kwestia prawna? gnojowicy i gnojówki nie można lać pogłównie na pola z tego co mi się o uszy obiło ale głowy za to nie dam, także jakby ktoś miał pewne info na ten temat to "dajat znać" :)

Opublikowano

Raczej nie ma takiego zakazu ponieważ na trawy nie można by było wylewać. A i wiem ze leja spore ilości na zboża zimowe i wiosenne ale z lancami które ciągną się po ziemi ;)

Opublikowano

Dane od pani prof z mikrobiologi:

Mikroflora gnojówki i gnojowicy:

- bakterie mocznikowe

- Pseudomonas fluorescens

- Proteus vulgaris

- E.coli

- Azotobacter

Więc nie ma tu nic takiego co zaszkodzi. Osobiście to zrobiłem tak jak było podane, po 6 dniach jest inna barwa i inny zapach, śmierdzi bardziej kwasem. Wczoraj opryskałem parę krzaków ziemniaka porażonych zarazą, różnicy nie widzę, ale poczekam jeszcze parę dni. Codziennie zapach ciut się zmienia.

Opublikowano

Czyli twoim zdaniem można lac do kiszonek(żeby szybciej sie zakiszała) a do gnojowicy żeby lepiej rozkładała i nie śmierdziała??

- E.coli

czy te bakterie nie sa przypadkiem szkodliwe ?? :blink:

Opublikowano

@TheCinek Są szkodliwe, ale to naturalna mikroflora każdego organizmu w układzie pokarmowym. To 1 bakteria która zasiedla układ pokarmowy, np noworodek otrzymuje ja w spadku w mleku matki. U wszystkich ludzi i zwierząt występuje tak a propos.

A do lepszego zakiszania potrzebne są bakterie kwasu mlekowego, czyli lactobacillus.

@piotrb14 to tylko doświadczenie, wszystko trzeba sprawdzić :P

Opublikowano

do zakiszania pasz lepiej by było użyć zamiast gnojowicy to dobrej kiszonki i cukru

wtedy powinno namnożyć się bakterie z kiszonki czyli laktobacilus, tylko uważać na bakterie kwasu octowego

właśnie Krzysio te swoje preparaty robi na podstawie kiszonek, to zauważyłem jak u niego byłem